woensdag 10 januari 2018

Voeding....

Wat ga je doen wanneer je wat meer tijd hebt..... Wel in mijn geval lezen en wat zaken uitzoeken op internet. Ik ben wat bewuster bezig met wat ik eet en drink. Aanleiding was de wens om 5 kg af te vallen. Die 5 kg was er in de loop van de tijd stiekem aangekomen en ik bemerk aan mijn broeken dat deze wat strakker gaan zitten. Dat voelt niet fijn, bovendien wil ik graag een gezond gewicht behouden. Dit was de aanleiding voor het gaan zoeken op internet en al zoekende kwam ik uit op het LCHF dieet. Ik zag daarover het volgende filmpje op Youtube. Het is een lezing gegeven door Adreas Eenfeldt, een Zweedse huisarts die al 10 jaar lang een blog schrijft over voeding. In zijn werk als huisarts behandelde hij mensen met obesitas en diabetes met een Low Carb High Fat dieet en met succes. In het filmpje hierboven in de link toont hij de toename van obesitas in de VS vanaf 1984 tot nu. Dat is voor mij het meest schokkende deel in deze lezing maar ook dat hij aangeeft dat mensen met langdurige gewichtsproblemen uiteindelijk in aanmerking komen voor een maagcorrectie of een verkorting van de dunne darm. Ze worden geopereerd aan gezonde organen. Eenfeldt beweert deze mensen succesvol te kunnen behandelen met het LCHF dieet en hij toont hiervan voorbeelden in zijn lezing. Zijn doel is een wereldwijd internetnetwerk op te zetten als een maatregel tegen de zich zeer snel uitbreidende obesitas epidemie.
Van wat ik ervan begrepen heb werkt het dieet als volgt...In het dieet wordt de intake van koolhydraten sterk beperkt. Koolhydraten hebben een verhogend effect op de bloedsuikers (bloedglucose). Insuline is een hormoon, door de alvleesklier geproduceerd, dat de bloedsuikers weer verlaagt door de ze als vet in de cellen op te slaan. Een verminderde intake van koolhydraten laat de productie van insuline afnemen. Wanneer je bloedsuikers dalen door een verminderde intake van koolhydraten gaat je lichaam vet verbranden. Dat heet ketogenese. Je kunt zeggen dat het lichaam overgaat van een koolhydraatverbranding naar een vetverbranding.

Om geen tekort aan brandstoffen te krijgen is het LCHF dieet rijk aan eiwitten en vetten. Vetten zijn volgens Eenfeldt en andere onderzoekers niet schadelijk omdat ze verbrand worden. Ze zijn een onmiskenbaar onderdeel van het dieet omdat bij een tekort aan energie het lichaam eiwitten, lees spieren, gaat verbranden.

Wat zijn zaken die je eet:

Wat zijn zaken die je niet meer eet:


Ik heb besloten het experiment eens aan te gaan. Wat gaat dit voedingspatroon doen met mijn gewicht maar ook hoe voel ik me erbij, wat doet het met mijn lichaam.
Ik heb twee recepten uitgeprobeerd. De eerste warme maaltijd was de bloemkoolpizza:

bloemkoolpizza
 Gerrit en Suzanne vormen samen met mij het testpannel. Alle drie waren we het erover eens dat dit een zeer smaakvol gerecht is.
Vandaag heb ik Keto Asian cabbage stir-fry als diner gemaakt. Heerlijk.


Mocht je meer willen lezen kijk dan op deze website waar veel informatie op staat.
En nog even ter aanvulling.....ik doe dit uit mijn interesse over gezondheid en voeding!

4 opmerkingen:

 1. What a coincidence! I am also taking a course called 'Science of Nutrition'. Week I is all about how protein, fat and carbohydrates matter to our daily meals and eating habits. Ik vind het heel interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Chang, What a surprise to find your comment on my blog!. And sure what a coincidence we are reading and studying about the same subject! Did you see the youtube link in my post. The information in the lecture given by Andreas Eenfeldt is very interesting!! Ik vind het ook heel interessant!

   Verwijderen
 2. Hallo, hier een berichtje van Jetze Boersma Rinsumageast.
  Wonen jullie toevallig in of vĺakbij Karlstad?

  Een buurjongen van ons ligt namelijk in het ziekenhuis in Karlstad. Hij heeft daar verder eigenlijk geen contacten.

  jetjitboersma@knid.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij wonen niet in de buurt van Karlstad. Karlstad ligt in de provincie Värmland en wij wonen in Västra Götaland! Ik hoop dat het goed komt met je buurjongen.

   Verwijderen