zaterdag 11 december 2021

Lekker winter en hoe we omgaan met energie

We voelen ons pas echt weer thuis wanneer we een keer naar het Vikenmeer zijn gelopen. Dat hebben we vanochtend gedaan. We dachten een kort stukje vandaag omdat de weg nogal glad was. We hebben nu, na een weekje echte winter met temperaturen tot minus 15 graden (die wij overigens niet hebben meegemaakt vanwege ons verblijf in NL), temperaturen rond het vriespunt.  De verwachtingen geven aan dat in de loop van volgende week de winter weer voorbij zal zijn. Er komt dan regen en daarmee zal de sneeuw snel verdwenen zijn.  Daarom vanochtend toch de stap erin gezet naar het meer om te zien hoe het er daar uitziet.
In één woord...prachtig. Het meer is helemaal bevroren en er ligt sneeuw op het ijs. Toen wij er zo stonden te genieten brak net de zon door. We stonden in het licht! Zo verstillend!


De foto hieronder is genomen richting Brosundet/Forsvik (zuiden). Ik vond de diepte in de foto zo mooi en het weinige blauw dat op doorbreken staat in het wolkendek.

Het ging hard met het doorbreken van het blauw. Dat zie je op onderstaande foto genomen op de weg die naar de brygga leidt. Een brygga is een dam waar boten kunnen aanleggen.

En plotseling breekt dan de zon door om ons te beschijnen.

En dan nog eens het Vikenmeer richting Brosundet/Forsvik met veel blauw aan de hemel maar het mystieke van de eerste foto is verdwenen in deze blauwe helderheid.

Hieronder de brygga in zijn geheel en beschenen door de zon. Wij stonden er al met al misschien 10 minuten maar wat een veranderingen in hoe het eruit zag.

Opgeladen door al dat moois liepen we weer terug naar huis. Ik keek nog een keer achterom. Het blauw was weer verdwenen, dat was speciaal even voor ons voor toen we daar stonden te aarden.

Weer thuisgekomen hing er een dikke laag mist in het Vångdalen en begon het licht weer rose te worden.

We vinden het natuurlijk wel een beetje jammer dat de winterse periode nu weer ten einde loopt. Voor de portemonnaie is het echter niet verkeerd. De stroomprijs rijst net als in NL overigens, de pan uit. Wij hebben variabele stroomprijzen en onze leverancier heet Tibber, een energieleverancier die alleen groene stroom levert. We hebben van Tibber een app waarop we het e.e.a. kunnen aflezen.

Bijvoorbeeld wat de stroomprijs per uur van de dag kost. Voor we naar NL reisden kon ik de was doen voor 18 öre/kwh. Vandaag kost de stroom zoals je op de app kunt zien 345 öre/kwh. Dat is incl belasting. Je kunt met de app ook zien hoe de stroomprijs zich verder over de dag ontwikkelt. Vanavond tussen 23.00 en 24.00 uur kost de stroom174 öre. Dat is het goedkoopste moment van de dag. Ik heb twee nieuwe wasmachines waarop ik een uitgestelde eindtijd kan instellen. Het is even rekenen maar zo kan ik voor de was de goedkoopste stroom van de dag gebruiken.  De stroom is duur geworden doordat de olie en gasprijzen waren gestegen, het erg koud was en er een periode was met weinig wind.

De hoge stroomprijzen doen je nog meer nadenken hoe je met energie omgaat, wat dan weer een goed bijeffect is. Hebben we warm water nodig uit de kraan dan moet dat uit de kelder komen waar onze aardwarmtepomp staat. We openen de warme kraan in de keuken en vangen in een gieter het koude water uit de warmwaterleiding op tot het warme water eraan komt. Dat koude water gebruiken we voor de kamerplanten en voor het vullen van de waterbak voor de honden. Zo krijgen we het warme water in de fluitketel waardoor er minder energie nodig is om het water tot koken te krijgen. Het verwarmen van water kost immers veel energie. Kort douchen doen we altijd al en verder dragen we in de winter warme kleding in laagjes. Op de app staat de temperatuur in ons huis op 19.5 graad. Meestal hebben we de thermostaat op 18 graden staan. Een of twee keer per dag stoken we onze kakelugn met hout. Die zorgt voor een toename van de temperatuur tot 22 graden in de keuken en de 19.5 in de rest van ons huis. Het gastenverblijf hebben we op 14.5 graad ingesteld. De slaapkamers hebben we ook koeler, iets wat we met thermostaatkranen kunnen regelen. Verder droog ik mijn was nooit in de droger. Ik hang het aan een wasrek op de overloop. Eén nacht en droog is het. Ik centrifugeer niet maximaal (meestal op 800 toeren) zodat met het drogen van het wasgoed ook de luchtvochtigheid iets omhoog gaat. Ons huis is namelijk in de wintermaanden erg droog. Het wordt wat een lang verhaal dus dit is nog voor de doorzetter. 

De Tibberapp werkt samen met de software Ngenic. Laatstgenoemde bevat lerende software over de opwarming van ons huis. Deze software stuurt onze warmtepomp op een slimme manier aan. Zo kijkt die software naar de weersverwachting. Is de verwachting zonnig dan wordt de pomp zuiniger aangestuurd. Deze software kijkt ook naar de prijs van de stroom. Is die laag dan gaat de aardwarmtepomp ons huis opwarmen is de prijs hoog dan stuurt de software de kachel zuinig aan.  Op de app kunnen we aflezen of het loont om de aardwarmtepomp slim aan te sturen. Volgends de data van Ngenic hebben we over vorig jaar 7.3% bespaard op ons energieverbruik. Op onze Tibberapp kunnen we ook aflezen hoe ons energieverbruik zich verhoudt tot het gemiddelde verbruik voor huizen van onze omvang, bouwtype en gezinssamenstelling. Dat is op jaarbasis 25% lager. Zo proberen we behaaglijk te wonen en toch bewust met energie om te gaan.

Ontvang een hartelijke groet van Gerrit en mij en..

Wordt vervolgd.......



 






 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten