zondag 23 juni 2024

Ljungdalen-Galåbodarna -Östersund

Gisterochtend werden we op Flatruet wakker met mooi weer. We hadden een rustige nacht gehad. Zeker een andere ervaring dan onze eerste keer daar, toen waaiden we bijna met caravan en al om. Gerrit heeft de caravan toen midden in de nacht nog met de neus in de wind gedraaid. Vannacht was het dus heerlijk rustig. 
De volgende ochtend maakten we na ons ontbijt opnieuw een fijne wandeling over de fjällen. Wat is dat toch heerlijk en met mooi en helder weer heb je zo'n prachtig uitzicht! 




Kijk toch eens die beelden, je kunt er zo een behang van laten printen. Toen we daar zo liepen moesten we nog even denken aan de winter toen net de Corona uitbrak. Wij waren toen te gast bij P en J. Zij namen ons op de sneeuwscooter mee voor een tocht over deze fjällen. Wat was het er toen ook indrukwekkend mooi. Fijne herinneringen!!
Wat ik zelf ook mooi vind is dat je op zo'n plek zoveel mensen ziet die veel eerbied voor de natuur hebben en die er net als wij zo van genieten.

Na de wandeling met Gösta maakten we Bosse klaar voor vertrek. We hadden een heel mooie tocht en vanwege het lage tempo trok de wereld langzaam aan ons voorbij. De weg over Flatruet is een grusväg dus hard rijden kan je er sowieso niet. Voorbij Ljungdalen kwamen we gelukkig weer op een verharde weg. Maar ook daar is het nog uitkijken want in deze gebieden heeft een weg erg te lijden van de winterse omstandigheden. 


We reden op de weg van Ljungdalen - Aserna en passeerden daarbij de Fiskecamping waar we in 2019 een nacht hebben gestaan. Die camping zelf is niet bijzonder maar wat destijds wel bijzonder was, is dat je er heel lekker kunt eten. Dat hebben we toen met H en Ch gedaan en we hebben ook daaraan nog leuke herinneringen. (Ja we worden ouder en we hebben een hoofd vol herinneringen.) Nu reden we door. Ik had op de stellplatz app gezien dat na 2/3 deel van de weg te hebben afgelegd er een afslag kwam en dat er aan die weg een camping zou zijn met goede reviews. We namen die afslag en kwamen terecht op een grusväg waarover deels nieuw grof 'grus' (grind) was uitgestrooid. Het was echt verschrikkelijk om over te rijden. Maar we zetten door en na 11 km kwamen we aan bij de camping. Eigenlijk was het geen camping maar een soort van kleinschalig particulier vakantie-oord. De beheerders, een duits echtpaar, woonde er zelf en er waren een aantal vakantiehuisjes heel mooi gesitueerd op het terrein, alles zag er heel verzorgd en goed uit. Toen we bij de entree-boom stonden kwam de beheerder al op ons toe en ze vroeg ons of we op de camping wilden verblijven. We vertelden haar dat dit ons plan was waarna we door konden rijden naar achteren. Daar was achter twee schuren een soort binnenplaats waar 5 campers konden staan op grind. Daar stonden we..... zonder uitzicht op een plek waar het stikte van de muggen en de knoeten. We hebben de rest van de middag en de avond binnen gezeten. De voorzieningen van deze locatie waren meer dan prachtig, volmaakt zou je kunnen zeggen en brandschoon. Bij alles hing een kaartje met instructie zoals bijvoorbeeld ''wacht 70 sec op het warme water, gebruik bij het douchen niet teveel water zodat wij gratis douchen kunnen blijven aanbieden.'' Ik kreeg het er benauwd van. Galå Fjällgård 62.8417.13.8269 Ik beschrijf dit zo uitgebreid omdat op de app bijna uitsluitend heel positieve reviews staan (meestal in het Duits) en omdat wij het beiden niet vonden kloppen met de realiteit wat betreft de plekken voor campers en caravans. Samenvattend, een heel mooi vakantieverblijf in een prachtige omgeving met uitstekende voorzieningen, heel verzorgd en aangenaam wanneer je niet met een camper komt. Dan sta je achter de schuur met uitzicht op bouwmateriaal en sneeuwscooters en ander gereedschap voor ook nog een 350 kronen per nacht en wanneer je ietsje later vertrekt dan 12.00 uur 's middags moet je per uur 50 kronen extra betalen. Ik kan er geen beelden van laten zien omdat er geen foto's op sociale media mogen worden geplaatst. Dit in verband met dat de beheerders zelf ook op de locatie wonen (iets wat ik overigens wel begrijp).

Vanochtend vroeg zijn we gevlucht voor de muggen en de knoeten, zijn we weer terug gereden naar de weg waar we vanaf kwamen en hadden we wederom een prachtige route. Langs een van de meren die we passeerden zagen we ook nog een prachtige plek waar we zo hadden kunnen staan :-(.....

Snel weer vergeten natuurlijk want van frustrerende herinneringen word je niet gelukkiger. Wij reden richting Östersund. Van Asarna naar Svenstavik waar we even boodschappen deden bij de ICA en daarna door naar Myrviken. Daar de brug genomen over het Storsjön en langs de kustlijn naar het noorden gereden naar Östersund, weer een brug genomen naar Frösön, toen richting Krokom en nu staan we op de camping van Lit! Ik hoop dat je het kunt volgen en ik doe aan het einde van deze post nog even een kaartje met de route.

kerkje Orrviken

gezicht op Östersund


brug naar Frösön

De camping van Lit is wel helemaal het tegenovergestelde van de vorige camping. Je mag er zelf een plekje zoeken, je hoeft niet terug te komen om te vertellen waar je staat. Wil je de volgende dag of wanneer dan ook vertrekken dan zie je maar wanneer je zover bent als het maar voor de avond is (geen stress staat er op de folder). Alle voorzieningen zitten bij de prijs in, er is gratis internet op de hele camping met een goed bereik etc. Een heel ontspannen atmosfeer hier op de camping van Lit.

We hebben nu even een paar dagen wat donker weer en het regent af en toe. Verderop in de week knapt het weer, weer ietsje op. We zullen zien, we zitten droog tenslotte.

Hier het kaartje vanaf flatruet naar Galåbodarna:


Hier het kaartje met de route van Galåbodarna naar Östersund (Lit)

(het wordt even een foto omdat de route steeds verspringt wanneer ik de kaart van google maps in mijn blog wil plaatsen.)


We hebben het leuk en vermaken ons prima! Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons, wordt vervolgd.......

vrijdag 21 juni 2024

Flatruet

Gerrit och Jag önskar alla en....

Het is vandaag midsommar en dat is een feestdag die in heel Scandinavië wordt gevierd met familie en vrienden, net als kerst.

Wij hebben natuurlijk als familie net uitbundig met elkaar gefeest zodat we nu ieder ons eigen gang gaan. Zo staan wij met Midsommar op Flatruet. Geen slechte plek om Midsommar te vieren vinden wij!

Flatruet is een weg in Härjedalen en het is tevens de hoogst gelegen openbare weg (grusväg). Flatruet verbindt Funäsdalen met Ljungdalen. De weg heeft niet echt een wegnummer maar bij Trafikverket heet de weg Z 531. De weg is geopend 31 juli 1938 en het hoogste punt van de weg ligt 975 m boven zeeniveau. Bij slecht weer is de weg regelmatig afgesloten. Gelukkig hebben we nu eens goed weer op Midsommar zodat wij de nacht op het parkeerterrein bij het hoogste punt kunnen doorbrengen. Je staat hier dan midden in de fjällen en we hebben een werkelijk schitterend uitzicht. En .... onderweg hier naartoe zagen we dan toch echt rendieren Nel


Maar ik schreef over ons uitzicht en dat ziet er zo uit....


Ja het is hier echt zo mooi en zo stil. Wanneer we wandelen met Gösta beginnen we zelfs helemaal zacht tegen elkaar te praten. Niet dat we elkaar anders toeschreeuwen maar toch.... Het verstilt je, die stilte hier!

Het was aanvankelijk de bedoeling om naar Ljungdalen toe te rijden om daar een overnachtingsplek te zoeken. Maar het weer is zo mooi en zo rustig dat we hebben besloten hier te blijven voor de nacht.


We maakten al even een heerlijke wandeling met Gösta! 


Dit is de gedenksteen bij de parkeerplaats op het hoogste punt. Er liggen allemaal steentjes omheen met namen erop van mensen die hier zijn geweest. Ooit heb ik er zelf ook een steentje neergelegd dus dat hoeft nu niet opnieuw.

Dan heb ik nog niets geschreven over de route die we namen vandaag. Die was opnieuw bijzonder mooi. We hadden onze overnachting op een zgn lägerplats aan weg 70 en dan wel het deel tussen Särna en Idre. Vandaag reden we naar Idre en daar namen in Idre net voor de brug de weg van Idre naar Sörvattnet. Dat is dus niet de 311 van Idre naar Tännas maar een binnenweg deels asfalt deel grus. Een prachtige weg om te rijden met wederom schitterende lägerplatsen aan het stromende water. Voor visliefhebbers een eldorado stel ik me zo voor.
Aan die weg kwamen we ook deze locatie tegen. Een rendierverzamelpunt met daarbij zelfs ook nog twee tenten. Het is net alsof we al hoog in Zweden door Lapland rijden. Toch is het nog Dalarna.


Een prachtige route dus waar we echt de tijd voor hebben genomen.
Bij Sörvattnet reden we Härjedalen (härliga Härjedalen)binnen en reden we door naar Flatruet.

<

Heb het goed allemaal en ontvang een warme en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.......

donderdag 20 juni 2024

Van Nås naar lägerplats tussen Särna en Idre

 Na een heerlijk rustige overnachting op de parkeerplaats aan het Usken meer reden we woensdagochtend naar Henk en Chang. We waren tenslotte heel dicht bij hen in de buurt en we weten dat ze thuis zijn omdat ze vanuit huis werken. We dronken even een kopje koffie met elkaar, een fika, en daarna zijn we verder gereden. Wat leuk dat dit nu kan. Een vaste bestemming hadden we nog niet maar de gedachten waren om naar de camping in Nås te gaan. Nås is een heel klein dorpje in Dalarna en de camping aldaar is niet heel erg groot maar wel heel gezellig en goed onderhouden. Nicole en John Kloet zijn de eigenaars en hebben het beheer. Hun camping ziet eruit om door een ringetje te halen. Dat laatste wisten we natuurlijk nog niet toen we onderweg waren maar tegen een uur of vier 's middags arriveerden we er en konden we een plekje krijgen voor één nacht. Dit weekend is het namelijk 'Midsommar helg' en dan weet je, dan is alles bezet. Nu behoefden wij ook maar één nachtje dus dat kwam goed uit.

Hier een paar foto's van de camping...

de gezellige aanblik van de receptie

een deel van de camping

hier stonden wij bij 'de berken'

voor de receptie is ook een klein speeltuintje voor de kleintjes

Nås is een klein dorp in midden Zweden, wijds opgezet zodat ik me elke keer afvraag waar het centrum van het dorp zich bevindt :-) en het oogt o zo vriendelijk zo in de zomermaanden.

geen kerkje maar de bewaarplaats van het archief

Wel een kerkje samen met Gerrit en Gösta

Na één nachtje Nås zijn we verder gegaan om ons reisje te vervolgen. Vandaag werd het een langere rit maar ook weer o zo mooi want Dalarna is prachtig!







En wat een drukte op de wegen ook😂.

We reden over Venjan naar Älvdalen.....

het kerkje van Venjan

en daarna over Särna (waar we de laatste boodschapjes deden voor het weekend van Midsommar) richting Idre. 


Het plan was om voor Idre een plek te zoeken op één van de vele lägerplatsen aldaar. Dat lukte! We staan heel mooi op de eerste lägerplats waar ongeveer 10 plekken zijn waarvoor je dan per plaats per nacht 60 kronen moet doneren. Geen geld! Voorzieningen zijn er verder niet. Maar de rivier heb je voor je deur en daarin vind je genoeg water. 

Gerrit en ik oefenen momenteel met een programma om zo weer vijf km. te kunnen hardlopen (joggen). Ik zeg het nog met enige schroom omdat het natuurlijk nog afwachten is of het allemaal gaat lukken. Aan het materiaal zal het niet liggen. We hebben nu allebei een paar Asics loopschoenen model Nimbus 26, een variant met een goede demping. Gerrit wilde weer proberen te lopen omdat hij vaak kampt met rugklachten en hoopt, net zoals dat in het verleden het geval was, dat het lopen hierop een goede uitwerking heeft. Zelf wil ik ook al heel lang iets doen om mijn fysieke conditie te verbeteren dus ben ik een week na hem  ook gestart met 'Get running'. We zijn nu een paar weken onderweg en tot nu toe gaat het goed. Zelfs mijn probleemknie houdt zich goed en ik hoop natuurlijk dat dit zo blijft. Vanochtend vroeg had Gerrit al zijn trainingsrondje gelopen en vanmiddag toen we ons hadden gesetteld en Gösta uit hadden gelaten liep ik nog mijn rondje. Na het hardlopen had ik het lekker warm gekregen en nam ik een duik in het ijskoude water afkomstig uit de Noorse bergen. Daar fris je lekker van op!  



hup daar gaat ze!


Wat een dag! Heerlijk ook met dat zomerse weer. We treffen het maar weer!!

Dit was het weer voor vandaag, nog even een kaartje van waar we zijn en een warme en vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd....

dinsdag 18 juni 2024

We zijn weer even op stap

Nu het huwelijksfeest achter de rug is zijn we weer in staat om aan andere dingen te denken. Maar oh oh wat word je er moe van, van zo'n feestje! En wat kwamen er veel reacties op mijn vorige post, heel erg leuk en heel erg bedankt hiervoor!! Erg leuk om te ervaren dat er zoveel mensen met ons meeleven. Afgelopen zondag zijn we nog even naar  Fredrik en Suzanne toegegaan. Zij zitten ook nog helemaal vol van de belevenissen rond hun huwelijk en hun feest. Deze week moesten ze alweer aan het werk (een huwelijksreisje komt op een later moment) maar het zal niet de meest productieve week voor hen beiden zijn geweest denk ik :-)

Maar goed, weer terug naar normaal, al is vakantie vieren natuurlijk niet helemaal normaal. Het is een feestje maar dan van een ander kaliber. Voordat we weet hadden van een a.s. geboorte en dito huwelijk hadden we al besloten in juni een reis met Bosse te gaan maken. Nu is het juni en het wordt denk ik niet een reis maar een reisje. 

We zijn begonnen met een grote schoonmaak aan de binnen- en de buitenkant. Daar is Bosse erg van opgeknapt. We hebben ook een verandering aangebracht. Voorheen verbleef Gösta tijdens de reis en tijdens de nacht in de garage onder ons bed. We hebben echter besloten om hem in de cabine te houden. Dit geeft ons ook de gelegenheid onze fietsen mee te nemen in de garage. Daarvoor heeft Gerrit nu bij wijze van proef een provisorische stelling voor gemaakt. Mocht het bevallen zo met de fietsen mee dan kunnen we altijd nadenken over een echt fietsenrek in de garage van de camper. De extra vloer in de garage, daar waarop Gösta zijn verblijf had, hebben we weer weggenomen. Nu is het dus weer één grote ruimte.



Het camperwassen moest even tussen de buien door. Ik had ook nog een laatste wasje aan de lijn hangen en dat werd een kwestie van aanknijperen en afknijperen. Het laatste stukje drogen heb ik 's avonds  binnenshuis moeten doen. We hebben overigens 's ochtends en 's avonds de kachel ook een beetje aan want met die heftige buien wordt het best wel koud in huis.


Tussen de buien door is het dan vaak weer prettig zomerweer en soms zelfs te warm op het zuid terras. 
Maar goed.... Bosse is schoon en op maandagavond half ingepakt.
Vanochtend (dinsdag) hebben we de andere helft ingeladen. Eerder vandaag konden we ook niet weg want Gösta moest zijn vaccinaties nog hebben. Door alle drukte van de afgelopen tijd hadden we daar net niet meer aan gedacht. Gelukkig konden we gisteren na een belletje voor een afspraak nog diezelfde dag met hem langskomen. Nu is dat allemaal weer op orde.

Om 12.00 uur zijn we gaan rijden. De eerste stop was bij een winkelcentrum. Niet onze favoriete camperlocatie maar we moesten nog een paar boodschapjes halen. Waaronder een extra slot voor onze fietsen.

We hebben nog geen vaste eindbestemming voor dit reisje. We rijden in elk geval richting noorden. Ik denk dat de weerberichten de route zullen gaan bepalen. De Lofoten (het aanvankelijke plan) zal het zeker weten niet worden, dat kan wellicht een ander jaar wel eens. We zijn er  al eens geweest maar we willen er graag nog een keer naartoe.

We staan nu op onze eerste stop, een prachtige plek met uitzicht op het meer 'Usken' in de buurt van Nora. Heel mooi hier! Eigenlijk vlakbij waar Henk en Chang en Emke wonen. 

De plek waar we staan is geschikt voor één nachtje en morgen scharrelen we weer verder. 

                           Het meer Usken aan de 'Tre sjöar väg'

We staan bij rastplats Dykatorp

Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.....

vrijdag 14 juni 2024

Wat een leuke tijd ligt er nu achter ons


De weken die nu weer achter ons liggen worden natuurlijk gedomineerd door een prachtige bruiloft. Wat was het bijzonder! Eerst al het decoreren van de feestlocatie. Ik zag daar aanvankelijk wat tegenop maar de plannen waren helder geformuleerd. Een decoratie in de sfeer van 'Midsommar'. Dus veel bloemen uit het veld, wat berkentakken, hier en daar een lichtje en wat witte lakens langs het plafond om een knusse sfeer te creëren. Vrijdag konden we van start met de decoratie en de daarop volgende zaterdag 2024-06-08 vond het huwelijk plaats.


Wat een mooi bruidspaar (al besef ik natuurlijk dat ik niet objectief ben). Ik vond ze er samen zo prachtig uitzien. 
's Ochtends ging Suzanne naar de kapper en Femke en ik gingen mee als gezelschapsdames. Dat had niet gehoeven want Suzanne zat heerlijk te kletsen met de kapster die ook haar make-up verzorgde. Wij zaten er echter heel gezellig met een hapje en een drankje.

de gedecoreerde feestlocatie

Het gaat te ver om hier de hele huwelijksdag te beschrijven maar ik kan het samenvatten met de woorden dat het een heel groot feest is geworden met al hun vrienden en naaste collega's. 

de huwlijksceremonie in de kerk van Hjo

Op de foto hieronder zie je Fredrik en Suzanne zitten onder de huwelijkspoort die Gerrit voor hen had gemaakt en die ik had gedecoreerd met prachtige veldbloemen en Seringen takken. Op dit moment zitten ze te luisteren naar de speech die Gerrit voor hen had gemaakt en die helemaal in het Zweeds werd gehouden zodat iedereen mee kon luisteren.


Als familie hadden we een ludieke huwelijksquiz a la 'kopspijkers' gemaakt, die door Henk voor het voetlicht werd gebracht. Hierin ging het vooral om overeenkomsten en tegenstellingen tussen Nederland en Zweden. Het was hilarisch en we hebben er tijdens het proces van maken al smakelijk om moeten lachen maar de presentatie was helemaal het toppunt. Fredrik won nipt! en kreeg een mooie prijs.

Na een heerlijk en heel gezellig diner werd er tot diep in de nacht gedanst. Gerrit en ik hebben de hele avond op de dansvloer gestaan. Zelfs Femke danste nog mee met haar dikke buik evenals de rest van de familie.


Van tevoren hoop je natuurlijk op een onvergetelijke dag en dit lijkt heel goed gelukt!!

De volgende ochtend hadden we nog een afsluitend ontbijt met elkaar en daarna was het een kwestie van de boel weer opruimen en daarna bijkomen van alles.

Iedereen ging weer zijns weegs, Femke en Louis en Julian bleven nog een weekje bij ons. We hebben het heerlijk gehad en konden zo met elkaar ook nog net even Chang haar verjaardag vieren.

Vandaag zijn ze weer vertrokken en het is nu weer stil in huis. Gerrit en ik poetsen deze week de boel weer  en trekken daarna ons eigen plan. Over naar normaal!

Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd.....





 

zondag 2 juni 2024

Laat de week van het feest nu maar komen

 Vrijdag gingen we naar Skövde voor het doen van boodschappen. Eerder hadden we al bij de Lidl een mooi poortje gescoord. Dit willen we achter bij de toegang tot de tuin hebben met bovenin een bordje waarop staat 'Gösta's paradis'. Zo benoemen we altijd het stukje tuin dat we voor hem achter ons huis hebben afgezet. Langs dat poortjes hebben we twee klimrozen gekocht een gele en een rode. Nu maar hopen dat ze flink de groei te pakken krijgen en het een mooie poort wordt naar het paradijs. 


Gisteren, dat was zaterdag, hebben we het huis van binnen geschrobd en geboend en alles is nu klaar voor de komende week. Ik dacht ook alle was even aan kant te maken en had zo vier machines vol geselecteerd. Net toen ik er twee aan de lijn had hangen kwam er een wolkbreuk met donderslagen van jewelste en kwam de ene bui na de andere aanzeilen. Zo werd het bij wijze van uitzondering hannesen met de was om het droog te krijgen. Gelukkig klaarde het weer tegen de avond weer op zodat het wasrekje in de zon kon staan en de was toch nog lekker droog waaide in de wind.

Je ziet het niet maar hier zitten we aan de thee en het plenst en het is heel warm.


Toen het eenmaal weer droog was en we de badtunna hadden schoongemaakt en gevuld met schoon water dachten we er nu zelf ook maar in te gaan zitten. Dat was alweer even geleden en dat heeft te maken met de ingreep aan mijn ogen. Ik mocht een tijdje niet in de sauna en heb zodoende die activiteit wat uitgesteld. In onze vakantie probeerde ik het voor de eerste keer weer en dat ging prima. Dus nu kunnen we wel weer los in onze spa!

Aanvankelijk zaten we er heerlijk toen de water temperatuur zo ongeveer 30 graden was. Maar het kacheltje brandde nog en zo steeg de temperatuur van het water naar 38 C. Na een hele dag hitte overdag was me dat te warm zodat Gerrit de koudwaterslang er maar in heeft gehangen. Toen ging het weer en zo sloten we de dag bij ondergaande zon en drijvend in de badtunna af. Hoe mooi wil je het hebben na al dat werken dat we hebben gedaan.






Op de foto hierboven heeft Gerrit de kachel net aangestoken, dan hebben we altijd kortstondig rook uit de schoorsteen. Wanneer de kachel en de pijp opwarmen verdwijnt de rook dan weer.


de machinekamer van onze badtunna

Wanneer ik zo een blog ga schrijven over meerdere dagen denk ik altijd van ' wat hebben we allemaal ook alweer gedaan?' Wanneer ik dan de foto's zie dan komen de herinneringen weer terug. Zo ook deze nog die dan weer over de vrijdag gaat.

Voorafgaande aan de boodschappen brachten we een bezoekje aan de 'Erik's Hjälpen' in Mariestad. We hadden immers zolderkamers opgeruimd  en naast spullen die weggegooid konden worden hadden we ook spullen die nog wel een tweede leven kunnen hebben. Die brachten we naar de loppis, een auto vol! het geeft zonder meer een opgeruimd gevoel dat nu alles weg is.


Tot slot nog een foto van een heerlijk ondergaande zon!


We hopen ook voor de komende week op mooi weer. De weerapp is er wat twijfelachtig over. De ene dag voorspelt de app zonnig weer voor de zaterdag (de dag van het feest) en de andere dag zie ik dreigende wolken met regendruppen staan. Het zal in elk geval een stuk kouder gaan worden. Helaas want dit weer verveelde ons nog lang niet. Maar we zullen zien, het duurt tenslotte nog een hele week!

Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd......