zaterdag 10 juni 2023

De boer en z'n eerste snee


Wij wonen 'på landet' met uitzicht op het land van de boer in ons dorp. We hadden al een paar keer gezegd dat het tijd werd om te maaien want het gras was in korte tijd heel erg gegroeid. Gelukkig is de boer in ons dorp een biologische boer en zien we hem nooit met gif uitrijden. Het land daarin groeit en leeft van alles. Het maaien is dan ook altijd een spannende bezigheid want wat komt zo'n boer allemaal tegen in het lange gras.


Vanochtend zagen we de boer met zijn maaimachine in actie. Het is een heel gevaarte met links en rechts twee meters lange maaibalken en voor op de tracker ook eentje van twee meter. Dus in één streek maait onze boer zes meter breed. Dat gaat ook nog eens in een hoge snelheid, een stuk land daarmee is hij in no time klaar.
We hebben er tijdens de wandeling met Gösta even naar staan kijken. Op dat moment was hij links van ons aan het maaien en had hij het land rechts van ons al klaar. Dat stuk land daar was van alles gaande. De hazen renden onrustig heen en weer liepen verdwaasd over het pad waarop wij wandelden, een ree liep langs het gemaaide gras en de grauwe kiekendief, wel drie stuks, vloog laag over het gemaaide grasland op zoek naar prooi. 

het pas gemaaide grasland

de grauwe kiekendief op zoek naar prooi

Ook hiernaar hebben we een poos staan kijken. Je moet je maar niet teveel inleven in wat er allemaal gebeurt wanneer de boer begint met maaien. Er zal vast veel jong leven in het grasland zijn dat zo'n eerste maaibeurt niet overleeft. En dan is het een kwestie van 'de een zijn dood is de ander z'n brood'. In deze blog staat dat heel treffend beschreven

Na een poosje zijn we maar doorgewandeld.

Vanavond kwamen Fredrik en Suzanne gezellig langs. Ze hebben met ons meegegeten. Sevs, hun greyhound, komt twee weekjes bij ons logeren. Zelf zijn ze dan op vakantie naar NL. Gösta en Sevs kunnen gelukkig samen heel goed opschieten. Het jammere is dat Sevs niet van spelen houdt. Gösta probeert het af en toe wel even, voert dan zijn mooiste dansen uit maar Sevs wordt er warm noch koud van. 
Ondanks dat gaat het gelukkig heel goed met die twee samen. Het is de bedoeling dat we Sevs ook meenemen naar de klus. Maar eens zien hoe dat gaat.

Ontvang een zonovergoten warme en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.......

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten