dinsdag 15 oktober 2024

Een nieuw stuurmiddel 'Effecttarief'

Iedereen weet het nu wel zo'n beetje, het netwerk waardoor de stroom getransporteerd wordt, is niet toereikend genoeg voor de vraag. Tenminste overdag niet. 's Avonds/'s nachts is de vraag naar energie lager en is er in het netwerk nog capaciteit beschikbaar. De netwerkbeheerder zoekt nu naar methoden om de druk op het netwerk over een etmaal meer te verdelen. Het is namelijk niet gemakkelijk en wel erg duur om het netwerk uit te breiden zodat de capaciteit overdag voldoende is. De vraag is ook hoeveel je het netwerk dan moet uitbreiden want de vraag naar energie neemt door de toenemende elektrificering alsmaar toe.

De Zweedse netwerkbeheerder in onze regio heet Ellevio. Vandaag kregen we bericht dat Ellevio naar een andere opbouw van het tarief overgaat. Die nieuwe opbouw, 'effectabonnement' genoemd, heeft als doel de druk op het netwerk beter te verdelen. De prikkel hiertoe is een financiële. Ik ga proberen het uit te leggen.

Onderstaand plaatje geeft een beeld van hoe de situatie nu vaak is. Het gebruik overdag varieert en heeft een piek op het einde van de middag. Dan komt iedereen thuis van het werk, de elektrische auto wordt aan de stroom gezet, de wasmachine en de vaatwasser gaan aan en er wordt eten gekookt, soms gaat de was van gisteren ook nog in de droogtrommel. De mobile telefoons gaan aan de oplader en boven zitten de kinderen met hun computer huiswerk te maken of te gamen. Al deze zaken geven zo aan het einde van de middag of begin van de avond een piekbelasting op het netwerk, aangegeven met het cijfer 1 in het groene stipje. De pijl met nummer twee erin staat voor de hoeveelheid afgenomen Kwh. op een bepaald moment, het moment van de piek.



het tweede plaatje staat voor de door de netwerkbeheerder gewenste situatie, namelijk de afname van de Kwh meer verdelen over de tijd, dus niet alles tegelijkertijd. Dit maakt dat de piekbelasting (1) lager komt te liggen evenals de hoeveelheid afgenomen stroom per uur (2).

Op de afbeelding hieronder zie je de opbouw van het tarief zoals dat tot en met dit jaar nog is. 

(1) het lichtgroene deel van de grafiek is het abonnementstarief dat past bij de capaciteit van je hoofdzekering. Bij ons is dat bijvoorbeeld 3 keer 16 amp. maar het kan ook bijvoorbeeld 3 keer 25 amp zijn en dat laatste geeft dan weer een ander kosten plaatje. 
(2)  het donkergroene deel is het variabele tarief voor het daadwerkelijk afgenomen aantal Kwh per maand.


Bovenstaand model wordt met ingang van 1 jan 2025 vervangen door het model van tariefopbouw zoals hieronder weergegeven.



 (1) Het tarief dat je betaalt gebaseerd op de capaciteit van je hoofdzekering.

(2) Het tarief voor gebruik van het netwerk gebaseerd op het daadwerkelijke aantal KWh per maand.

(3) Dit is het nieuwe deel in het tarief het zgn effecttarief, gebaseerd op het gemiddelde van de drie hoogste toppen in je gebruik over een maand. Zie ook afbeelding hieronder.


Dus over een maand gerekend worden de drie hoogste toppen gemeten en hierover wordt een gemiddelde berekend dat wordt meegenomen in (3) van de tariefopbouw.

We hebben nog invloed op de rekening. Wat men graag wil is dat je goed gaat kijken hoe je de pieken naar beneden toe kunt bijstellen. Zo kun je tussen 10.00 uur 's avonds en 6.00 uur 's ochtends je was draaien, je vaatwasser aanzetten, de wasdroger aanzetten als je die gebruikt, je auto aan de stroom zetten etc, etc. De stroom die je in die nachtelijke periode gebruikt daarvan wordt de top voor de helft berekend. Het nachtelijk gebruik van het net is dus flink goedkoper!

Nu kun je overdag niet geheel zonder stroom maar het is in het vervolg lonend om je te beraden over welke zaken je tegelijkertijd aansluit op de stroom. Bijvoorbeeld 's ochtend voor het ontbijt eerst de koffie zetten en als dat klaar is het eitje koken. Dus niet meer multitasken met zaken die stroom gebruiken maar Mindful één voor één de dingen doen om de piek zo laag mogelijk te houden. Mindfulness loont, dat zie je maar weer!!

Onze leverancier van stroom heet Tiber. Daar betalen wij abonnementskosten en een variabel tarief voor de daadwerkelijk afgenomen stroom. Op onze Tiber app kunnen we aflezen hoe ons verbruik zich verhoudt tot dat van de gemiddelde Zweedse gebruiker en ook ten opzichte van de meest effectieven. Die laatste dat zijn meestal de mensen die een huis hebben met een goed energielabel. Nu we de kachels weer stoken is het leuk om te zien hoe ons verbruik zich verhoudt tot die laatste groep. We zitten er ver onder. Voor de rekening die we van Tiber ontvangen is dat fijn maar voor de rekening die we van Elevio ontvangen is het net ietsje minder fijn. We hebben namelijk in ons verbruik een piek zitten zo 's ochtends bij het opstaan. Dan wordt de koffie gemalen en gezet, het eitje gekookt, soms de magnetron aan om het brood te ontdooien en soms de oven aan voor een broodje. Omdat Gerrit als eerste opstaat en de tafel dekt 's ochtends,  gebeurt dit dan allemaal terwijl ik onder de douche sta. Na het douchen wordt het water door onze warmtepomp gelijk weer opgewarmd en zo ontstaat er een flinke piek tussen 8.00 en 9.00 uur 's ochtends. Hoe we dus ook ons best doen om ons verbruik overdag laag te houden, maakt dat bij Ellevio niet heel veel uit wanneer die piek zo hoog blijft als die nu is. We zullen dan in 2025 flink meer gaan betalen aan de netwerkbeheerder. We zullen wederom creatief moeten nadenken over vervangend beleid ten aanzien van ons stroomverbruik zo in de vroege ochtenduren.

Nu nog even wat leuks....

Vanochtend was alles wit, niet door de sneeuw maar wel door de vorst. En wat was het een mooi gezicht, want we hadden vandaag schitterend weer.








Wel tot zover maar weer. Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons, wordt vervolgd....

















zondag 13 oktober 2024

Ze hangen nog

De dagen vliegen voorbij en zonder dat je er erg in hebt is er alweer een week voorbij. Nu hadden we deze afgelopen week ook een kort weekje omdat we dinsdag pas thuiskwamen van ons uitstapje met Bosse.

Woensdag had ik een primeur, ik had een afspraak gemaakt bij de fysio en dit was, afgezien van de jaarlijkse vaccinaties, mijn eerste zorgcontact in de 6 jaar die wij hier nu wonen. Ik had een diagnostisch consult als voorstap voor een bezoekje aan de huisarts van de 'Vårdcentral'. Dat laatste zal deze week plaatsvinden, ik moest er drie weken op wachten.

De 'vårdcentral' is van binnen helemaal vernieuwd en het zag er heel verzorgd en functioneel uit allemaal. 

Nergens zie je een open loket waar je iemand kunt spreken en veel is geautomatiseerd. Zo zie je naast het bankje een blauw scherm op een standaard. Daar moet je inloggen met je Bank ID door een QR code te scannen, zodat de zorgverlener weet dat je zit te wachten. Na het inloggen kom je in een betaal programma voor het direct voldoen van de eigen bijdrage. Daarna werd ik opgeroepen.

Vrijdag reden we naar het huis van Henk en Chang en Emke om daar het gras te maaien en de post mee te nemen. De laatste keer maaien, want het groeit nu eigenlijk niet meer. We werden door hun buren nog even getrakteerd op een fika, heerlijk en gezellig. Het kan net, in één dagje heen en terug.

Gisteren, dat is dan zaterdag, heeft. Gerrit onze oprit aangeharkt. Dat was nodig omdat er allemaal lege beukenootjes liggen. Voor Gösta is dat vervelend omdat die lege hulzen, die nogal stug zijn, steeds tussen zijn tenen gaan zitten. Samen met de beukenootjes heeft Gerrit er ook het blad aangeharkt zodat onze oprit er nu weer toonbaar uitzien. Samen hebben we achter ons huis het blad in de aanhanger geschept.

Het blad begint al steeds meer te vallen, op sommige plaatsen in de tuin ligt er al een laagje. 

Toch wachten we nog eventjes met opruimen want het meeste blad hangt nog in de bomen (of is het aan de bomen....).

dit moet nog vallen.....

en dit ook nog, de beuken zijn altijd het laatst met het loslaten van het blad.

Ik heb net even terug gezocht wanneer het grote opruimwerk meestal plaatsvindt bij ons. (dat is het leuke van een blog dat je de dingen even terug kunt zoeken) Halverwege november, zag ik. Dan hebben we nog even de tijd voor andere zaken.

Vanochtend had ik de kapsalon even geopend. Gösta was nieuwsgierig en ik knoopte hem de kapmantel even om. Van schrik durfde onze held geen stap meer te verzetten. Ik heb zijn haar daarom maar laten zitten 😂

Het is allemaal niet zo spannend momenteel. De storm 'Kirk' hebben wij niet veel last van gehad. Wind was er nauwelijks alleen de hele dag regen. En dat is ook de realiteit van dit moment, dagen met regen en wat klusjes binnenshuis en ook mooie zonnige dagen waarop we dan weer buitenom iets kunnen doen. Leve oktober!

Is het hier al vroeg donker? Wel, zo rond vijf uur hebben we altijd even een gezellig zitmomentje. We zitten dan in de woonkamer en doen dan de verlichting al aan. De zon komt op om 7.39 uur en gaat onder om 18.02 uur.

Dit was het weer, heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons, wordt vervolgd.......














dinsdag 8 oktober 2024

Hästholmen en een wandeling langs de kust

Hästholmen, wat vinden we het daar mooi!! Op de camper app lees ik wel dat men daar verschillend over denkt, sommigen houden er blijkbaar niet van om zo tussen de akkers te staan met uitzicht op het Vättern, wij vinden het heerlijk. Ruim zicht op een mooi 'stil leven'! Omdat je aan de oostkant van het meer staat zie je 's avonds de zon prachtig onder gaan en pak je ook nog eens de laatste zonnestralen mee. 

Gisteren hebben we een mooie wandeling gemaakt langs de kust. Dat is een soort natuurpark en je moet wat klimmen en klauteren, wellicht wat minder geschikt wanneer het herfstig weer is en de stenen glad worden door het mos maar nu kon het nog mooi. Hieronder wat doorkijkjes op mooie plekjes die je tijdens die wandeling tegenkomt.



Wat het deze keer bijzonder maakte waren de prachtige herfsttinten. De herfst in Zweden is wonderschoon!! Het is nu wel zo ongeveer op z'n mooist en als er straks een stevige wind komt dan waaien die mooie kleuren weg. Maar nu waren ze er nog!!

Gerrit nam nog even een foto van mij en Gösta...




We hebben ervan genoten. Mocht je er nu naartoe willen gaan dan loop je vast op de weg die eruit ligt in het dorp. Wij moesten even omrijden om weg te kunnen komen, maar dat ging op zich prima! We hebben nu toch onze nieuwe veren en schokdempers en goede bandenspanning dus een kuiltje meer of minder daar hebben we nu maling aan 😜

We reden nog even via de toeristische route naar huis. Het toeristische deel van de weg is niet heel lang hoor, het voert je langs Omberg een berg aan de oostkust van het meer met een prachtig natuurgebied waar je eveneens heerlijk kunt wandelen. 


Eenmaal weer op de gewone route passeerden we dit huis (foto onder). Eigenlijk een huis in een huis want het huis staat in een kas. We hebben hierover al eens een TV programma gezien. Het huis is energie zuinig zoals je je kunt voorstellen en het hele jaar door kun je eten van producten die in die kas groeien. Voor een groot deel is het huis zelfvoorzienend ook wat betreft het grijze en zwarte afvalwater.


Volgens mij staat er nabij Gränna nog zo'n kaswoning. Daar reden we nu echter niet langs dus die foto komt een volgende keer.
We zijn nu weer thuis en ook dat is heerlijk. Het kacheltje snort alweer.

Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd....





zondag 6 oktober 2024

Optimale spanning van de camperbanden

We hebben al een heel aantal dagen prachtig weer. Mooie blauwe luchten en uit de wind, best wel aangename temperaturen. We nemen ons van alles voor om te doen maar doen het uiteindelijk nog niet. We willen genieten van dit mooie weer van de laatste zomerse temperaturen!
Gisteravond besloten we vrij plotseling om nog even met de camper weg te gaan. Dit kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Nee we gingen even naar Karlsborg om de camper te wegen, daar is namelijk net even buiten het dorp een weegstation. Nu met de nieuwe schokdempers en de steunveren rijdt de camper fantastisch maar Gerrit zocht nog verder naar verbeteringen. De banden die staan af fabriek op 5 atmosfeer alle vier. Maar niet op alle banden staat evenveel gewicht. Hij zocht daarom naar het fabrikaat van onze banden en op het forum van de NCC stond informatie over de optimale bandenspanning. Die is afhankelijk van de werkelijke belasting op de banden ten opzichte van de maximale belasting die een band mag hebben met de daarbij behorende maximale druk. Op onze achterbanden horen wij te hebben 5.5 bar bij een belasting van 1250 kg per achterband en bij de voorbanden, bij een belasting van 1000 kg per band, hoort dan een waarde van 4.3 tot 4.5 bar. 

de formule komt van het forum van de NCC

We hebben dus de voorbanden een halve bar naar beneden gebracht en de achterbanden op 5.5 bar ingesteld. We vinden de camper na de aanpassingen nog net een klein beetje beter rijden. Hij stuitert niet meer en maakt geen lawaai meer. Echt heerlijk. Dus toen we terugreden van Karlsborg naar huis besloten we nog even op stap te gaan. Niet lang hoor, twee nachtjes, nu het nog kan.


Je ziet wel aan de foto's dat het overdag prachtig is, net zomer! We zijn naar Hästholmen gereden, dat ligt aan de oostelijke kant van het Vättern. Onderweg zagen we ook de boeren nog druk aan het werk met het binnenhalen van het laatste gras. Ook onze eigen boer (die uit het dorp dan) is nog even heel druk met het binnenhalen van het laatste gras.


Hästholmen is heerlijk rustig, we staan er als enigste camper op de camperplaats. We vinden het hier heerlijk vanwege het open karakter van het landschap.....


en vanwege het uitzicht over het water.


Na aankomst maakten we even een wandeling met Gösta naar de haven. Ondanks dat we hier al meerdere keren zijn geweest, zag ik nog nooit eerder deze wijze van aanmeren. Een lus van de landvast wordt door de ring geschoven en die lus wordt vergrendeld met een blok hout. 


Toen de zon zich terugtrok werd het een stuk frisser en liepen we weer terug naar de camperplaats. Daar konden we nog heerlijk genieten van de prachtige avondlucht.


Een goede keuze om nog even op pad te gaan met onze, nu geheel geoptimaliseerde, Bosse.

Tot zover.... heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons, wordt vervolgd.....



 

donderdag 3 oktober 2024

Wij hadden zomers weer vandaag

De eerste nachtvorst is daar!! Toen ik gisteravond Gösta nog even uitliet zag ik een wolkenloze hemel en dacht ik al dat er wel eens een nachtvorst aan zou kunnen komen. Nu was ik zelf vanochtend een beetje laat wakker maar Gerrit is de betrouwbare getuige al heeft hij er niet even een foto van genomen...... het gras was wit toen hij wakker werd. Dus 2024 op 3 oktober de eerste nachtvorst!!
Een dag eerder zagen we bij de wandeling nog een mooie lupine staan.


Hoe lang die er nog zo fris bij staat.... we zullen zien. Zo'n nachtvorst voorspelt meestal ook een mooie dag en dat klopte. Vandaag hadden we een prachtige zomerse dag. Toen Gerrit de tafel aan het dekken was voor het ontbijt liep ik eventjes naar buiten. Op zuid hadden we zo buiten kunnen zitten, maar ja de kachel in de keuken brandde al en daar loop je niet bij weg natuurlijk. Maar ons derde kopje koffie dat hebben we wel op zuid opgedronken, lekker in het zonnetje.


Ik krakte vandaag door het tweede plankje van mijn stoel. Aanvankelijk dacht ik nog op de andere stoel te gaan zitten maar ja dit is eigenlijk mijn stoel.... We hebben nu in elk geval weer een project op ons lijstje staan. Het renoveren van onze witte buiten-zomerstoelen. We doen ze niet weg hoor want we hebben mooie kussens gemaakt voor dit setje en het setje zelf dat zit heerlijk en het staat ook nog eens heel vrolijk zo naast ons huis!

Met dit mooie zomerse weer konden we de verleiding niet weerstaan om weer eens aan het werk te gaan. De vermoeidheid, gepaard gaande met de covid, lijkt zich wat terug te trekken. Gerrit ging het gras maaien (misschien wel voor de laatste keer dit jaar) en ik ging ramen lappen zodat we met doorzichtige ramen het winterseizoen in kunnen. 40 Ramen en daar was ik zo'n 3 uurtjes zoet mee incl pauze. Om vijf uur waren we beiden klaar, buiten zitten kon niet meer maar dat hadden we tussen de bedrijven door ook al uitgebreid gedaan.



 Morgen is het geloof ik weer mooi weer, wat we dan gaan doen dat weet ik nog niet. We leven bij de dag.

Woensdagmiddag en -avond was speciaal. We hadden een uitnodiging ontvangen van onze buren voor een high tea! Dit zou eigenlijk vorige week al maar toen werd ik ziek. Wij passen soms op hun huis, als een vriendendienst. Vorig jaar hebben we dat ook gedaan en tijdens ons bezoekje konden we mooi de dingen doorspreken waarop we kunnen letten. De high tea was heel gezellig en bovendien heel mooi aangekleed, echt een feestje! We vinden het jammer dat ze alweer vertrekken. Omdat we zelf veel weg waren deze zomer hebben we elkaar niet eens zo heel veel getroffen. Wel.... volgend jaar weer een kans. 

Ik heb geen foto's gemaakt gisteren en daarom leen ik maar even een foto van haar FB. 


Zo prachtig!!! Daar kan ik niet aan tippen maar de volgende keer hebben we het feestje bij ons thuis 😅 zo hebben we afgesproken.

Wel we hebben de spieren weer een beetje los en ook al het e.e.a. gedaan dus het komt allemaal weer goed. Geniet van het mooie weer en van het leven en ontvang een warme en vredevolle groet van ons, wordt vervolgd.......