dinsdag 5 maart 2024

De Borgholm van Gabriel

Hier is hij dan, de Borgholm van Gabriel, helemaal klaar!

Maandagochtend heeft de murare (de metselaar/ kachelbouwer) de kroon gemaakt en vandaag (dinsdag) heeft hij de tegels gevoegd en de cassette aangesloten en gekit. De messing deurtjes en de omlijsting ervan zijn nog afgedekt met folie. Dat kunnen we morgen weghalen wanneer de kit goed droog is. Dan gaan we ook de vloer lichtjes opschuren en in de olie zetten. Ik kijk er erg naar uit om onze woonkamer weer te herscheppen en de gezelligheid weer terug te brengen. 
Voorlopig kunnen we onze Borgholm nog niet stoken want hij moet nog een maand drogen. Dat klinkt wellicht lang maar dan moet je er even bij bedenken dat de kakelugnar zoals ze die vroeger bouwden wel een half jaar moesten drogen. Dan is een maandje niks :-)

Vandaag hebben we ook de laatste restanten van onze voormalige open haard naar de återvinning gebracht. Alle hele stenen heeft Gerrit bewaard, die kunnen we wel weer eens ergens voor gebruiken, de andere restanten liggen nu in de bak.

bedankt 'openhaard', voor de vele gezellige uurtjes


Voor huis bij ons stoepje ziet het er nu weer uit alsof er niets is gebeurd.

Voordat we konden beginnen met de bouw van de kakelugn moesten we bij de gemeente Karlsborg een aanmelding doen. Die melding moest worden gedocumenteerd met de plaats van de schoorsteen, de plaats die de te bouwen kakelugn zou gaan krijgen en omschrijven wat voor soort kachel het zou worden, het rendement ervan en andere technische data. Ook moesten we de schoorsteen laten inspecteren en het goedkeuringsrapport naar de gemeente sturen. Nadat alle gegevens waren ontvangen en goedgekeurd kregen wij een toestemming voor de bouw. Nu alles klaar is moet er wederom een inspectie komen met een drukproef, uitgevoerd door de schoorsteenveger. Die moet dan aan de hand van een formulier het geheel verder beschrijven en goedkeuren en ondertekenen. Pas wanneer dit formulier door de gemeente is verwerkt mogen we stoken. De schoorsteenveger komt op 20 maart om 7.00 uur 's ochtends, we zijn dan denk ik de eersten op die dag. Het is dus niet zo dat je zomaar even een nieuwe kachel in je huis kunt plaatsen.

We zijn heel erg ingenomen met onze nieuwe kachel en hoe deze is geworden. De murare heeft heel zorgvuldig en geduldig gewerkt en dat is ook goed te zien. We vinden onze Borgholm prachtig mooi!


Tot zover mijn ode aan onze Borgholm van Gabriel:-) 

Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd.....

2 opmerkingen:

  1. Een plaatje, Johanna, en een prachtige gezellige aanwinst voor jullie kamer. Bovendien heel nuttig en hopelijk kan die jaren mee.
    Ik snap dat je haast niet kan wachten tot alles weer ingericht is. Maar dan is er ook weer tijd voor andere dingen. Bijna lente, dus bijna tijd voor de tuin. Ook iets om weer naar uit te kijken.
    Ik kijk nu naar de donderdag uit, dat zou onze eerste zonnige dag worden. Lekker buiten koffie drinken en de tuin netjes maken. Groet, Jet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja preies, de tuin komt eraan wanneer het weer straks omslaat en he warmer gaat worden. Dan wil je binnenshuis de boel wel aan kant hebben. Onze kamer verkeert nu een maand in de staat van een bouwput en dat is me ook wel lang genoeg hoor, dan wil ik ook graag weer terug naar normaal. Ik wens je een heerlijk lente weekend toe met veel plezier in de tuin en genieten van het mooie weer.

      Verwijderen