woensdag 15 november 2023

Spierpijn van het blad

Wel helaas, bovenstaand weer was ons beloofd voor de dinsdag maar dat kregen we niet. Het werd zwaar bewolkt met sneeuw en regen, wel even heel iets anders! De vele regen van de afgelopen tijd maakt dat de diverse lagen blad aan elkaar kleven en zwaar zijn. Het bij elkaar harken kost daardoor veel kracht. Dinsdag hebben we het blad op de oprit opgeruimd. Daarbij kleeft er aan het natte blad ook veel grus zodat het zwaar is om te scheppen. We kunnen dan de aanhanger ook niet helemaal vol scheppen omdat het dan te zwaar is om het blad er aan het plastic zeil uit te trekken. Aan het einde van de dag waren we dan ook wel een beetje moe en 's ochtends bij het opstaan hebben we spierpijn.

Vandaag woensdag was het de hele dag onder het vriespunt. Droog weer na een eveneens droge nacht maar wel weer met een klein beetje sneeuw. We hebben eerst heerlijk met Gösta gewandeld. Hij was in een heel goed humeur en we kunnen merken dat hij bij het hardlopen ietsje meer conditie krijgt. Hij loopt nu wat vaker van Gerrit naar mij en omgekeerd en heeft er zichtbaar plezier in. Zijn oren flapperen aan zijn hoofd en hij springt regelmatig met alle vier zijn poten in de lucht.

Deze zagen we warempel nog staan aan de kant van de weg

Na de wandeling gingen we verder met bladruimen, dag drie nu en dat was het blad achter huis en links naast het huis. Een deel van dit blad kon niet in de aanhanger worden geschept omdat de grasmat te glad was en er ietsje oploopt. Onze zitmaaier begon te slippen. Het blad rond de perenboom hebben we met de kruiwagen afgevoerd. 

Voor het hek dat Gösta's deel van de tuin markeert, konden we de aanhanger gelukkig wel weer gebruiken. Dat deel is lekker droog en hiermee waren we dan ook zomaar klaar. Nu rest ons nog het deel onder de beuken. Daar wachten we nog even mee totdat al het blad gevallen is.

Hier rijdt Gerrit de laatste vracht van vandaag naar de greppel.

je ziet het er niet aan maar hier liggen nu 7 aanhangers blad in onze greppel. 

Zo rond een uur of vier wordt het dan ook wel heel koud en zijn Gerrit en ik ondanks het harde werken al aardig verkleumd. Dan willen we wel naar binnen!

Vandaag moesten we echter nog even een ritje naar Karlsborg maken. De door mij bestelde emmer met muurverf was aangekomen en die wilden we ophalen. Morgen brengen we de eerder gekochte emmer terug, dan moeten we weer naar Stentorp om Bosse op te halen. 

Vanavond hebben we nog even met Greetje zitten kletsen. Het gaat haar goed in Nederland en ze raakt alweer wat ingeburgerd. 

Heb het goed allemaal en ontvang een warme en vredevolle groet van Gerrit en mij! 

Wordt vervolgd.....

 













2 opmerkingen:

  1. Hallo Johanna en Gerrit.

    Dat is dus flink aanpoten in de tuin. Wat ik me afvraag: vergaat het blad in de sloot snel? Of wordt de sloot waar jullie het in dumpen ieder jaar weer iets voller en is daarmee de sloot over een aantal jaren gedempt?

    Zijn de Zweden zelf rond deze tijd ook druk bezig in de tuin om blad te verwijderen? Of zijn die iets minder van het opruimen?

    Groetjes uit Hoogeveen,
    ../Wilfred

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Wilfred,

      Het blad dat kost ons elk jaar ongeveer een week werk, en dan werken we flink door. Ons huis ligt een beetje hoger dan het land er omheen dat scheelt een meter ongeveer. Op die overgang van hoog naar laag, die wij altijd maar de greppel noemen, storten wij het blad. Dat blad dat vergaat moeilijk, het klinkt altijd nog wel flink in maar het duurt een poos voordat het vergaat. Dat betekent idd dat onze grond zich langzaam maar zeker eigenlijk wat uitbreidt. Het blad laten liggen is geen optie omdat het dan de grasmat helemaal zou verstikken. Bovendien waait dan met elke storm het blad naar de buren en met een volgende storm weer terug naar ons en dan zit het blad echt overal en nergens.

      Op de rand van onze grond en het land er omheen staan bomen van een paar honderd jaar oud. Aan de achterkant 6 en aan de rechter zijkant ook 6, links van ons huis staat de oudste boom, een enorme perenboom en voor in de tuin staan dan de twee beuken en een esdoorn en ook nog een oude eik. Dat staat allemaal prachtig en de bomen geven een heerlijke sfeer aan de tuin. Ik denk dat je kunt stellen dat wij bovengemiddeld veel bomen in de tuin hebben, wat impliceert dat wij bovengemiddeld veel blad moeten ruimen. Andere mensen ruimen ook wel blad maar die zijn in een uurtje klaar. De meeste mensen hebben een nette tuin met daarin vooral gras. In de zomer wordt er omraak gras gemaaid soms wel tweemaal per week. Behalve grasmaaien zie je mensen hier bij ons niet erg veel in de tuin aan het werk. Er is wel een plek in het dorp waar men veel bezig is met bladruimen en dat is het kerkhof. Daar wordt bijna elke dag het blad geruimd, het kerkhof ziet er dan ook heel verzorgd uit. De tuinmannen van het kerkhof hebben een mooie machine voor het bladruimen, die zuigt het blad op. Wij wonen op enige afstand naast de kerk en het kerkhof is omzoomd met dezelfde bomen als die wij in de tuin hebben staan. Daar is het ook een kwestie van het ene dag bladruimen en de volgende dag kun je weer. Dat is ons net iets te gortig.

      Wel dit zijn zo de ins en outs van het blad :-) Dank voor je reactie Wilfred en heet warme groet terug uit Undenäs.

      Verwijderen