maandag 9 december 2019

Een gat....

Vanochtend moesten we al vroeg uit de veren. We hadden namelijk een afspraak gemaakt met spolakuten AB Cisternvård. Dat is een bedrijf dat je in kunt schakelen wanneer je problemen hebt met je afvoer. Nu hebben wij dat gelukkig niet!

Wij zetten spolakuten in voor het afvoeren van onze oude olietank. Die tank staat in onze kelder. Recent hebben we het muurtje dat er omheen stond afgebroken, wel... ik niet maar Gerrit...
Het is een grote tank van 3 m3. Aanvankelijk zouden we de klus zelf klaren maar omdat er nog olie in lijkt te zitten zien we daarvan af. Dus Spolakuten ingeroepen.


De afspraak was vastgesteld om 8.00 uur. Er werd niet bij gezegd of dit 8.00 uur 's ochtends of 's avonds zou zijn.
Dus om 8.00 uur 's ochtends zaten wij voor de zekerheid kant en klaar....... maar geen spolakuten. Nu raken we daar al een beetje aan gewend dat afspraak hier niet altijd afspraak is. Maar ja een bedrijf als Spolakuten kan natuurlijk ook een acuut klus hebben. Stel je voor dat je toilet overstroomt na gebruik, dan ben je heel blij wanneer er direct iemand komt. Dus we hebben ons er maar niet druk om gemaakt en rustig afgewacht of er iemand zou komen. Het werd  9.00 uur 's ochtends, dus dat viel nog genoeg mee.
De man kwam goed gehumeurd binnen en wilde direct aan de slag, geen koffie want hij was al dik genoeg zo zei hij.
Op de eerste foto zie je onze tank staan.

 Hij vond het een grote en stevige tank, en dat zijn wij met hem eens. Ik dacht nog zo dat het wel een hele toer voor hem zou worden om tussen de muur en de tank het zaagwerk te gaan verrichten. Daar zou deze meneer niet tussen passen. Dat zei hij zelf ook al!! Hij zou aan de voorkant beginnen en dan van binnenuit werken.
Ik vroeg hem nog even of ik een foto mocht maken voor mijn blog en hiervoor ging hij zelfs even poseren.


Het eerste gat....je ziet de schotten in de tank

Hij is zo ongeveer drie uren aan het zagen geweest en in de tussentijd is zijn collega langs geweest om de olie af te voeren. Eigenlijk zo zei de man, was het geen olie meer maar drap. Daar strooien ze dan korrels in die vocht opnemen zodat ze de tank leeg kunnen scheppen. Daarvoor moest eerst de bovenste helft eraf worden gezaagd en kon later de onderste helft worden verwerkt. De man heeft continu doorgewerkt en hoefde geen koffie, fika of lunch.

De laatste loodjes.....

Al het verzaagde ijzer kwam achter in de auto van Spolakuten, je ziet ook wel dat deze een beetje diep ligt aan de achterkant. Maar gelukkig...wij zijn de tank kwijt en het restant olie dat er in zat. We hebben nu een mooi groot en schoongeveegd gat in de kelder. 


We zijn er echter nog niet want in een ander deel van de kelder staat nog een oude 'Vedpanna'. Dat is een houtkachel waarmee voorheen de CV werd gestookt. Naast die Vedpanna staan ook nog twee accumulatie tanken. Hierin zit water. We gebruiken die tanken niet omdat in onze aardwarmtepomp ook al een tank water zit. Onze warmwater behoefte kunnen we hiermee voorzien. Die kachel en de twee tanken willen we er dus ook nog uit hebben. Dat geeft ruimte in de kelder en die kunnen we nog goed gebruiken.


 Omdat we toch de hele dag thuis moesten zijn heb ik mijn tijd besteed aan schoonmaken. De hele dag aan de poets en ik zie er niets van. Dat is triest..... Het was deze keer namelijk een poets aan de binnenkant zou je kunnen zeggen. Alle kastjes gesopt en opnieuw ingericht en de voorraadkast schoongemaakt en ruimte gemaakt voor de kerstboodschappen. Gerrit heeft twee kastplanken in de kelder gemonteerd. Daar kan ik ook mooi wat zaken kwijt die we niet intensief gebruiken. Dat geeft wat extra ruimte in de keuken. Want ..de ervaring leert me dat wanneer we eenmaal in de winkel zijn, er zomaar twee karren vol boodschappen worden ingeslagen. Maar ja ... negen mensen... dat wil wat zeggen. Maar ik ben er klaar voor, ik heb planken leeg!! En Louis.....deze keer geen dingen meer over datum :-) je kunt gerust komen!


Wordt vervolgd....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten