dinsdag 26 maart 2019

In de tuin aan de snoei.....

Ik heb toch het idee dat het nu lente gaat worden. Deze week hebben we geen nieuwe sneeuw meer gehad. De vogeltjes beginnen te zingen en de Kraanvogels zoeken hun plek.
Nu wij de 'moet' dingetjes aan kant hebben konden we vandaag lekker in het zonnetje in de tuin aan het werk. Het is hier lekker weer de laatste dagen. We hebben een start gemaakt met de snoei. De appelbomen hadden al ietsje eerder onder het mes gekund maar toen was het ons wat te koud en  waren we druk met de andere projecten. Het eerste stuk dat we hebben aangepakt is het stuk rechts van ons huis, voor de kijkers in beeld dan. Van de oude bomen hebben we een aantal laag overhangende takken weggehaald. Het snoeien was vooral de waterloot of stressgroei hoe het maar mag heten, terugsnoeien bij alle bomen. De dikke takken leggen we achter ons houthok die kunnen we wel verzagen en stoken. De kleine takjes leggen we eerst op de kerkgrond naast ons huis neer. Die voeren we later af.

 Hierboven zie je de stervende Linde. Het is een zeer oude boom waarvan de helft al eens is afgebroken tijdens een storm. De rest staat nog maar volgens de arborist is hij aan het sterven. Wij vertroetelen hem en hebben alle stress takken die van onderen rond de boom groeiden weggesnoeid zodat alle groei in de boom kan gaan zitten.

Aan de zijkant van ons huis staan een heel aantal oude bomen. Daaraan hebben we niet veel gedaan behalve het weghalen van sterk naar beneden hangende takken. Tussen de bomen groeide veel jong hout. Dat hebben we allemaal weggehaald. Alleen bomen aan de zijkant dus.

 Aan de straatkant staat een oude eik met ernaast een heester van onbekende soort en daarnaast een jongere boom die er verwaarloosd uitzag. Onze eerste arborist, die van wel een offerte tegen betaling maar niet komen op de afgesproken tijd, had ons geadviseerd die boom weg te halen. De tweede arborist ,die wel kwam zonder offerte vond dat deze boom best kon blijven staan. Wij laten hem nu staan maar hebben hem flink gesnoeid omdat hij in de naastliggende boom begon te groeien en de boom twee kruinen had waardoor de kroon een wat chaotische aanblik gaf. Die ene extra kruin hebben we eruit gehaald. Dat was dus wel even een klusje. Nu is het weer een boom met stam en kroon en dat lijkt beter.
De oude verwilderde solitair staande Jasmijn hebben we geheel teruggesnoeid zodat die nu weer opnieuw kan gaan uitlopen.  Aan het einde van de dag hebben we alle takken die afgevoerd kunnen worden op de kerkgrond verzameld. Dat wordt alweer een mooi stapeltje.
De dikke stukken gaan we verzagen tot stookhout.
 We hebben de overgebleven bladeren nog opgeharkt en zo ziet een klein stukje van de tuin er alweer mooi verzorgd uit.
Hier nog even onze nieuw trailer in vol ornaat...
 We hadden overigens wel bekijks tijdens ons werken. Het bleek dat er in het dorpshuis naast ons huis een soort bedrijvenmarkt werd gehouden. Het was er echt loeidruk, de hele straat stond vol auto's. Passerende bezoekers van de bedrijvenmarkt vonden dat het er mooi uit ging zien 'Det blir fint' zeiden ze dan en dat klopt ook volgens mij. Maar we hebben nog wel een heel aantal dagen voorjaarssnoei te gaan.

Terwijl ik deze blog schrijf zijn Gerrit en Greetje druk aan het kokkerellen. Het ruikt heerlijk! We eten bloemkoolnasi waarin ook broccoli verwerkt zit wegens een tekort aan voldoende bloemkool. Maar het smaakt vast heerlijk. Gisteren heb ik ook al zo lekker gegeten. Toen aten we spaghetti van (en nu zou ik schrijven van zucchini) maar in goed Nederlands heet dat nog altijd courgette. Ook dat gerecht was een groot succes. Zo komen we na ons uitstapje in Stockholm weer mooi terug in ons Keto voedingspatroon. Dat voelt beter, minder opgeblazen en beter in de energie.

Onze kippetjes en Greetje haar tofu blokjes hebben we er los bijgedaan. Zo krijgt een ieder zoals die het wil hebben:)

Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten