maandag 19 oktober 2020

Alledaagse dingen

 Onze held vervolg!

Onze grote vriendelijke reus komt verder in het overwinnen van zijn angsten. Het heeft eventjes geduurd maar nu durft hij dan toch voluit water uit het meer te drinken. Hij is altijd dorstig en tijdens het wandelen wil hij graag een slokje drinken nemen. Echter wanneer het ook maar een beetje waait komen er golfjes op het water en daarmee komt het water als het ware op hem toe. Dat is eng voor hem. Dus ondanks de dorst sprong hij tot nu toe altijd weer achtertuit. Maar dat is nu verleden tijd. Hij lijkt de golven te begrijpen en ook dat ze hem gaan kwaad doen. Hij durft nu met zijn beide voorpoten in het water te staan om daar lekker wat water te nuttigen. Wat ook leuk is, is dat hij dan een eindje verderop in de wandeling weer wat water heeft om te plassen en dat is nu, sinds hij zijn poot kan optillen tijdens het plassen om zo ergens gericht tegenaan te wateren een heel leuke bezigheid voor hem. Voor mij wat minder want ik moet dan steeds even stoppen en lekker doorlopen is er dan niet bij. Een echte reu dus. Wat nu echt heel goed gaat is het knippen van zijn nagels. We hebben de strategie nog wat omgebogen. Om vijf uur 's middag krijgen de honden een kluifje. Voordat ze dat ontvangen moeten ze er iets voor doen. Gösta moet toestaan dat we zijn poot pakken om de nagels te knippen. Eerst één nagel en dan de kluif maar nu kunnen we al een hele poot knippen. Een hele opluchting voor ons!

De beloning

Ik zal maar zeggen: 'Vlak voor het drinken'

Die stap is dus nu voor hem gewonnen! Nu nog de speelbal. Al een aantal dagen proberen we hem te lokken met extra lekkere brokken in de bal. Nu moet ik eerlijk zeggen dat hij er ook niet aan toe komt want Arvid  en ook Fynn zijn er zeer behendig in en ze hebben in een mum van tijd alle brokken op. Maar soms zetten we de Muppets even op de gang en dan mag hij het alleen proberen. Dat gaat nog niet zo heel erg geweldig! Hij kijkt wel eventjes naar de bal maar je ziet hem denken dat het een vreemd eng ding is dat ook nog eens veel lawaai maakt op de vloer.

Ik dacht het hem maar even voor te doen. Dus ik op de knieën om met mijn neus de bal weg te rollen. Wat ik zo dicht bij de grond niet zie is dat de brokjes eruit rollen, die eet meneer lekker op. Toen ik zo de kamer een slag in de rondte was geweest liet ik de eer weer aan hem en warempel.....hij durft met zijn neus de bal aan te raken zodat deze een heel klein beetje vooruit rolt. Wel wordt vervolgd zal ik maar zeggen.


Gisteren zijn we naar Tiveden geweest om daar een lekkere wandeling te maken bij de ingang van Ösjönäs. Het is daar nu zo rustig dat de wandeling wel op anderhalve meter gemaakt kon worden. en inderdaad we kwamen maar een keer twee mensen tegen voor wie we ruim ruimbaan hebben gemaakt. Het was er heerlijk en heel mooi. Sowieso vind ik de herfst in Zweden heel erg mooi. Overal zie je prachtige kleuren. Hieronder even een aantal foto's:

 

Over de herfst gesproken..... die vordert. Het regent af en toe bladeren en het wordt alsmaar kouder. We hebben al lekker nachtvorst zo ongeveer tot minus 4 graden. In noord Zweden sneeuwt het al. 's Ochtends moet het nu echt even opwarmen voordat we lekker naar buiten kunnen gaan. Sinds onze thuiskomst schijnt de zon elke dag en kunnen we heerlijk wandelen en buiten zijn. Met de opwarming overdag en de koude 's nachts hangen er soms weer dikke wolken dekens in het Vångdalen. Prachtig om te zien.


Nu de winter nadert hebben wij ook de lesboeken Zweeds weer op tafel gelegd. Vorig jaar is dat er wat bij in geschoten. We bemerken tijdens gesprekjes dat er vaak gedachten zijn over hoe je nu precies iets moet zeggen. Dat soort van gedachten storen in de snelheid van het praten en daarom gaan we weer aan de slag om zo de grammatica weer wat op te halen. Een uurtje per dag is de bedoeling.


Zo dit was een beetje 'een van alles wat' verhaal. Zo is het leven hier op dit moment. Ook wel eens lekker en het goede is...nog steeds geen Corona klachten na onze reis!


Wordt vervolgd........


1 opmerking:

  1. Oh Johanna, die foto fan dy op 'e grûn mei dy bal en dy grutte hûn oer dy hinne is echt priceless!

    BeantwoordenVerwijderen