dinsdag 6 juli 2021

De moestuin, zo midden in de zomer

Het is hier in Västra Götaland al enige tijd behoorlijk droog. Dat is voor ons natuurlijk heerlijk want dat betekent mooi zomerweer maar het betekent ook dat we elke avond aan de pomp staan om water op te pompen en over de moestuin uit te gieten. Gisteravond hadden we dan eindelijk regen. En wat voor regen.....het viel echt met bakken uit de lucht en het bereikte zelfs het gras onder onze enorme beuken die voor in de tuin staan. Wij hadden een avondje vrij van het water gieteren. 

In onze moestuin is het nu erg mooi al zeg ik het zelf. Ik begin met de bloemen. Dat vind ik echt leuk dat we die nu ook in de moestuin hebben staan, daar fleurt de boel echt van op. 



Wat er echt heel mooi bijstaat is de rode bes. Wat zitten daar een bessen aan dit jaar en ook nog eens heel dikke. En het staat heel mooi die groene takken met rode versieringen. Ik heb er vandaag eentje geproefd maar ze zijn nog wel erg zuur. In onze vriezer zitten ook nog de bessen van vorig jaar. Die blijven daar maar liggen omdat Gerrit niet van rode bessen houdt, hij vindt ze te zuur. 

Nog eventjes en dan kan ik deze bessen oogsten. Ik moet maar eens bedenken wat ik ermee ga doen. Wellicht zijn er lezers die even mee willen denken. 
Een andere bak staat vol met boerenkool. Die staat er prachtig bij en heeft nog de tijd om even door te groeien.

Naast de boerenkool hebben we een bak met broccoli staan. Dat staat er prachtig bij in de bak maar.....De echte broccoli bloem is erg klein. Een éénpersoons maaltje. Ik zocht al even op youtube naar een filmpje over broccoli telen. In Noord Holland is een boer die oogst enorme  hoeveelheden broccoli en hij zegt dat het niet moeilijk is. Wel moeilijk vinden wij het ook niet, de planten komen prima op en groeien goed maar de 'bloem' is maar heel klein. Hoe krijgen we die nu iets groter? 


 Verder doen de gewassen het prima. De lenteui staat mooi, de boontjes staan in bloei en groeien goed, de bieslook staat mooi, de aardbeien zitten er aan te komen, ze dragen veel vluchten dit jaar en de tomaatjes staan er prachtig bij. Het is een lust voor het oog.

Vandaag zijn we met z'n vieren even naar Fredrik en Suzanne gegaan. Zij hebben een nieuwe hond, Zevs genaamd en dat is Zweeds voor Zeus en een nieuwe auto een Toyota hybride. 

Zevs, spreek uit als Seffs, is een rescue Greyhound bemiddeld door een organisatie met de naam: ' hundar utan hem' en hij komt uit Ierland. Hij is nu ruim een week bij hen en heeft in die ene week al heel wat stappen gezet in zijn ontwikkeling. Aanvankelijk lag hij drie dagen onder de trap maar nu komt hij al naar hen toelopen en komt hij al naast hen liggen (op de bank ook nog eens).

Het is een mooie zwarte hond met witte bef en witte poten. Het is een lief beestje en hij heeft nog wat tijd nodig zich te settelen. Dat komt wel! Wij waren vandaag voor hem natuurlijk de vreemde indringers en het lukte hem om steeds met een boogje om ons heen te lopen. En dat mag natuurlijk allemaal! Het zal uiteindelijk wel eens zover komen dat hij ons herkent. Een volgende keer laten we hem heel voorzichtig kennis maken met Gösta, eens kijken hoe dat gaat. 

Wel dit was het weer voor vandaag, ontvang een hartelijke groet van Gerrit en mij en wordt vervolgd....



2 opmerkingen:

  1. Dag Johanna, wat fijn dat alles in je moestuin het zo goed doet. Wij hebben ook een aantal rode bessen struiken en ook hier is eigenlijk niemand die ze lekker vind behalve ik. Ik heb daar het volgende op gevonden: ik maak er bessensiroop van. Op Pinterest staat een recept en het wordt heel lekker, vooral als het warm is. Niet te veel suiker en aanlengen met water vind ik het lekkers. Ik heb een aantal jaren geleden beugelflessen bij Ikea gekocht en als je het goed doet kun je ze wel een jaar bewaren. Alvast succes och en bra stommer. Rinske.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Rinske, ik ben wat laat met mijn reactie vanwege drukte met bezoek. Leuk dat je even reageert! Onze moestuin doet het goed nadat we meer compost hebben toegevoegd aan de aarde. Op dit moment halen we de eerste pluk binnen. De boontjes smaken heerlijk, de courgettes zijn helemaal gaaf (maar die doen het meestal wel goed). De aardbeien zijn erg klein maar dat komt waarschijnlijk omdat ik ze opnieuw heb ingeplant. Wat ik graag nog wil weten is hoe je meer bloem in de broccoli kunt krijgen....heb jij daar deskundigheid over?
      hartelijke groet Johanna

      Verwijderen