maandag 4 juni 2018

Green.....

Je hebt 'Urban green' en 'Urban jungle'. Ondertussen heb ik daar het een en ander over gehoord  omdat onze jeugd de binnenboel aan het vergroenen is.  Urban green en urban jungle blijken heel verschillende begrippen te zijn. Ik heb er op internet voorafgaande aan het schrijven van deze blog even wat research naar gedaan. Naar mij blijkt is urban green een begrip wat een gerichtheid aangeeft  op het vergroenen van de leefomgeving buiten, vooral binnen de geürbaniseerde omgeving, dus het vergroenen van de stedelijke omgeving,dat betekent het eigenlijk. Wanneer je zoekt op deze zoekterm en je kijkt naar de afbeeldingen dan krijg je het volgende aangereikt door google: 
Ik had dat kunnen weten omdat toen onze Femke afstudeerde zij een presentatie heeft gegeven van haar ontwerp van een gebouw van de Verenigde Naties in New York. In die afstudeeropdracht had zij een energie neutraal gebouw gerealiseerd met een dak vol groen. Dus Urban Green.

Wanneer ik zoek op 'Urban Jungle' dan krijg ik van google het volgende voorgeschoteld:
Het is me nu duidelijk dat Urban green iets geheel anders is dan Urban jungle. Vroeger.....toen ik nog jong was....had ik in mijn woonkamer ook een soort van jungle. De vensterbanken en de kamer stonden vol met planten, alles groen. Ik weet nog dat wanneer ik de planten even buiten neerzette om ze af te spoelen en de ramen te zemen het maar een kaal en leeg interieur was. Later heb ik waarschijnlijk om redenen van weinig tijd alle planten uit het interieur laten verdwijnen. Ik heb denk ik wel 25 jaar zonder kamerplanten geleefd. Nu hadden wij een grote tuin waar ik mijn tijd wel in kwijt kon dus voldoende compensatie aan de buitenkant voor dit gebrek aan binnengroen.
Ik was dan ook blij verrast toen Greetje en Femke en later ook Chang en Suzanne zich weer gingen toeleggen op binnengroen dus de urban jungle. Voor mij is dat groen in de herhaling!

Waarom deze beschouwing over groen. Wel vandaag ben ik met Greetje naar de 'Plantagen' geweest. Dat is een heeeele grote winkel met heeel veeeel kamerplanten. Ik was echt stomverbaasd dat Greetje de namen van vele planten uit haar hoofd kent. En dat niet alleen ze weet ook of ze op de NASA-lijst staan. De NASA-lijst geeft aan of planten schadelijke stoffen uit het binnenmilieu opnemen. Dus eigenlijk de lucht binnenshuis zuiveren. Ik had daarvan nog nooit gehoord. Ze blijkt die kennis op te doen op een vlog getiteld ' Homestead Brooklin'

Geinspireerd door mijn kinderen ben ook ik nu ook weer bezig met het vergroenen van mijn interieur. Dus nu na onze verhuizing de plastic planten eruit en de echten erin. Dat bleek ik niet geheel goed te doen, want ik kocht twee, zette die naast elkaar in de vensterbank want ik dacht bij twee stuks versterkt de een de ander..... maar dat blijkt achterhaald te zijn. Dus niet meer twee of drie van hetzelfde maar allerlei verschillende naast elkaar in verschillende potjes. Groot en klein naast elkaar, eigenlijk net als vroeger.
Omdat ik de dingen toch graag op de juiste manier wil doen heb ik vandaag in de Plantagen nog wat aanvullingen gekocht voor in de woonkamer en de tussenhal. Ik was al in de veronderstelling nu een urban jungle milieu te creëren maar die illusie is met ontnomen bij het zien van de foto's daarover. Bovendien, zo vertelde Greetje mij, is mijn interieur te klassiek voor een Urban Jungle!! Maar ik heb vele hoekjes waar mooie planten kunnen staan en dat was de missie van vandaag. Niet schrikken van de prijskaartjes, die zijn aangeduid in SEK en niet in Euro's! Deel maar door 10 dan kom je in de richting.
Samen hebben we mooie planten uitgezocht, een aantal wat grotere en een paar kleine. En daarnaast twee plantentafeltjes om wat meer hoogteverschil tussen de planten te verkrijgen.Mijn groen steekt nog wat mager af bij de foto's van de Urban jungle maar het is een beginnetje.


Hier heb ik een hoekje met Schefflera Arboricola, Calathea Zebrina en de Spathiphyllum 
Dan staat in deze vensterbank een Peperomia Argyreia bovenop de glazen pot met de Peperomia Obtusifolia ernaast
Hier in de tussenhal heb ik dan staan een Calathea Medaillon op de vloer, een Achlaonema op het metalen tafeltje en een  Peperomia Obtusifolia op het houten tafeltje.


voor het raam in de tussenhal staan nu een Pilea Peperomioides (li) een Calathea Orbifolia


Hier op de voorgrond staat dan weer een Calathea in de variant Waterfresh

En hier op de kast in de keuken heb ik dan nog de Ceropegia woodiiof de chain of hearts.
 Nu heb ik nog een plantje in een mooi lantaarntje staan maar die kan ik helaas niet tonen omdat die vandaag de hitte niet heeft overleefd. Die had ik net eventjes een dagje eerder water moeten geven maar dat is erbij ingeschoten. Helaas!! Ik schaam me diep maar het is niet anders.

Tijdens het bezoek dat Greetje en ik brachten aan de Plantagen was Gerrit eventjes bij de Biltema, wat een rolparonen bij ons vandaag. Daar heeft hij een staander gekocht voor zijn kapzaag. Nu kan hij die zaag overal in de tuin neerzetten. Dat is straks reuze handig wanneer wij de nieuwe altan gaan bouwen. Hij moest even een beetje worden aangepast, die staander dan, maar nu past het allemaal perfect.
Toen alles klaar was kregen wij even een kleine demonstratie en ik moet toegeven...het werkt fantastisch!We hadden een geslaagde dag in Skövde. Het koffiedrinken bij Suzanne schoot er even bij in maar morgen gaan we samen met haar op stap. Dan hebben we een afspraak in Linköping bij Skatteverket voor het aanvragen van een ID kort!

 Na al deze activiteiten hebben we nog even rustig aan het Vångdalen gezeten om uit te rusten en lekker bij te komen.  Wat is het hier toch heerlijk en wat genieten we ervan.

2 opmerkingen:

  1. Mooi mem, die urban jungle. Ik sjoch al een pear planten die wy ek hawwe. No nog een griene muorre 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Us behang yn de keamer is grien Fem, der hawwe wy al yn fersjoen ha ha!!

      Verwijderen