zondag 1 december 2019

Winter, tochtje met de spijkerbanden en de Pendule.....





Ik zeg het maar meteen de foto's zijn vandaag van een niet al te beste kwaliteit. Ik moest soms wel tien keer op mijn scherm drukken voordat de foto genomen werd. Misschien was het te koud.....

Maar toch....Vi kör nu! (we gaan van start!)

Eerst maar even een praatje over het weer. We hebben namelijk sinds vrijdag een heuse winterperiode. In de nacht van donderdag op vrijdag is er sneeuw gevallen. Bij ons een centimetertje of 5 en in Örebro, waar we dus vrijdag ook even waren voor het ophalen van de eethoek, daar lag wel 15 tot 20 centimeter! Overdag vriest het zodat de platgereden sneeuw een ijslaag op het wegdek veroorzaakt. Dat betekent gladheid op de binnenwegen. 
Sinds half oktober hebben wij onze in Nederland gekochte winterbanden om de auto zitten. Dat was geen luxe want we hebben eerder ook al sneeuw gehad, al twee keer zelfs. Maar nu is het toch ietsje meer serieus met de winter zodat Gerrit heeft besloten die winterbanden te gaan vervangen voor de spijkerbanden (die we ook hebben). Die geven toch aanzienlijk meer grip op de weg. Voor al dat wisselwerk met de banden heeft hij nu een hydraulische lifter aangeschaft zodat alles niet meer met het krikje hoeft. Dat scheelt hem aanmerkelijk in spierkracht en de zaak staat veel stabieler tijdens het liften. Tijdens ons tochtje naar Örebro zeiden we nog tegen elkaar dat het toch wel fijn was geweest als we de spijkerbanden erom hadden gehad. 
Vandaag hebben we de spijkerbanden even getest met een klein tochtje door Tiveden! Wat is het toch heerlijk om hier te wonen zo in de nabijheid van zo'n mooie omgeving. In Tiveden was het niet druk, we kwamen er zelfs niemand tegen.





Toen we uit de auto stapten zagen we al meteen dat de bevers het wel druk hadden gehad of zich druk hadden gemaakt. Er lagen aan de rand van het water bij de parkeerplaats drie bomen om. Keurig doorgeknaagd!!
Wat is het sprookjesachtig met die vers gevallen sneeuw op de bomen in het bos. 








We hebben er heerlijk gewandeld en na het lopen van het rondje begon het ook alweer te schemeren. In de auto konden we nog genieten van de laatste zonnestralen van vandaag.




 Gisterochtend, dit is dus even een ander onderwerp, heb ik mijn trui met de Ierse knoop afgebreid. Ik had van deze trui geen breipatroon dus het moest wat naar eigen inzicht. De Ierse knoop heb ik wel drie keer opnieuw moeten breien voordat hij op de juiste hoogte zat en het met de V-hals goed uitkwam. Dat inzicht daar schort het dus nog wel eens aan bij mij! Het achterpand ging zonder problemen maar de mouwen waren ook weer een uitdaging. Ik heb ze zo vormgegeven dat ze aan de onderkant uitlopen net als de trui zelf en ik heb de banen weer terug laten komen. De kop van de mouw moest slechts één keer overnieuw en ik ben zo verstandig geweest om even op te schrijven hoe ik het deed zodat de tweede mouw identiek is aan de eerste. Wel, hij past goed dus als ik nu niet al te veel groei kan ik hem volgend voorjaar gaan dragen.


 Dan heb ik ook nog het verhaal van de klok.... Dat ligt al even te wachten.

Zo'n vijf jaar geleden kocht ik in Drachten via Marktplaats een pendule klok. Mocht je niet weten wat dit is, het is een klok in klein formaat die je op de tafel of op de schoorsteenmantel neer kunt zetten. Weet je niet wat een schoorsteenmantel is dan moet je dit deel misschien even overslaan.
Een pendule heeft een prachtige Bim-Bam slag die elk half uur te horen is, wanneer je de klok tenminste met een sleutel bijtijds opwindt. Gerrit en ik waren erg in onze nopjes met de klok die bij ons beiden nostalgische gevoelens opriep.
Van de één op de andere dag veranderde er iets dramatisch aan de slag van onze klok. Hij sloeg nog wel met Bim-Bam maar bij elk heel uur sloeg hij dertien keer!! Heb je ooit een klok dertien keer horen slaan??
Wij vonden dat zeer verwarrend! Bovendien was het elk uur ook wel een hels kabaal want we hebben ook nog een echte Friese klok en nog een regulateur klok en ze slaan allemaal. Maar als je dan één klok hebt die dertien slaat dan raak je bij die anderen, die zo'n beetje tegelijkertijd slaan, de tel kwijt.  Gevolg van dit alles was dat we alle klokken maar niet meer opwonden. Dat bracht de stilte en rust in huis weer terug.
Echter, toen Cor en Geartsje hier kwamen logeren, trok Cor het ketting met gewicht van onze Friese klok op zodat die weer ging lopen en slaan. Dat vonden we toch wel weer heel erg leuk die tikkende klok in de hal. Dit deed ons besluiten de pendule klok eens te openen om zo te onderzoeken wat het euvel was. Dat hebben we zo'n anderhalve week terug gedaan. We hebben geen verstand van klokken maar hebben eerst maar eens rustig gekeken hoe het werkt. Dat zei mijn vader altijd: ' Goed kijken hoe iets werkt, dan kun je alles!' Samen kwamen we er achter hoe het slagmechaniek werkt en we hadden er ook nog een passend youtube filmpje bij gevonden. Met ons volle verstand hebben we er naar zitten kijken, de wijzers op het hele uur gezet en tot onze grote verbazing deed de slag het toen weer goed. We hebben het uurwerk weer terug gemonteerd en op dit moment tikken en slaan alle drie de klokken weer zoals het hoort! Wat een genoegen!

Wel wanneer je het met lezen hebt gered tot hier ben je een doorzetter! Ik laat het hierbij.

Wordt vervolgd....



Pendule op de schoorsteenmantel

Regulateurklok

Friese klok

Geen opmerkingen:

Een reactie posten