maandag 21 oktober 2024

Herfstwerk

De sneeuwstokken staan er ook al weer. Meestal worden die 's nachts geplaatst. Op een gegeven moment loop je op straat en zie je ze ineens weer staan. 


Vrijdagavond kwamen Fredrik en Suzanne bij ons en ze bleven ook bij ons slapen. Heel gezellig! Dan spelen we meestal ook even een potje pool. Deze keer niet als echtparen tegen elkaar maar de mannen tegen de vrouwen. De vrouwen wonnen!!!!



Sevs, hun hond, blijft een weekje bij ons logeren want de volgende dag vertrokken ze voor hun huwelijksreis. Een weekje Cyprus! Heerlijk zo
 nog even in het zomerse weer! Ik hoop voor hen dat het een heel leuke week gaat worden. Zaterdagochtend vroeg vertrokken ze naar het vliegveld Arlanda bij Stockholm.

Gerrit voelde zich zaterdag overigens niet helemaal fit. Wij hadden vrijdagmiddag onze jaarlijkse vaccinaties gehaald. Gerrit nam de vaccinaties voor Griep en Covid en ik alleen griep want de Covid dat had ik immers net achter de rug. Ik had gelukkig dan ook nergens last van. 
De priklocatie was deze keer in een lokaal in de Vesting te Karlsborg. We staan er dan in de rij met oude en kwetsbare mensen. Dat is nog steeds even wennen dat dit nu de groep is waar we bij horen. Gelukkig voelen we ons dan nog wel de 'jonge ouderen'. Ik hoop maar dat dit nog lang zo blijft. In de krant, ik meen het financieel Dagblad, stond een overzichtje over gezondheid van ouderen in verschillende Europese landen. In Zweden worden vrouwen gemiddeld 65.5 jaar gezond oud, dat betekent zonder klachten of lichamelijke ongemakken en leven ze nog 19,9 jaar met gebreken. Voor mannen is in Zweden de gemiddelde leeftijd tot waarop ze klachtenvrij leven 67.5 jaar en daarna leven ze gemiddeld nog 13.9 jaar met klachten. Voor Nederland liggen de gemiddelden een beetje lager. Wat daar de reden voor is dat wordt niet beschreven in het artikel. Binnen Europa zijn de verschillen aanzienlijk.


Voor ons persoonlijk, wel wij doen ons best gezond te leven maar ja hoe het gaat lopen en wat het leven voor je in petto heeft dat weet je gelukkig nu nog niet. Ik had de afgelopen periode (of eigenlijk was het wel langer dan een half jaar) wat klachten met een ontsteking in mijn schouder. Daar heb ik nu een prik in gekregen zodat het gelukkig nu weer een stuk beter gaat. Ik hoop maar dat ik daarmee nog in het donker paarse deel van de grafiek val met dit tijdelijke ongemak. Vervelend was het overigens wel want ik kon er 's nachts maar moeilijk mee slapen. Dat gaat nu ook weer beter!

Dat komt mooi uit want we moeten ook in het blad. Het liefst wachten we ook nog op de beuken omdat daar echt enorm veel blad uitkomt maar die beuken die laten het blad pas heel laat vallen. Vandaag (zondag) hebben we daarom de eerste ronde afgewerkt. Het is al een aantal dagen mooi droog weer met af en toe het zonnetje erbij dus het blad was deze keer lekker droog. Ik hoefde zodoende niet te harken (dat had ik niet aangedurfd met mijn schouder) nee ik kon het blad met de blazer op een lange rij blazen. Gerrit ging er achteraan met de aanhanger achter de grasmaaier om het blad er met de sneeuwschuiver en de grote tuinhark in te scheppen. Hij heeft schotten gemaakt die we in de aanhanger kunnen plaatsen zodat we het blad meer dan een meter hoog kunnen opscheppen. In de aanhanger past nu zo'n 3 kuub blad. Zit hij vol dan rijden we naar de greppel achter de kerkgrond en daarin storten we dan het blad. Dat gaat mooi vlot met een plastic doek op de bodem van de aanhanger. Daar trekken we dan aan en hoppa, al het blad in de greppel. Ietsje meer dan twee uurtjes werk en toen was voor ons huis alles klaar. De eerste 10 kuub zijn aan kant. Nu achter nog en vervolgens wachten op de beuken.


Deze foto is van achter ons huis maar zo zag het er aan de voorkant ook uit. 


het resultaat van vandaag


De hosta's, die ook deze zomer weer zo mooi stonden, hebben nu na de eerste nachtvorsten de moed ook opgegeven. Zo wordt het op dit moment alsmaar bruiner om ons heen.


Zo hadden we dus een actieve zondag maar heerlijk om zo de hele dag buiten te zijn want voordat we in het blad gingen maakten we eerst een wandeling met de woefen. 

Ontvang een warme en vredevolle groet van Gerrit en mij en wordt vervolgd.....








 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten