dinsdag 15 oktober 2024

Een nieuw stuurmiddel 'Effecttarief'

Iedereen weet het nu wel zo'n beetje, het netwerk waardoor de stroom getransporteerd wordt is niet toereikend genoeg voor de vraag. Tenminste overdag niet. 's Avonds/'s nachts is de vraag naar energie lager en is er in het netwerk nog capaciteit beschikbaar. De netwerkbeheerder zoekt nu naar methoden om de druk op het netwerk over een etmaal meer te verdelen. Het is namelijk niet gemakkelijk en wel erg duur om het netwerk uit te breiden zodat de capaciteit overdag voldoende is. De vraag is ook hoeveel je het netwerk dan moet uitbreiden want de vraag naar energie neemt door de toenemende elektrificering alsmaar toe.

De Zweedse netwerkbeheerder in onze regio heet Ellevio. Vandaag kregen we bericht dat Ellevio naar een andere opbouw van het tarief overgaat. Die nieuwe opbouw, 'effectabonnement' genoemd, heeft als doel de druk op het netwerk beter te verdelen. De prikkel hiertoe is een financiële. Ik ga proberen het uit te leggen.

Onderstaand plaatje geeft een beeld van hoe de situatie nu vaak is. Het gebruik overdag varieert en heeft een piek op het einde van de middag. Dan komt iedereen thuis van het werk, de elektrische auto wordt aan de stroom gezet, de wasmachine en de vaatwasser gaan aan en er wordt eten gekookt, soms gaat de was van gisteren ook nog in de droogtrommel. De mobile telefoons gaan aan de oplader en boven zitten de kinderen met hun computer huiswerk te maken of te gamen. Al deze zaken geven zo aan het einde van de middag of begin van de avond een piekbelasting op het netwerk, aangegeven met het cijfer 1 in het groene stipje. De pijl met nummer twee erin staat voor de hoeveelheid afgenomen Kwh. op een bepaald moment, het moment van de piek.



het tweede plaatje staat voor de door de netwerkbeheerder gewenste situatie, namelijk de afname van de Kwh meer verdelen over de tijd, dus niet alles tegelijkertijd. Dit maakt dat de piekbelasting (1) lager komt te liggen evenals de hoeveelheid afgenomen stroom per uur (2).

Op de afbeelding hieronder zie je de opbouw van het tarief zoals dat tot en met dit jaar nog is. 

(1) het lichtgroene deel van de grafiek is het abonnementstarief dat past bij de capaciteit van je hoofdzekering. Bij ons is dat bijvoorbeeld 3 keer 16 amp. maar het kan ook bijvoorbeeld 3 keer 25 amp zijn en dat laatste geeft dan weer een ander kosten plaatje. 
(2)  het donkergroene deel is het variabele tarief voor het daadwerkelijk afgenomen aantal Kwh per maand.


Bovenstaand model wordt met ingang van 1 jan 2025 vervangen door het model van tariefopbouw zoals hieronder weergegeven.



 (1) Het tarief dat je betaalt gebaseerd op de capaciteit van je hoofdzekering.

(2) Het tarief voor gebruik van het netwerk gebaseerd op het daadwerkelijke aantal KWh per maand.

(3) Dit is het nieuwe deel in het tarief het zgn effecttarief, gebaseerd op het gemiddelde van de drie hoogste toppen in je gebruik over een maand. Zie ook afbeelding hieronder.


Dus over een maand gerekend worden de drie hoogste toppen gemeten en hierover wordt een gemiddelde berekend dat wordt meegenomen in (3) van de tariefopbouw.

We hebben nog invloed op de rekening. Wat men graag wil is dat je goed gaat kijken hoe je de pieken naar beneden toe kunt bijstellen. Zo kun je tussen 10.00 uur 's avonds en 6.00 uur 's ochtends je was draaien, je vaatwasser aanzetten, de wasdroger aanzetten als je die gebruikt, je auto aan de stroom zetten etc, etc. De stroom die je in die nachtelijke periode gebruikt daarvan wordt de top voor de helft berekend. Het nachtelijk gebruik van het net is dus flink goedkoper!

Nu kun je overdag niet geheel zonder stroom maar het is in het vervolg lonend om je te beraden over welke zaken je tegelijkertijd aansluit op de stroom. Bijvoorbeeld 's ochtend voor het ontbijt eerst de koffie zetten en als dat klaar is het eitje koken. Dus niet meer multitasken met zaken die stroom gebruiken maar Mindful één voor één de dingen doen om de piek zo laag mogelijk te houden. Mindfulness loont, dat zie je maar weer!!

Onze leverancier van stroom heet Tiber. Daar betalen wij abonnementskosten en een variabel tarief voor de daadwerkelijk afgenomen stroom. Op onze Tiber app kunnen we aflezen hoe ons verbruik zich verhoudt tot dat van de gemiddelde Zweedse gebruiker en ook ten opzichte van de meest effectieven. Die laatste dat zijn meestal de mensen die een huis hebben met een goed energielabel. Nu we de kachels weer stoken is het leuk om te zien hoe ons verbruik zich verhoudt tot die laatste groep. We zitten er ver onder. Voor de rekening die we van Tiber ontvangen is dat fijn maar voor de rekening die we van Elevio ontvangen is het net ietsje minder fijn. We hebben namelijk in ons verbruik een piek zitten zo 's ochtends bij het opstaan. Dan wordt de koffie gemalen en gezet, het eitje gekookt, soms de magnetron aan om het brood te ontdooien en soms de oven aan voor een broodje. Omdat Gerrit als eerste opstaat en de tafel dekt 's ochtends,  gebeurt dit dan allemaal terwijl ik onder de douche sta. Na het douchen wordt het water door onze warmtepomp gelijk weer opgewarmd en zo ontstaat er een flinke piek tussen 8.00 en 9.00 uur 's ochtends. Hoe we dus ook ons best doen om ons verbruik overdag laag te houden, maakt dat bij Ellevio niet heel veel uit wanneer die piek zo hoog blijft als die nu is. We zullen dan in 2025 flink meer gaan betalen aan de netwerkbeheerder. We zullen wederom creatief moeten nadenken over vervangend beleid ten aanzien van ons stroomverbruik zo in de vroege ochtenduren.

Nu nog even wat leuks....

Vanochtend was alles wit, niet door de sneeuw maar wel door de vorst. En wat was het een mooi gezicht, want we hadden vandaag schitterend weer.








Wel tot zover maar weer. Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons, wordt vervolgd....

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten