zaterdag 5 juni 2021

44 graden staat er op de thermometer

Onze dag van vandaag was bijna een kopie van die van gisteren. We hebben weer de hele dag aan de boot gewerkt en het lakwerk is nu bijna klaar. We hadden wederom zonnig weer en vandaag kwam de thermometer op de zuid altan op 44 graden uit. Lekker warm dus. Wij moesten echt even rekening houden met zoveel zon. Petje en hoedje op en smeren met een stevige factor tegen het zonlicht en af en toe een extra beker water. Voor de honden is het zo buiten te warm, ze liggen de hele dag een beetje binnen, tijdens onze pauzes komen ze even bij ons maar zoeken dan een schaduwplekje. 


Vandaag keek ik even naar mijn bak met overgehouden geraniums. Ze lijken het te doen, ik bespeur enige groei. Dat is leuk! Ook de nieuwe staan er lekker fris bij.


's Avonds hebben we iets leuks gedaan. Aan het einde van de middag heeft Gerrit de badtunna schoongemaakt en met water gevuld. Alle filters even doorgespoeld en daarna de kachel aangestoken. We hebben er anderhalf uur in zitten bubbelen, echt heerlijk. We hadden de koud water ton ook vol schoon water staan zodat we tussendoor ook even verkoeling konden zoeken. Meestal is het bubbelen heel erg verstillend omdat je buiten zit en in de natuur. Vanavond hadden we echter tijdens het bubbelen veel vertier. Het was de hele dag al zo dat er allerlei groepen voorbij kwamen door het Vångdalen. Fietsers, motorrijders en cabrio rijders en vanavond hadden we dan de groep Americano rijders. Net als gisteren in Hjo is het de hele avond druk geweest met oude americanen op de weg. Ze rijden continu een rondje door het dorp en ik vermoed zo, ook wel een aantal keren naar de benizine pomp want die auto's hebben een kolkje in de tank. Muziekje aan in de auto met het geluid op maximaal. Het is maar net wat je leuk vindt. Op een gegeven moment was het klaar, zo ongeveer rond tien uur. 
Ik vraag me altijd af hoe ze aan die auto's komen, dat er nog zoveel van die oude bakken zijn dat houd je toch niet voor mogelijk. Meestal zijn ze lelijk maar soms zie je ook een liefhebber die zijn auto weer helemaal top heeft gemaakt. Dan kosten ze ook nog wel een lieve cent hoor, die auto's zijn beslist niet gratis.
Dit was een noviteit in het dorp, tenminste voor ons, we hadden het nog niet eerder meegemaakt zo'n americano show. De zomer wordt gevierd denk ik dan maar. Al bubbelend hebben we er glimlachend naar gekeken. In Nederland zie je ze niet veel maar hier in Zweden is het echt wel een ding dat rijden in oude Amerikaanse auto's. Het viel ons al op toen we hier in 1976 voor het eerst waren. 


In de verte zie je ze rijden in slagorde. De hele groep is wel tien keer voorbij gereden.




Ik vergeet het al een aantal dagen te benoemen maar Gerrit heeft donderdag zijn tweede vaccinatie gehad. Over twee weekjes ben ik aan de beurt. Het vaccineren gaat hier nu met vaart. Ik zag in de overzichten in de krant dat de aantallen per 100.000 hier in Zweden nu lager zijn dan die in Nederland. Ik weet niet hoeveel dit zegt want het is maar de vraag of het testbeleid in alle landen hetzelfde is. 148 mensen krijgen op dit moment nog IC zorg. Wellicht is dat een betrouwbaarder cijfer.

Ontvang een hartelijke groet van Gerrit en mij en wordt vervolgd.....


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten