zondag 4 juni 2023

Een zomerse zondag

Vandaag is het zondag en na een dag heimwee landen we weer in ons leven samen. Mijn zusje belde vanavond nog eventjes om te vertellen dat ze veilig en wel thuis zijn aangekomen. Morgen stapt ook zij weer in haar dagelijkse leven met werk en andere dingen, vandaag is het nog eventjes de boel opruimen en natuurlijk de herinneringen.

Gerrit en ik zijn vanochtend met Gösta in Karlsborg gaan wandelen. Het is vandaag prachtig zonnig weer met een frisse wind. Karlsborg begint al een beetje in zomerse sferen te geraken. De boten liggen weer in het water en we zagen vandaag ook al wat mensen zeilen op het Vättern. 

De camperplaats, gelegen achter de winterberging voor de boten, was helemaal bezet. De plek op zich is niet zo fraai maar het uitzicht is er prachtig. We zien er altijd veel campers staan.

Tot onze verbazing ligt ook de Eric Nordevall II in Karlsborg afgemeerd. Als thuishaven staat nu Lyrestad achterop de spiegel van de boot genoemd. De Eric Nordevall II is een replica van één van de eerste stoom aangedreven motorboten in Zweden en werd in 1836 gebouwd in Norrköping. In 1856 is de Nordevall I gezonken op het Vättern. Daar ligt hij nog steeds op 45 meter diepte.

De Eric Nordevall II is gebouwd in Forsvik en wij hebben destijds het proces van de bouw een beetje gevolgd. In 2011 was hij helemaal klaar en is er een proefvaart mee gemaakt. Sindsdien kun je een tochtje boeken en er zelfs op overnachten.

Proefvaart Eric Nordevall II

Op de link hierboven kun je klikken om zo een kort filmpje te zien van die eerste vaart. 

We reden over Forsvik terug en ook daar begint de zomerse drukte al een beetje te ontstaan. Ook in Forsvik stond de camperplaats vol en zaten er veel mensen op de terrasjes.

De eerste boten met toeristen gaan alweer door de sluis in Forsvik

Weer thuis hoefden we het gras niet te maaien. Het is hier nu zo droog dat de groei weer volledig is gestopt en het gras geel begint te kleuren. Een klein beetje regen zou wenselijk zijn voor de tuin, zeker voor de moestuin. Daarin zien we langzaam maar zeker de eerste groene blaadjes bovenkomen maar veel is het nog niet. De paar gietertjes water die Gerrit vandaag heeft gegeven zullen snel weer verdampen denk ik. 

Morgen gaan we weer naar Henk en Chang en Emke. Daar is het nu zover dat we een lijstje kunnen maken van dingen die we nog moeten of kunnen doen. Nog een paar weken werk denken we. 

Ontvang een warme en vredevolle groet van Gerrit en mij en wordt vervolgd.....


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten