donderdag 7 maart 2024

We hebben weer een woonkamer en de eerste kraanvogel boven ons dorp

We hadden een winterste nacht met 6.5 minus graden en een voorjaarsdag. Wat was het schitterend weer. Na ons ontbijt zijn we naar het meer gelopen en wat was het er mooi. We hebben een tijdje op de pier gezeten om te luisteren naar het zingende ijs. Het hele meer, tenminste het deel bij de haven van Näs, is nog bevroren. Aan het einde van de middag maakten we nog even een kort toertje richting Beateberg en Karlsborg. We hoopten ergens kraanvogels tegen te komen maar we zagen ze niet. Vorige week zagen we er eentje over ons dorp vliegen. Een verkenningsvlucht zullen we maar zeggen. Ik heb er een foto van gemaakt maar er moet een goed geloof bij.... Wij hebben kunnen horen dat het er eentje was. Dit was voor ons dit jaar de eerste kraanvogel bij ons dorp op dinsdag 27 februari 2024.


kraanvogel

het Vikenmeer bij Näs


de pier


Gisteren hebben we de vloer van de woonkamer geschuurd en in de olie gezet. De 'kopvodde' maar weer even om het haar omdat het anders zo voor mijn ogen hangt.


Vanochtend zagen we dat de vloer al mooi aan het drogen was en dat er op bepaalde plekken olie bleef liggen. Daarom heb ik vanochtend de vloer eerst nog eens gepoleerd. Lekker klusje voor de rug zo op de vroege ochtend. Daarna hebben we de vloer de hele dag met rust gelaten om verder te kunnen drogen. Ook de looppaden van de bibliotheek hebben we een onderhoudsbeurtje gegeven met de olie.
Verder de hele dag samen bezig geweest met de poets want overal was het grijs van het stof. 

Vanavond na het eten zijn we de kamer ingedoken en hebben we alles weer op z'n plek gezet. Wat een vreugdevol gebeuren! Op de foto hieronder haalt Gerrit de beschermende plasticfolie van het messing af. De deurtjes open en net als in onze keuken de vloerplaat op de grond (een verplichting overigens die vloerplaat).



Toen de hele kamer weer was heringericht hebben we nog een uurtje heerlijk in de schone en vernieuwde kamer gezeten.



Fijn dat dit nu allemaal aan kant is! Toch weer een klus van enkele maanden want in de tweede week van januari begonnen we met het afbreken van de open haard. 
Wel laat nu het voorjaar maar komen en de kraanvogels ook! We kijken ernaar uit.

Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons! Wordt vervolgd.

 

4 opmerkingen:

  1. Dag Johanna en Gerrit,

    Het is wel prachtig geworden met zo'n kachel in de kamer! Een echte aanwinst. Maar daar komt nogal wat bij kijken om zoiets te realiseren! Dus pas in het najaar uitproberen i.v.m. het drogen?

    Prachtig weer bij jullie! Trouwens hier is het ook weer eens een prachtige dag met veel blauw in de lucht. Ik zag onlangs bij ons in het Dwingelderveld ook twee paartjes kraanvogels. Dat was alweer zo'n 3 weken geleden. De laatste jaren blijven er wel vaker 1 of 2 paartjes niet overwinteren maar overzomeren (is dat goed Nederlands woord??) in onze omgeving. Ook hier zijn ze behoorlijk luidruchtig.

    Ben benieuwd naar het volgende project op jullie checklist!

    Hartelijke groet,
    ../Wilfred

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Wilfred,
      Ja het is een hele operatie, het bouwen van zo'n kakelugn en we vinden het zeker een aanwinst. Hij moet een maand drogen en dan mag er eerst een klein vuurtje in en daarna elke keer een beetje een groter vuur. We gaan niet wachten tot in het najaar hoor, eind april testen we hem uit, dan zijn de avonden nog wel een beetje fris en dan is zo'n vuurtje heerlijk.
      We hadden even een voorproefje van het voorjaar en zitten nu weer in de winter. Er is weer een beetje sneeuw gevallen. Behalve de overvliegende kraanvogel hebben we er bij ons in de buurt nog geen gezien. Bij ons in de buurt 'overzomeren' er meerdere stellen en ze maken soms een heel kabaal. Prachtig om te horen vind ik dat. Tja het volgende project..... dat is van meerdere gebeurtenissen afhankelijk :-)

      Warme groet, Johanna

      Verwijderen
  2. Wat in mooie keamer is it wurden! En dan ek al in kraanfûgel. Prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen