woensdag 15 december 2021

Zo ook de booster zit erin...en een experiment

De eerste twee Covid vaccinaties haalden we bij onze eigen Vårdcentral in Karlsborg en deze events waren uitstekend georganiseerd. Voor die vaccinatie rondes had men een sporthal afgehuurd. Je liep dan door de voordeur naar binnen, registreerde jezelf bij een baliemedewerker waarna je kon doorlopen naar een vaccinatie station waar een verpleger klaar zat om je te prikken. Bij de achteruitgang stonden een serie stoelen met 1.5 meter tussenruimte waar je eventueel je 15 minuten rust kon uitzitten. Al met al nam een vaccinatie ongeveer een kleine tien minuten in beslag (zonder dat kwartiertje rust dan). 
Gerrit is nu 65 jaar en al ruimschoots aan de beurt voor de boosterprik. Maar wij waren in NL. Weer thuis probeerde hij digitaal in Karlsborg een afspraak te maken, iets wat niet wilde lukken omdat alle beschikbare tijden al waren volgeboekt.  Hij zou tot januari moeten wachten. Dat vonden wij wat lang duren zeker nu in Skåne het aantal besmettingen flink aan het stijgen is. Ik meende vanochtend op de radio te horen 26%. Daarom gezocht naar een locatie in de buurt waar nog tijden vrij waren. Dat lukte ons in Mariestad. Daar was vandaag een drop-in voor Covid vaccinaties in de Unicare Vårdcentral. 

We konden hier vandaag  's ochtends en 's middag terecht voor de booster. Op twee dagen na zit er voor mij een half jaar tussen dus we dachten dat het mogelijk moest zijn om tegelijkertijd met Gerrit de booster te halen. 

Direct na het ontbijt zijn we naar Mariestad gereden, zo ongeveer een klein uurtje rijden. Daar moesten we nog eventjes lopen om bij de priklocatie te komen en zagen we van verre de rij wachtenden al buiten staan. 

Bij het nemen van onderstaande foto hadden we er al een half uurtje wachten in de rij opzitten. Wat ons gerust stemde was dat men buiten keurig de 1.5 meter in acht nam.


Een kwartiertje later stonden we binnen en nog een kwartiertje later konden we ons registreren. Daar stonden we in een grote hal met ik denk wel 70 andere mensen en weg was de 1.5 meter. Wij hadden zelf een mondkapje meegenomen voor het geval dat.... bij het registreren kreeg je er netjes één aangeboden mocht je niets bij je hebben. In de hal stonden echter veel mensen zonder het dragen van het mondkapje te wachten, iets wat ook wel tekenend was voor hoe deze drop-in georganiseerd was. 


Het was dat we graag de booster wilden hebben maar we stonden er een beetje met kromme tenen. Toen we na de registratie ergens bij de prikkamer stonden te wachten vroeg iemand ons wat ons nummer was. Wel Gerrit had 60 en ik 61. Zij liet ons haar nummer zien en dat was 16! Dat betekende dat we nog heel lang moesten wachten. In totaal hebben we tussen al die andere mensen een dikke twee uur staan wachten op onze prik. Tijdens het wachten moesten andere zorgmedewerkers en patiënten die om een andere reden naar de vårdcentral waren gekomen, door die groep wachtenden heenlopen. Na de prik moesten wij langs alle wachtende mensen terug naar de ingang die ook als uitgang diende. Het was werkelijk tenenkrommend!! Maar we zijn dan nu beiden wel weer volledig gevaccineerd en we hopen maar dat we er zonder kleerscheuren doorheen zijn gekomen. Met een beetje inzet had het vele malen anders georganiseerd kunnen worden dachten wij zo. Thuis moesten we even bijkomen van deze ervaring, 

Rustig zijn we weer naar huis gereden, ik reed en ik zag om 13.45 de routeplanner op de nachtstand gaan. Na de koffie hebben we de frustratie er eerst maar uitgelopen. We moesten nog stevig doorstappen om voor donker weer thuis te zijn.


Vanavond zagen we op de Tibber app dat de stroom vannacht 27 öre/KWH kost. 'Eigenlijk zouden we een batterij moeten hebben' zei Gerrit, 'waarin we de goedkope stroom zouden kunnen opslaan.'  Helaas hebben we die niet. Wel kunnen we zien dat de goedkope stroom  's nachts wordt gebruikt voor de opwarming van ons verwarmingssysteem. Wij hebben geen dag en nacht temperatuur. Het neerschroeven van de temperatuur 's nachts zou overdag teveel tijd en energie kosten om weer genoeg warmte af te geven. 

Nu hebben we in de kelder wel nog twee accumulatie tanks staan, elk 500 liter. De buizen van de verwarming lopen hier door- en langs heen. Die tanks hadden we eigenlijk buiten werking staan. Bij wijze van proef, we gaan een experiment doen, hebben we die tanks nu weer aangesloten en opgenomen in het systeem. Dat betekent dat het retourwater van onze CV door de tanks teruggaat naar de warmtepomp. Dit retourwater warmt nu het water in de accumulatietanks op. Wanneer dat water in de tanks straks goed op temperatuur is, en dat duurt even met die 1000 liter, komt het water in de leidingen van de CV warmer aan bij de aardwarmtepomp waardoor die minder warmte hoeft te genereren om het CV water weer op temperatuur te brengen. Overdag zal het water in de accumulatietanks langzaam afkoelen, 's nachts kan het dan weer worden opgewarmd. Gedachte erachter is dat met de software van Ngenic dit water 's nachts opgewarmd gaat worden met de goedkope stroom  en dat die warmte dan overdag aan het verwarmingssysteem kan worden afgegeven zodat we minder gebruik hoeven te maken van de dure stroom. Geen energie opslag in een batterij maar in een tank. Ik ben benieuwd!! Het zal even een tijdje duren voordat we het verbruik op een goede manier kunnen vergelijken.

Ontvang een hartelijke groet van ons en wordt vervolgd....












 

2 opmerkingen:

  1. Volgens mij moeten de "buffer" tanks juist aan de andere kant van de warmtepomp (aanvoer cv niet retour) worden aangesloten. De warmtepomp "vult" de tanks met warm water en zal minder vaak aanspringen (pendelen) wat ten goede komt aan de slijtage en levensduur van de warmtepomp. De "buffer" tanks houden dan het huis op temperatuur totdat de temperatuur vd tanks dusdanig is gezakt dat de warmtepomp weer aanspringt om de tanks weer op temperatuur te brengen. Hiervoor dient er wel een aparte pomp in het systeem te zitten die het water vd buffer tanks door het cv systeem pompt, want de warmtepomp staat dus vaker uit en pompt dan niet. Wij hebben zowel in Nederland als in Zweden een warmtepomp en bij beide is het zo aangesloten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hej Willem Jan, wat leuk dat je reageert op ons experiment. We denken dat je gelijk hebt dat het water in de tanks verwarmd dient te worden door de warmtepomp. Toen wij ons huis kochten waren er twee verwarmingssystemen nl de pomp nieuw aangelegd en weinig gebruikt en een houtkachel in de kelder. Die laatste werd gebruikt voor verwarming omdat de vorige eigenaar dacht dat de pomp het huis niet warm kon krijgen. De houtkachel staat in verbinding met de tanks op de manier die jij beschrijft. De installateur heeft echter ook de pomp in verbinding met de tanks gezet maar dan (retour). Dus de houtkachel heeft een aanvoer verbinding en de pomp een retour verbinding. Het veelvuldig pendelen wordt in ons geval onderdrukt doordat de software van Ngenic de pomp aanstuurt op de prijs van de stroom. Dus 's nachts staat de pomp veelvuldig en langdurig aan en overdag bijna niet.Bij ons is het op bovenstaande manier aangelegd. De houtkachel in de kelder hebben we afgesloten. Wij verwarmen uitsluitend met de pomp en die doet het prima. We gaan eerst eens kijken wat dit experiment ons brengt. In de toekomst laten we de houtkachel weghalen, dat zou eventueel ook een moment zijn om de installateur te vragen de tanks op de aanvoerleiding aan te sluiten. Dank voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen