woensdag 3 januari 2018

Een dagje Skövde...

Gisteren was het nieuwjaarsdag, normaal gesproken een dag waarop je weer even lekker kunt bewegen om alle mestcellen te ledigen. Dat ging gisteren echter even niet. Noodgedwongen, door het regenachtige weer met daarin ook nog wat natte sneeuw, werd het een uitermate huiselijke dag. Zelf heb ik 3 afleveringen van Fröken Frimans krig gekeken. Dat is een serie die speelt in het begin van de vorige eeuw en gaat over de gelijkheidsstrijd voor vrouwen in de Zweedse samenleving. De serie geeft een gedramatiseerd beeld over deze strijd en toont de weerstand die erbij ondervonden werd in al haar facetten. Erg leuk om te zien en goed voor de taal. Zo leuk dat ik vanavond alweer drie afleveringen gekeken heb.
Vandaag overdag hadden we zin om even een uitstapje te maken. We zijn vanmorgen naar Skövde afgereisd om samen met Greetje wat inkopen te doen. We zijn begonnen in de binnenstad en daarna naar het nieuwere koopcentrum gegaan ietsje buiten het centrum. Daar is ook de Eriks Hjälpen, een kringloopwinkel georganiseerd door de Pinstergemeenten. Het leuke van de Eriks Hjälpen is het restaurantgedeelte. Daar hebben we eventjes koffie en thee gedronken. Het restaurant is zeer sfeervol ingericht met meubilair en prullaria uit de winkel en dat geeft een bijzondere sfeer. 


De betreffende muts, daarop hoort nog een lichtje. Deze is van Gerrit, Greetje en ik hebben er vandaag ook eentje gekocht.
 Deze foto gaat over hoe het is begonnen met Eriks Hjälpen. Er staat dat Erik Nilsson een jongetjes is geboren in 1929. Hij had een bloedziekte waarvoor hij vaak naar het ziekenhuis moest. In plaats van daarover te treuren probeerde hij andere zieken kinderen op te monteren door hen te begroeten met cadeautjes. Hij kreeg hun adressen door goed te luisteren naar een radioprogramma met de naam 'Brievenbus voor kinderen'. Er kwam een radiouitzending over zijn liefdadigheidswerk. Hij is in 1966 overleden en na zijn dood is zijn werk door blijven gaan. Duizenden kinderen en hun familie over de gehele wereld krijgen de mogelijkheid tot scholing, ontwikkeling en verzorging dankzij de opbrengsten van Eriks Hjälpen.

 Greetje dacht nog een mooie Noorse trui te scoren voor 12.50 euro
Gerrit doet een eerste keuring

We vonden hem toch niet mooi genoeg en net een maatje te groot.

 's Avonds thuis hebben we heerlijk Thais gegeten. Rode curry met veel ingredienten zoals paprika, rode peper, ui, champignons, sugar snaps, paksoi, lemon, Kurkuma, Tauge, knoflook, tofu, kokosmelk en noten. We eten zeer gezond en veganistisch en heerlijk. Greetje is nl een boek aan het lezen(Ikigai) dat gaat over de zgn blue zones. In een blue zone leven mensen in gedeelde omstandigheden met een specifieke levensstijl en leven ze langer dan gemiddeld. Er zijn op de wereld een aanwijsbaar aantal blue zones. In haar boek staat ook dat in de blue zone in Japan mensen in elke maaltijd meer dan 18 ingrediënten verwerken. Daar komen we net aan toe wanneer we de kruiden uit de curry meerekenen. Met stamppot boerenkool komen we daar niet aantoe!!We hadden een heerlijke dag. Greetje en ik vielen in de auto al in slaap, Gelukkig kon Gerrit vandaag goed wakker blijven :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten