maandag 18 februari 2019

Vårvinter....

Vårvinter......Dat vind ik echt zo leuk aan het Zweeds dat er zomaar twee woorden aan elkaar geplakt worden om iets te duiden. In Nederland spreken we van een voorjaarsachtige dag wanneer het in de winter wat lichter en warmer is en je de vogeltjes wat nadrukkelijker hoort fluiten. Hier heet dat Vårvinter! Vår is voorjaar en vinter is niet moeilijk dat is gewoon winter.

Vandaag was het de eerste dag die valt in de rubriek vårvinter. We bemerkten het al direct toen we vanochtend naar buiten stapten om de honden uit te laten. Het voelde helemaal niet koud aan, het was lekker licht buiten en het rook lekker. Dit is het weer wat mij weer nieuwe energie geeft, ik had direct al zin om een lange wandeling te gaan maken. Heerlijk de jas om mijn middel geknoopt, lekker lopend in mijn dikke vest 'met zonder jas' zeiden we vroeger.
Kijk nu zelf is dit voorjaar of niet.....
 We zijn naar Näs gelopen aan het Viken. Het viken ligt er in bevroren staat bij maar we zien niemand op het ijs. Hier en daar zijn er al wat plasjes water op het ijs te ontdekken. We hebben lekker even op het bankje bij het haventje over het water zitten staren. Wat mooi en stil is het hier toch.


 Arvid en Fynn vonden het ook heerlijk 'met zonder jas'.
Wanneer ik niet tegen de zon in fotografeer zie je wat beter hoe de kleuren nu zijn. Het is niet uitsluitend meer zwart en wit, het heldere licht en de blauwe hemel maken dat er weer meer kleur te onderscheiden is.
 Na een half uurtje zijn we weer terug naar huis gelopen. Ik had het zweet op de rug. Thuisgekomen las ik op internet dat afgelopen zondag de eerste kraanvogel  alweer is geland op Hornbergasjön. Wellicht dat we daar binnenkort weer even gaan kijken.
 Gerrit heeft een beetje in de tuin gewerkt, hoe hij dat doet met zijn gebroken ribben dat weet ik niet maar hij zei er niet echt veel door te worden gehinderd. Zelf heb ik vandaag besteed aan het verder ontdekken van mijn nieuwe machine. Ik ben nu het hele instructieboek door en meen te weten hoe hij werkt en wat hij allemaal kan. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt en systematisch met het computerprogramma op te roepen en te bewerken als ik dat zou willen. Voorlopig laat ik het nog maar even in de fabrieksmodus staan. Waar de machine vooral bijzonder goed in is, is het quilten. Afgelopen zomer, toen Dirk en Hiltje hier waren was ik met Hiltje in een winkeltje waar veel quiltwerk te zien was. Ik was er niet zo met op de hoogte maar Hiltje wel. Zij vertelde me er iets over wat ik toen nog niet direct zo snapte maar nu wel. Het lijkt me een leuke bezigheid die past bij mijn vaardigheden. Vandaag heb ik veel instructiefilmpjes over quilten gezien. Weer een nieuw onderwerp voor studie en aan het materiaal kan het nu niet meer liggen :)

Wordt vervolgd.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten