donderdag 29 december 2022

Hebben jullie een nieuwjaarswens?


En toen was de kerst alweer voorbij en zitten we in de 'Mellan dagarna' (de tussendagen zou je kunnen zeggen). Wanneer we nu mensen tegenkomen is de groet ' god fortsättning' (een goede voortzetting). 


Onze kerst was eenvoudig en gezellig. F en L en Julian kwamen net als Greetje zaterdag aan Fr. en S kwamen op eerste kerstdag. Gerrit en ik hadden de week voorafgaande aan kerst alle voorbereidingen getroffen. Het kerstdiner was dit jaar eenvoudig met een soep, weinig vlees veel groente en een toetje, wederom was het meer dan genoeg. De cadeautjes waren klein in kosten en formaat maar erg leuk. Wat hebben we genoten van Julian die wel de hele dag kan spelen met zijn auto's. Het eerste woordje dat hij kan zeggen is 'mem' het tweede woordje is 'auto'. 'Heitie' is echt een moeilijk woord om uit te spreken, dat slaat hij vooralsnog even over :-)

Kerst bracht ons dit jaar twee puzzels. Elk jaar hebben we er wel eentje op de tafel liggen. Wie zin heeft kan even puzzelen. De eerste puzzel was in één dag klaar. De tweede puzzel is iets groter en heeft in de afbeelding die erop staat de sfeer van de 'nachtwacht'. Die puzzel is een heel eind heen klaar maar nu moeten we al het zwart nog doen. De animo is daarmee duidelijk aan het afnemen. 
We zullen zien of die puzzel af komt want anders blijft hij liggen voor Gerrit en mij. We zullen zien!


De eerste kerstdag was het buiten sprookjesachtig (zie bovenste foto). Oh wat was het mooi. Alles was wit, niet zozeer door een grote hoeveelheid sneeuw maar door de rijp aan de bomen en de rest en een weinig sneeuw. 


Wel echt het 'White Christmas' gevoel. We hebben met elkaar een mooie winter wandeling gemaakt.
's Avonds keken we een film 'The Greenboek'. 



The Greenbook is een film die gaat over een zwarte (ik heb een hekel aan het woord zwart maar ik meen correct te schrijven in de termen zwart/wit) pianist die een tournee gaat maken door het zuiden van de VS. Om die reis te kunnen maken heeft hij een chauffeur nodig en zo komt hij in contact met Tony Lip een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter die kortdurend even andere inkomsten nodig heeft. De film toont wat de zwarte pianist en zijn chauffeur zoal tegenkomen aan obstakels op  dit tournee en hoe hun relatie zich ontwikkelt. 
Het is een indrukwekkende film. Overigens bestond er echt zo'n Greenbook (1936-1967). Het was een soort van reisgids voor zwarte mensen. Zo kon men tijdens een  reis accomodaties uitzoeken die zwarte mensen zou accepteren. Het boek is samengesteld door Hugo Green (1892-1960), een zwarte postbeambte die in Harlem (NYC) woonde.


de bios

Op de valreep toch nog een weinig buitenverlichting aangebracht over de takken van de gesnoeide kerstbomen die langs de entree waren gewikkeld. Als welkom voor de kinderen.


De 'Mellandagarna' trekken rustig aan ons voorbij. We hebben lange ontbijtjes met veel koffie. Julian werd helaas ziek met hoge koorts. Gelukkig hebben we de puzzel zodat we ons prima vermaken. en is hij nu alweer wat aan het opknappen!

Voor het nieuwe jaar hebben we zelf geen speciale voornemens. We willen graag één ding en dat is dat het vrede gaat worden. Oorlog is onzin en kent alleen maar verliezers en ook zoveel mensen die met een groot verlies achterblijven. Het duurt generaties voordat die verliezen weer tot rust kunnen komen. 

Het zal zo zijn dat velen deze jaarwisseling stilstaan bij het onderwerp vrede. Wat zou het mooi zijn dat dit zou leiden tot een wereld als een meer vredevolle plek om met elkaar te leven.

Ontvang een hartelijke en vredevolle groet van Gerrit en mij en wordt vervolgd......


PS: Buurvrouw Annie, onze hartelijke felicitaties met je 80e verjaardag!!






 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten