zondag 6 oktober 2024

Optimale spanning van de camperbanden

We hebben al een heel aantal dagen prachtig weer. Mooie blauwe luchten en uit de wind, best wel aangename temperaturen. We nemen ons van alles voor om te doen maar doen het uiteindelijk nog niet. We willen genieten van dit mooie weer van de laatste zomerse temperaturen!
Gisteravond besloten we vrij plotseling om nog even met de camper weg te gaan. Dit kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Nee we gingen even naar Karlsborg om de camper te wegen, daar is namelijk net even buiten het dorp een weegstation. Nu met de nieuwe schokdempers en de steunveren rijdt de camper fantastisch maar Gerrit zocht nog verder naar verbeteringen. De banden die staan af fabriek op 5 atmosfeer alle vier. Maar niet op alle banden staat evenveel gewicht. Hij zocht daarom naar het fabrikaat van onze banden en op het forum van de NCC stond informatie over de optimale bandenspanning. Die is afhankelijk van de werkelijke belasting op de banden ten opzichte van de maximale belasting die een band mag hebben met de daarbij behorende maximale druk. Op onze achterbanden horen wij te hebben 5.5 bar bij een belasting van 1250 kg per achterband en bij de voorbanden, bij een belasting van 1000 kg per band, hoort dan een waarde van 4.3 tot 4.5 bar. 

de formule komt van het forum van de NCC

We hebben dus de voorbanden een halve bar naar beneden gebracht en de achterbanden op 5.5 bar ingesteld. We vinden de camper na de aanpassingen nog net een klein beetje beter rijden. Hij stuitert niet meer en maakt geen lawaai meer. Echt heerlijk. Dus toen we terugreden van Karlsborg naar huis besloten we nog even op stap te gaan. Niet lang hoor, twee nachtjes, nu het nog kan.


Je ziet wel aan de foto's dat het overdag prachtig is, net zomer! We zijn naar Hästholmen gereden, dat ligt aan de oostelijke kant van het Vättern. Onderweg zagen we ook de boeren nog druk aan het werk met het binnenhalen van het laatste gras. Ook onze eigen boer (die uit het dorp dan) is nog even heel druk met het binnenhalen van het laatste gras.


Hästholmen is heerlijk rustig, we staan er als enigste camper op de camperplaats. We vinden het hier heerlijk vanwege het open karakter van het landschap.....


en vanwege het uitzicht over het water.


Na aankomst maakten we even een wandeling met Gösta naar de haven. Ondanks dat we hier al meerdere keren zijn geweest, zag ik nog nooit eerder deze wijze van aanmeren. Een lus van de landvast wordt door de ring geschoven en die lus wordt vergrendeld met een blok hout. 


Toen de zon zich terugtrok werd het een stuk frisser en liepen we weer terug naar de camperplaats. Daar konden we nog heerlijk genieten van de prachtige avondlucht.


Een goede keuze om nog even op pad te gaan met onze, nu geheel geoptimaliseerde, Bosse.

Tot zover.... heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons, wordt vervolgd.....



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten