vrijdag 17 december 2021

'Lite julstädning'

 Het stond voor gisteren in de planning maar tijdens het lopen zei Gerrit al tegen mij: 'Je hebt een blokje onder het gaspedaal'. En dat klopte, ik kon bijna niet vooruit komen. Reactie op de booster denk ik. Later op de dag had Gerrit er ook last van. Behalve de wandeling naar het Viken hebben we die dag dan ook niet heel veel gedaan. 

De zon staat laag dat is te zien

het Vikenmeer


Het was gisteren erg mooi winterweer met volop zon en temperaturen rond het vriespunt. De sneeuw is weer verdwenen, de dag hiervoor lag er een laagje water op het ijs. Nu met de nachtvorst is dat weer bevroren. Het meer is nog niet helemaal bedekt met ijs, in het midden ligt het nog open. Het waaide gisteren behoorlijk en je hoorde de wind over het ijs gaan met een geluid net als de branding. Mooi!

Gisteravondavond waren we ingehuurd als 'Hundvakt' in Hjo. Suzanne en Fredrik hadden een kerstdiner (julbord) van Fredrik zijn werk en wij pasten op Sevs. We hadden Gösta meegenomen en de Muppets voor de kachel laten liggen. Wel met Sevs is alles goed gegaan en weer thuisgekomen hadden wij de plasjes in de keuken en wel in Gösta's mand. De hele boel maar in de machine en zijn mand uitgesopt midden in de nacht, anders wil hij er niet meer in liggen (en dat snap ik wel).

Vanochtend hadden we opnieuw prachtig weer, de zon scheen steeds meer het Vångdalen in. Geen ochtendwandeling vandaag. Ik wilde eerst aan de poets, zeker na die plasjes gisteren in de keuken. Julstädning zullen we maar zeggen. Voor kerst wil ik de boel een beetje rein hebben. Greetje komt volgende week en dan wil ik niet hoeven poetsen. Dus vanochtend direct na het ontbijt de losse meubels uit de keuken in de hal gezet, de bloemen op de keukentafel en poetsen maar. Vier uren poetsen in de keuken, alle hoeken heb ik gezien, zelfs het plafond en diens plinten afgesopt en de ramen schoongelapt met water en een scheutje spiritus (uit NL meegenomen want hier kan ik het niet vinden). Ondertussen heeft Gerrit alle drie verdiepingen gezogen. Al met al heeft hij twee keer de stofopvangbak geleegd (we hebben een stofzuiger zonder zakken) en dit laatste schrijf ik natuurlijk met enige schroom. 



kijk het eens glimmen

Het laatste halfuurtje voor de thee heb ik aan de voorkant van ons huis buiten nog de ramen gelapt. Gisteren met het mooie weer zag ik, toen we gingen wandelen, namelijk hoe stoffig de ramen en de kozijnen waren geworden. Zon in de wintertijd is altijd een beetje dubbel. Heerlijk om even zonlicht te hebben en dat op je gezicht te voelen maar die laagstaande zon maakt ook elk stofdeeltje zichtbaar. Maar... laat nu de zon maar komen!! Geen stofje meer te vinden bij ons :-)

Na deze schoonmaakactie zijn we nog even met het hondenvolk door het Vångdalen gelopen. Oh wat vonden ze het heerlijk! Wij vonden het wat aan de koude kant maar dat komt denk ik van het harde werken. Het was mooi buiten! We liepen er rond de klok van vier en normaliter is het dan al donker. Vandaag echter nog niet helemaal. De hemel was onbewolkt en verlicht door de al gezonken zon. Bovendien stond de maan al in vol ornaat te schijnen. Volle maan.

Zonlicht

Maanlicht

En wij keken ernaar

Nog eventjes en dan hebben we de kortste dag, daarna gaan we weer naar het licht!!


De Covid loopt in Zweden nu ook op. Lang waren we een soort van stilte eiland temidden van het Covid rumoer. Maar nu in korte tijd is er een stijging van 160 naar 365 /100.000 Relatief nog niet veel maar toch een significante toename. Op kommun niveau (kommun = gemeente) zien we de kaart steeds rozer en roder worden. Elke twee weken krijgen we een nieuw kaartje aangeboden. Door erop te klikken (wat niet werkt op mijn afbeeldingen) kun je aflezen hoe de situatie in je eigen kommun is. Onze kommun is nog roze en over de afgelopen twee weken hadden we bij ons 9 gevallen per 100.000. Dat gaat dus nog goed.


Onze 'Jaap van Dissel', Anders Tegnell hoopt dat met de kerst de getallen net als vorig jaar weer wat gaan zakken. Mensen zijn dan niet aan het werk op kantoor en de scholen zijn dicht. Ik hoop het met hem.
Zoals gezegd....Greetje komt volgende week uit Engeland. Daar zijn de getallen heel anders. Zij is drie keer gevaccineerd en doet eerst een PCR test en na aankomst hier zal ze opnieuw testen. Zo hopen we zorgvuldig te zijn. 

Het is alweer een heel verhaal geworden. Ik wens iedereen een fijn weekend toe en ontvang een hartelijke groet van ons!

Wordt vervolgd......





Geen opmerkingen:

Een reactie posten