donderdag 6 augustus 2020

Nog zes ramen gevonden

In mijn tvättstuga heb ik een klein raampje waardoor daglicht naar binnen stroomt. Het raampje zit namelijk op het zuiden. Wanneer ik daar bezig ben kan ik door dit raampje mooi de tuin inkijken, iets waarvan ik erg kan genieten. Omdat het een kelderraampje is geeft het een heel ander perspectief op de tuin. Het raampje heb ik met de renovatie van de tvättstuga aan de binnenkant opnieuw geverfd maar aan de buitenkant niets gedaan. Het raampje vormt een onderdeel de 'sokkel', dat is de fundering of in ons geval de muur van de kelder. Als je goed kijkt dan kun je zien dat die muur erg dik is. Ik denk wel ongeveer 1 meter. De raampjes zagen er aan de buitenkant niet goed uit en zaten met een dikke schroef vastgezet aan het kozijn. Bij de renovatie had ik die raampjes al losgemaakt zodat één ervan met een uitzetstang weer opengezet kon worden. We hebben de raampjes uit het kozijn gehaald om ze te renoveren. Aanvankelijk dachten we dat er delen van het hout vervangen moesten worden maar na het wegkrabben van de oude verflagen bleek dit niet nodig te zijn. Het hout was nog goed, alleen de buitenkant ietsje uitgedroogd door de brandende zon op het zuiden.
Het kozijn zelf daaraan moest wel het nodige gebeuren. Een deel van de betonlaag van de sockel was afgebroken en dat heeft Gerrit hersteld met beton. Ook de dorpel onder het kozijn was niet meer gaaf en die heeft hij ook hersteld. Dat staat gelijk al een stuk strakker. Een deel van het hout onder in het kozijn was vergaan en dat is weggezaagd waarna er een nieuwe balk tegenaan is gelijmd. Op de foto boven staat die in de lijmtangen.
De twee raampjes hebben we helemaal gedemonteerd en ontdaan van alle verflagen en uitgedroogde stopverf. Dat laatste kostte ons de buitenruiten. Op zich niet heel erg want zonder glas kan ik de boel veel beter schuren en verven. 
Het kozijn en het hout rond de ramen heb ik in de twee componenten plamuur gezet. Dat vind ik heerlijk werken. Ik kan de uitdroognaden ermee vullen en vervolgens een laag over het gehele kozijn aanbrengen. Die twee componenten plamuur schuurt ook nog een geweldig en heeft dezelfde eigenschappen als hout. De aanzet van het nieuwe houtdeel is zo helemaal onzichtbaar geworden. Bij het schuren verandert de kleur van de plamuur, voor het schuren is het geel, na het schuren wit. Zo kun je prachtig zien waar je al bent geweest en wat nog moet.

Al met al was het nog een heel prutsklusje dit kleine kelderraampje. Vandaag hebben we nieuwe ruiten gehaald in Mariestad en die gaan er morgen in. 

Wel het zijn veel foto's geworden van het schuurklusje maar ze geven een mooi beeld van de klus. 
Ik had deze ramen nog niet meegeteld in het totaal van de 63 ramen. In de kelder hebben we nog 4 ramen die eenzelfde ingreep moeten ondergaan. Zo komt het totaal aan ramen op 69. Het afschilderen doe ik in wit een rustige kleur die meer een contrast geeft met de grijze sockel.
Wordt vervolgd....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten