zondag 19 december 2021

Skaga kyrka julbord


20 november was Suzanne jarig. Ons cadeau voor haar was een uitnodiging om met z'n vieren naar een 'julbord' (Zweedse kerstmaaltijd) te gaan. Wij hadden dat nog nooit gedaan, we gaan eigenlijk niet zo vaak uit eten nu we in Zweden wonen. Dat julbord liet door omstandigheden even op zich wachten. Maar gisteravond was het zover. Wij schoven aan aan het julbord geserveerd in de herberg bij Skaga-kyrka. Het is een plek midden in het bos, juist daar waar je geen herberg zou verwachten. Prachtig en sfeervol. De kerk van Skaga is een houten kerk een zogenaamde staafkerk. 


De oorspronkelijke kerk stamt uit 1120 maar die kerk is in 1826 afgebroken om heidense praktijken te bestrijden. Later is hij weer opnieuw opgebouwd en hij staat er nog. Het is een bijzondere omgeving.


De herberg zelf is eenvoudig, geen luxe in de inrichting maar dat is ook niet nodig. Het julbord zelf was overvloedig aangekleed en wat ik ook heel mooi vond is het gebruikte serviesgoed.


Serviesgoed van Rörstrand 'Ostindia'.




Gerrit en ik hadden geen ervaring met een julbord maar S en Fr. wel. Zij vonden het er fantastisch uitzien. En het is altijd leuk om van een zo'n gevulde tafel gerechten uit te kiezen die je wilt eten.


Wij hebben er heerlijk zitten smikkelen. 's Avonds hebben we nog gezellig bij ons in de (kerst)woonkamer gezeten. We werden overspoeld door foto's van Henk en Chang en Femke en Louis die op hetzelfde moment bij Pean een gezellige babydate hadden georganiseerd. Wat prachtig neefje en nichtje zo bij elkaar te zien.





Fredrik had een programmeer klusje van zijn werk. Daar loopt op dit moment een soort van wedstrijd waarbij  om de zoveel tijd een nieuwe programmeer opdracht wordt gegeven. De persoon met de beste oplossing wint een robot stofzuiger (en dat laatste daar heeft Fr. wel zin in). Eén deel van de opdracht loste hij op en het tweede deel bijna. Daar heeft hij hopelijk vandaag nog tijd voor.


Vandaag (zondag) zag onze dag er heel anders uit. Gerrit en ik hadden besloten om voor de kerst de parketvloer in onze tussenhal in de olie te zetten. Dus na de wandeling hebben we die tussenhal leeggehaald en de vloer geschuurd en einde van de middag hebben we de vloer geolied. Al met al nog wel even een klusje werk. Maar het resultaat mag er zijn, de vloer glanst ons tegemoet.


De vloer moet nog even een dikke dag drogen en dan kunnen we onze tussenhal weer inrichten.

En toen was het weekend van de vierde advent alweer voorbij. Nu is het aftellen tot kerst. Voor velen een andere kerst dan men zich had voorgesteld. In Nl opnieuw een lockdown. Jammer dat er zo vele gezellige familiemomenten niet door kunnen gaan. Aan de andere kant kun je wellicht ook denken 'als je niet zoveel kunt, je ook niet zoveel hoeft' en op die manier kan de kerstvakantie dan ook nog een echte vakantie worden. In elk geval is het bij ons dit jaar een kerstfeest in 'petit comité'. Woensdag komt Greetje bij ons en daar kijken we naar uit.

Ontvang een hartelijke groet van Gerrit en mij!

Wordt vervolgd........








Geen opmerkingen:

Een reactie posten