zondag 13 januari 2019

Koffiedrinken bij de buren en een weef die van start kan gaan....

Gisteren hadden we bestemd als dag om de weefstoel weefklaar te maken. Na de routinematige handelingen van de ochtend vertrokken we naar de weefkamer. Net voordat we aan de slag zouden gaan ging de bel. Dat gebeurt ons nooit dus Gerrit ging nieuwsgierig kijken wie er bij de deur stond. Dat was Inge, een overbuurvrouw. Zij nodigde ons uit voor een koffie momentje 's middags. Dat is leuk! Ze vroeg of we tijd hadden en die maken we er natuurlijk voor! We kenden Inge al een beetje omdat we een aantal keren met haar hadden staan praten.  We hebben een heel gezellig bezoekje gebracht aan Inge en Göran. Inge is kunstenares, ze maakt prachtige dingen van boomstammetjes waar een afbeelding in te ontdekken is en verguldt deze met bladgoud. Haar kelder staat vol met haar kunst, daarnaast schildert zij ook. Haar werk heeft ze over de hele wereld verkocht. Ze is zeer getalenteerd en heeft diverse exposities gehad ook met grote namen in de Zweedse kunstwereld. Het koffiedrinken was dus eveneens een cultureel uitstapje. Ik moet als ik naar zulke verhalen luister altijd denken aan een voormalige collega van mij. Die vroeg mij eens wat wij in Zweden te zoeken hadden. Daar was toch geen cultuur, dat we dat niet zouden missen.... Het is juist omgekeerd, het stikt hier van de cultuur maar het zou kunnen zijn dat men er iets minder mee naar buiten komt. Inge's man is gepensioneerd journalist, we hadden gespreksstof te over. Zo liep onze dag dus plotseling heel anders dan gedacht. Maar erg leuk!

Toen we een uur of zes weer thuiskwamen hebben we het inrijgen van de weef weer opgepakt. Bleek dat we aan het begin de zelfkantkettingdraden vergeten waren in te rijgen. Dat heeft te maken met het schaken. Het is namelijk zo dat Henk en Gerrit schaken via de berichtenapp. Gerrit moest eerst nog even een schaakzet doen, maar bleek in verwarring te zijn door Henks cryptische notaties van zijn zetten. Het duurde wat lang voordat Gerrit kwam en toen hij er eenmaal was wilden we snel aan de slag. Te snel! Dus alles er weer uit en opnieuw. Daarna ging het goed. Het inrijgen van de schachten is altijd een heel nauwkeurig werkje en er sluipen altijd weer fouten in. 


 Op onderstaande foto is de ketting tot voorbij het riet. Nu moeten we  het vastknopen aan de voorkant en daarna kunnen we beginnen met het aanknopen van de pedalen en het bevestigen van de schachten aan de pedalen. Overigens was ik gisteren wat  'in de bonen' toen ik schreef dat het een weef met 6 schachten zou worden. Het zijn er gewoon maar vier maar dan met 6 pedalen.
 Het aanknopen van de schachten en de pedalen is een werkje dat veel lenigheid van het lijf vergt. Je moet dan onder in de weefstoel jezelf in allerlei bochten wringen. In onze relatie valt dit deel van het weefgebeuren dan weer onder het hoofdstuk 'mannenwerk'. Gerrit is dan in het begin meestal niet op zijn allervrolijkst :) Ik zit erbij als aan-en opdrachtgever, net als een operatieassistente en met het boek in de aanslag.
 Hier is het eind in zicht en knapt het humeur al een beetje op. Het aanreiken van het kussentje om op te zitten deed ook wonderen.
Na het knopen hebben we de bespanning getest, er bleek nog één draad niet goed te zijn ingeregen. Dat was gelukkig vrij gemakkelijk te herstellen, daarna kwam alles probleemloos door de testfase. Het was toen ook alweer 0.00 uur dus ruimschoots tijd om te stoppen. Vandaag is het zondag, buiten sneeuwt het, een mooie dag om te starten met mijn nieuwe weef dacht ik zo.


Nog een nieuwtje in het land. Het lijkt zo te zijn dat een half jaar na verkiezingen, Zweden een nieuwe regering gaat krijgen met Stefan Löfven als staatsminister. Het wordt een coalitie van Social Democraterna, Miljö partiet, liberalerna en de Centrum partiet. Een soort van paars kabinet zou je kunnen zeggen. Ik hoop maar dat dit de Sociaal Democraten goed gaat bekomen. Ulf Kristersson, de voorman van de Modernaterna, vermoedt dat dit kabinet een ramp voor het land gaat worden. Maar hij heeft zichzelf in de vingers gesneden door niet genoeg afstand te nemen van Sveriges Democraterna zeg maar de Zweedse PVV).


Wordt vervolgd.......



Reageren op deze blog:

Dat gaat als volgt:
-      Klik op 'opmerkingen' of 'geen opmerkingen'  voor het openen van het reactieformulier
-      Schrijf je reactie
-      Ben je ingelogd als Blogger klik dan op plaatsen en je reactie verschijnt in beeld onder het blog artikel
-      Ben je niet ingelogd omdat je geen inlog hebt en die ook niet wilt hebben, reageer dan als anoniem en los het puzzeltje op dat je aangeboden krijgt. Soms moet dit meerdere keren en de foto's zijn niet altijd even duidelijk maar dat is iets dat ik niet kan veranderen.
-      Zet bij een reactie als anoniem wel even je naam eronder (als je dit wilt) zodat ik weet wie je bent.
-      Ik reageer altijd terug met een berichtje want ik vind reacties superleuk!

-      Reclame reacties worden niet op prijs gesteld en zullen worden verwijderd
-   Ik heb geen reclame op deze blog en ben dat ook niet van plan zodat mijn info over reacties niet een financiële kant heeft. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten