maandag 2 juli 2018

Kurkdroog, warm en heerlijke stoelen......

Het is droog in Zweden kurkdroog. Sinds april heeft het in grote delen van het land niet meer geregend. Wij hebben in Västra Götaland in juni nog een paar flinke buien gehad maar het effect daarvan is letterlijk al verdampt. Natuurlijk is het heerlijk weer om buiten te zijn. Dat doen wij dan ook de hele dag. We leven buiten en nu ook op onze nieuwe altan. In een woord HEERLIJK.
Maar er is ook een schaduwzijde aan dat warme droge weer en dat zijn de bossen. Die zijn kurkdroog en kunnen bij het minste of geringste ontvlammen. Al lange tijd is er een verbod ingesteld op open vuur. Dat betekent dus dat je nergens in de vrije natuur, ook niet op die plaatsen waar een stookgelegenheid als recreatie voorziening is aangebracht en waarbij ook vaak hout ligt om te stoken, een vuur mag maken. Slechts op je eigen grond, onder gecontroleerde omstandigheden mag je grillen. Voor die mensen die binnenkort afreizen naar Zweden met de gedachte dat het zo leuk is om ergens onderweg een plekje te zoeken om bijvoorbeeld worstjes te roken is het goed zich dit te realiseren en het ter harte te nemen. Ook wanneer je anderen dit wel ziet doen het gedrag van de ander niet als voorbeeld nemen maar je eigen verantwoordelijkheid nemen. Er zijn allerlei zaken die een brand kunnen doen ontstaan zoals een stukje glas in het bos waar de zon op schijnt, vonken van treinwielen, het mes van de grasmaaier dat op een steen stuit waardoor er vonken afspatten en natuurlijk de welbekende sigaret (een goede gelegenheid nu te stoppen met roken zou ik zeggen). Er zijn verschillende gebieden waar ondanks alle verboden en voorzorgsmaatregelen toch branden ontstaan. Gisteravond nog een grote bosbrand in Värmland net boven Ekshärad. Die brand lijkt nu onder controle te zijn maar is nog steeds niet uitgedoofd. Wij vreesden nog even voor het huis van T & L en hebben uitgezocht wat de precieze locatie van de brand was en welke kant deze uitgaat. Het lijkt ten noorden van Eksherad te zijn en de brand trekt ook naar het noorden. Dus vooralsnog bij hen geen probleem dachten wij. Vandaag ontstond er in Värmland nog een tweede brand en voor zover wij weten is die nu uitgedoofd en blijft de brandweer ter plaatse. In onze eigen omgeving, waar dus iets meer regen is gevallen, lijkt het rustig. We horen dagelijks vliegtuigjes controles uitvoeren en de brandweer, die naast ons is gesitueerd, zien we vaak uitrukken maar gelukkig nog geen calamiteiten.




Ondertussen gaat het gewone leven ook gewoon door. Het is vandaag maandag en in tegenstelling tot de tijd in mijn werkzame leven houd ik nu erg van de maandag omdat het gewone doen en laten zich dan weer kan voltrekken. 
Na het ontbijt zijn wij naar Mariestad gereden. Het doel was de Euromaster!! Daar kun je nieuwe banden om je wielen laten zetten en die nieuwe banden hebben wij nodig voor onze auto en de aanhanger. Dat wordt een duur grapje. We hebben grote wielen onder onze auto en dus ook grote banden nodig en de aanhanger heeft extra sterke banden nodig voor een belading van 750 kg. De meneer van de Euromaster keek er bijna een beetje blij van. Het is tenslotte komkommertijd want heel Zweden is met vakantie. Toen we arriveerden was het net luchpauze zodat we eerst even naar de MIO en de JYSK zijn gegaan om te kijken naar tuinmeubelen. We willen namelijk graag lekkere stoelen hebben op onze nieuwe altan. Zowel bij de MIO als bij de JYSK konden we niets vinden.  Op de terugweg zijn we nog even bij de bröderna Andersson langs geweest, dat is een meubelwinkel waar we ook de stoel van Gerrit hebben gekocht en daar zagen we erg mooie stoelen staan. Dat waren echt de mooiste stoelen die we ooit hadden gezien. Nog eventjes verder gekeken want je koopt niet zomaar de allermooiste stoelen, en de tuinmeubelen zijn al in de uitverkoop. Zo zagen we bijvoorbeeld onderstaand setje voor nog geen 600 euro. Erg leuk....maar net niet wat wij zochten.
 Wij hebben deze stoelen gekocht en nu zit het gevaar erin dat we nu niet meer aan fase II en III van onze altan toekomen.


 Net toen Gerrit even naar binnen was om een schaar op te halen vloog er een grote en mooie vlinder naar binnen.



Ik kon hem prachtig op de foto zetten.


 Die stoelen zitten koninklijk!! Een voetenbankje erbij en een verstelbare rugleuning en kussens waar je in wegzakt. Wanneer we er één keer inzitten kunnen we er bijna niet meer uitkomen. Fase II en III daar denk je niet meer aan wanneer je in deze stoelen zit. Greetje vond het al echte pensionairs stoelen. Gelukkig voor ons zei ze nog net niet dat het bejaarden stoelen zijn. We kunnen nu dus lekker buiten zitten. Of is het binnen....

Tot slot nog even een anekdote over onze honden Arvid en Fynn. Dat zijn 'prinsenkinderen' zou je kunnen zeggen, op een aantal plekken in ons huis hebben ze een mand waarin ze heerlijk kunnen liggen. Ze hebben op de begane grond zelfs een eigen slaapkamer in ons huis. Na het uitlaten 's avonds brengt Gerrit ze daar altijd naar toe.
Ze volgen ons overal waar we gaan. Gisteravond zaten Gerrit en ik lekker in de woonkamer (vanwege de muggen buiten) en waren wij vergeten hun mand bij ons in de woonkamer neer te zetten. Gisteravond werd het een beetje laat omdat we zo ieder van ons bezig waren met onze eigen bezigheden. Rond een uur of één keken we elkaar aan en vroegen we ons af waar Arvid en Fynn toch zouden zijn. Wij zoeken, in de woonkamer, in de keuken, buiten (we vroegen ons al af of we ze buiten waren vergeten). Nergens die honden te vinden. Wij roepen....geen honden. Tot Gerrit zei... ze zullen toch niet al in hun slaapkamer zijn. Wij kijken...en ja hoor, daar lagen de heren heerlijk te slapen in hun mand, zijn ze zelf naartoe gelopen, het werd hun blijkbaar te laat.... Heb je nu ooit?? Wat een honden!

wordt vervolgd....


BewarenBewaren
BewarenBewaren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten