donderdag 4 januari 2018

Een dag vol gezellige momentjes.....

 Vanmorgen zaten Gerrit en Greetje en ik lekker aan een brunch toen ik in de tussenhal plotseling iemand zag lopen. Ik schrok me werkelijk een ongeluk en daardoor Gerrit en Greetje ook. Toen ik in staat was een tweede blik in de tussenhal te werpen zag ik dat die persoon toch wel bekende trekjes had en bij nog beter kijken ontdekte ik dat Suzanne thuis was gekomen. Dat was zo ongeveer tussen 10.00 uur en 10.30 uur. Ze had geen berichtje gestuurd om ons te kunnen verrassen!!. Wel een verrassing was het!! Eigenlijk was ik blij dat ze zo vroeg gekomen is omdat het al vroeg in de ochtend ging sneeuwen. De vlokken werden steeds dikker en de temperatuur is rond de 0 graden, soms net iets boven soms precies 0. De wereld is dus vandaag een beetje wit geworden en dat maakt dat alles er sprookjesachtig uitziet!!
Dit is het uitzicht dat we hebben aan de voorzijde van ons huis. Tot de weg is onze voortuin achter de weg de tuin van Annette en Thomas, onze Duitse overburen.

Dit is het uitzicht aan de achterkant met het Vikingengrafveld bij de boom met een halfronde kroon.
Meestal zitten we wel redelijk lang na te tafelen aan de ontbijttafel, we lezen diverse kranten en internet artikelen en FB, en nu Suzanne kwam aanschuiven zijn we nog eventjes langer blijven zitten met een verse pot koffie. Dit terwijl de Karl-Johan lekker snort en de keuken heerlijk warm maakt.

 Vanmiddag zijn we rond 15.00 uur naar Karlsborg gereden. Aldaar is een leuk cafe, bageri, bed en Breakfast. Prachtig gelegen aan het Vättern en gehuisvest in een schitterend klassiek pand in Zwitserse stijl gebouwd. Carina en Mats Nyman zijn daar hun cafe gestart in 2001. Mats is kunstenaar en Carina heeft zich laten scholen tot 'konditor'. het cafe gedeelte is rijk gedecoreerd met kunstwerken en heeft de uitstraling van een galerie. Mocht je Karlsborg, Sveriges reservhuvudstad, aandoen op je reis dan is een bezoekje aan dit sfeervolle koffiehuis zeker de moeite waard.


Onze fika keuze van vandaag...

De klok..
De kafe latte
De klant...
 Aan het einde van de middag zijn we weer teruggereden naar huis. Daar hebben we in onze woonkamer de haard aangestoken zodat het er lekker warm werd. Met een lekker glas wijn en een hapje hebben we ook daar heerlijk zitten kletsen.
 De kerstboom staat er nog steeds, die laten we staan zolang we hier zijn. Het is al vroeg donker hier in Zweden en het staat erg gezellig . Onze kerstboom is er eentje met veel historische kenmerken. Er hangen versieringen in die door onze kinderen op de peuterspeelzaal zijn gemaakt maar ook versieringen die nog veel ouder zijn. De afgebeelde kerstbal op de foto, blauwgroen parelmoer gekleurd,  brengt nog een kort verhaaltje met zich mee...
Onze kinderen mochten toen ze klein waren elk jaar in een tuincentrum de mooiste kerstbal kopen die ze daar zagen. Dat is een traditie die ik van huis uit heb meegekregen. Deze traditie maakt dat onze kerstboom altijd een bont gekleurde verschijning is. Ook in mijn ouderlijk gezin mochten wij ieder jaar een mooie kerstbal uitzoeken. Toen ik zelf een heel klein meisje was, ik ben nu 60 bijna 61, ging ik eens met mijn moeder naar de Hema of de VenD dat weet ik niet precies meer en aldaar koos ik onderhangende kerstbal uit. De reden voor deze keuze weet ik nog goed. Hij zag er zo lekker uit!! Thuis kwam die bal in onze kerstboom te hangen en steeds stond ik er al watertandend naar te kijken. Op een gegeven moment nam de lust om te proeven zo sterk bezit van mij dat ik besloot de kerstbal te gaan proeven. Ik had verwacht een heerlijke smaak tegen te komen, zoiets als slagroom maar dan nog veel lekkerder en schrok me een hoedje toen de kerstbal een erg bittere smaak bleek te hebben. Zo bitter dat ik die smaak de hele dag met me mee heb gedragen. Wanneer ik goed kijk kan ik nog zien waar ik heb geproefd. Gisteravond, toen ik dit verhaal aan Greetje vertelde, heb ik dat heel voorzichtig weer gedaan. De kerstbal proeft niet meer.... helaas zou ik bijna zeggen.

Zo werd deze dag, de dag voordat Greetje weer naar Oxford reist, een dag vol met gezellige momentjes!

1 opmerking:

  1. Jullie genieten er maar weer lekker van! Heerlijk hé zo´n vers laagje sneeuw. Alles ziet er meteen wat lichter uit.
    Fijn weekend toegewenst door Jan en Nel.

    BeantwoordenVerwijderen