dinsdag 21 december 2021

'Yi Nuo Qian Jin' oftewel een belofte die wel duizend goudstukken waard is

Vandaag hebben we een dag met van alles wat, gebruikelijk zo met de laatste dagen voor kerst. Gisteren hebben we een deel van de kerstboodschappen gedaan. Vandaag na het ontbijt hebben we een lijstje gemaakt van dingen die we vandaag willen gaan doen maar de dag begon vandaag met een betoverende wandeling in de sneeuw. Ja...we hebben weer een beetje winter. Gistermiddag begon dat al. Toen we terug reden uit Mariestad zakte de temperatuur met rasse schreden naar -4 gr. C. Vandaag heeft het de hele dag gevroren en heeft het ook gesneeuwd. De wereld is weer een beetje wit en wij wandelden in de sneeuwbui. Heerlijk! 




Toen we weer thuiskwamen keken we in de brievenbus of we ook post hadden ontvangen. En ja hoor. Diverse kerstkaartje maar vooral het geboortekaartje van Emke. Daar hadden we al een poosje op gewacht en inmiddels hadden we al gehoord dat het een mooi kaartje is. Nieuwsgierig openden we de aan ons geadresseerde enveloppe en kijk dit kwam eruit.







Ik vind het prachtig!! Emke heeft twee namen een Friese naam en een Chinese naam. Die Chinese naam zal haar officiële naam in China zijn. Zo wordt ze genoemd door haar grootouders daar en door alle anderen die ze daar zal ontmoeten. Yang Yi Nuo is die naam waarbij Yang, Chang's familienaam is. Yi Nuo is afgeleid van Yi Nuo Qian Jin (200 BC) en beschrijft een situatie waarin een belofte wordt gehouden. De waarde van een belofte van deze persoon is duizend goudstukken waard. Yi Nuo Qian Jin is een heel bekende uitdrukking in China. Wij zouden het vertalen met dat een persoon met deze naam iemand is die je kunt vertrouwen op zijn/haar woord, iemand die doet wat hij/zij zegt!. Een prachtige naam vinden wij! 'Yang Yi Nuo.'

Nadat we enige tijd verrukt naar het kaartje hebben gekeken en het een mooi plek in de kast in de keuken hebben gegeven naast het kaartje van Julian, zijn we verder gegaan met onze klusjes van vandaag. Voor Gerrit was dat het verwisselen van de winterbanden voor de spijkerbanden, dit in verband met de sneeuwval en voor mij was dat het bakken van een bananenbrood voor Greetje en een brood voor Gerrit en mij. Die broden kosten ons vandaag echter wel een rib uit het lijf want de stroom kostte op dat moment 806 öre/KWH, een uitzonderlijk hoge stroomprijs. Die hoge stroomprijs is het gevolg van de lage waterstanden in de Zweedse meren en omdat het windstil is en koud. Het is niet anders. 

Van onze tussenhal hadden we de vloer in de olie gezet en die was nu zover gedroogd dat we weer konden inrichten. De vloer is erg opgeknapt. Deze vloer wordt intensief belopen en was daardoor zo goed als grijs geworden. Nu zien we echter de prachtige vlammen in het eiken visgraat parket weer terug. Een actie met een mooi resultaat! 


Morgen gaan we Greetje ophalen uit Skövde. We hopen natuurlijk dat ze een voorspoedige reis zal hebben en we kijken erg uit naar haar komst. Het is alweer een jaar geleden dat ze hier bij ons was.

Gisteren hebben we bij de Granngården hondenvoer gekocht. Toen we daar rondliepen zag ik een spelletje voor honden, een spel om de intelligentie te trainen, zo stond op de verpakking. Het is een plankje met allerlei luikjes die de hond kan openen en waarin je een brokje kunt verstoppen. Ik zette het 's middags gelijk voorzien van heerlijke brokken, in de keuken neer. Arvid had er geen enkele moeite mee en vond in één keer alle oplossingen, Fynn even later ook. Gösta had één dag meer nodig maar kan nu ook alle luikjes openen. Het is een spelletje voor het trainen van de intelligentie. Wel als ik het zo bekijk zijn onze honden allemaal intelligent genoeg. Er zijn drie van dit soort spelletjes, oplopend in moeilijkheidsgraad. Ik kocht nummer twee maar een volgende keer kunnen we wel investeren in nummer drie.



Wel dit was het weer voor vandaag, ontvang een hartelijke groet van ons en....

Wordt vervolgd.......

 

2 opmerkingen:

  1. Moai dat jim kaart ek oankaam is. En do wist al mear oer Emke’s Chinese namme as wy. Ik bin beneid at de dei ea komt dat sy it sels yn it Chinees utlizze kin.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die dei sil fast wol komme en gauwer as das't tinkst! Mar earst mar ris leare om Frysk, Chinees, Engelsk en Zweeds te praten. Der sil se it de kommende tiid noch drok genoch mei krije.

      Verwijderen