zaterdag 13 november 2021

Kortere dagen met twee elanden


De dagen vliegen voorbij! Dat komt eigenlijk omdat ze zo kort zijn. Meestal sta ik zo rond negen uur op en dan is het al een poosje licht. We ontbijten dan, lezen de kranten en andere zaken, ruimen de ontbijt/koffie boel op en gaan wandelen. Tegenwoordig wandelen we bijna elke dag 10 km (soms een beetje meer, soms een beetje minder). Tot nu toe gingen alle drie honden mee. Vandaag hebben we de Muppets eerst even kort uitgelaten om daarna met alleen Gösta verder te wandelen.


Gisteren ontdekten we tijdens de wandeling bij fynn iets merkwaardigs. Zijn staart hangt niet meer in een mooie krul maar recht naar beneden met een knik erin, op het puntje. Het puntje onder de knik kleurt bruiner dan de rest van zijn staart die wit is. Mogelijk heeft hij bij het uitschudden zijn staart zo hard tegen iets aangeslagen dat deze gebroken is. Er zit nu een duidelijke knik in. In de knik zit een verdikking, wellicht een bloeduitstorting of iets dergelijks.


De reden van het thuislaten van de Muppets is dat Arvid na de wandeling toch wat last heeft van zijn poot (mogelijk artrose) en Fynn niet helemaal fit is. Fynn heeft een kilo lichaamsgewicht verloren en lijkt last van zijn ingewanden te hebben. We geven hem extra versterkende voeding en nu dus ook wat meer rust. Gerrit heeft hem helemaal beklopt en beluisterd met zijn stethoscoop en kon niets verontrustends vinden. Het voelt een beetje als verraad om die twee zo thuis te laten maar de ratio zegt ons dat dit wellicht op dit moment wat beter voor hen is.

De wandeling van vandaag bracht ons een ontmoeting met twee elanden. Aan het begin van de wandeling zagen we er eentje in het bos voor ons huis staan in de verte tussen de stuiken, wellicht dezelfde als die waarmee we al eens een ontmoeting hadden gehad, aan het einde van de wandeling stond er zomaar eentje in het land waar we langsliepen. Beide keren waren de omstandigheden niet goed voor het nemen van een foto. Gelukkig had ik Gösta bij de tweede ontmoeting net kort aan de lijn gedaan anders had ik er nog een hele hijs aan gehad.

Na de tien kilometer wandeling ligt Gösta overigens uitgeteld in de keuken in zijn mandje.


Al doet de foto iets anders vermoeden, het was vandaag een donkere dag. Vanochtend begon het met lichte regen, het bleef de hele dag zwaar bewolkt. 

Een gelukje is dat we vorige week bij de Lidl regenbroeken hebben aangeschaft. We hebben dus nu geen excuus meer om bij slecht weer niet te gaan lopen. Dat is hier ook een soort van 'zegje'; ''je hebt geen slecht weer, slechts slechte kleding!'' Dit laatste geldt nu voor ons niet meer. Weer en wind, we  kunnen nu en gaan ook lopen.

Bij het lopen door het Vångdalen zien we overal witte balen kuil op het land liggen. Het verbaast ons een beetje dat ze die na het oogsten niet binnenhalen en in een schuur of onder een overkapping opbergen. Nu zien we de boer steeds met zijn tracker een paar balen ophalen en daarmee rijdt hij het hele pad en de ingang naar zijn land kapot. Het wordt zo wel  beetje een drekboel.

foto niet van vandaag

foto niet van vandaag

Bij thuiskomst van de wandeling vandaag zag ik dat de bloembakjes op de palen van de oprit nog steeds bloemen hebben. In het voorjaar plant ik meestal violen, in de nazomer heb ik er iets anders ingezet. Die planten doen het prima, ze groeien ondanks het koudere weer nog steeds en bloeien dus ook nog. Ik laat ze nog maar even staan.

Aan het einde van de wandeling van vandaag nam ik nog even een foto van het laatste zonlicht van deze dag. Het was inmiddels al half vijf en bijna helemaal donker. We moesten nog even flink doorstappen om voor donker uit het bos te zijn, je verdwaalt er immers zomaar.

Wel deze blog heeft een hele lap tekst en bijna geen inhoud. Het kenmerkt een beetje hoe onze dagen verlopen. De wandeling is de hoofdactiviteit en daarnaast doen we kleine dingetjes (de was, dingen in de huishouding, kleine klusjes, boodschappen, nog even iets in de tuin) het mag allemaal geen naam hebben. We staan al een beetje ingesteld op onze aankomende reis naar Nederland. Hiervoor hebben we een nieuw Covid certificaat gedownload en deze keer i.p.v. de uitgeprinte versie, in de Kivra app opgeslagen. Kivra dat is een app waarin je post van overheidsinstanties en bedrijven kunt ontvangen. Nu hebben we ons Covid certificaat digitaal voor handen, handig denk ik wanneer we op reis  en in NL zijn.

Wel dit was het weer voor vandaag, heb een heerlijk weekend en blijf vooral gezond!

Ontvang een hartelijke groet van Gerrit en mij!
Wordt vervolgd......








 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten