maandag 30 oktober 2017

Buiten koud en binnen heerlijk warm....

 Wederom een prachtige herfstdag. Toen we vanmorgen de eerste stap naar buiten zetten, deinsden we bijna weer naar binnen. Kouddddd! De buitenthermometer, die in de zon hangt, gaf 6 graden aan. De gevoelstemperatuur lag veel lager vanwege de straffe koude wind. Toen we vorige week uit Nederland vertrokken hadden we daar net nog een paar zomerse dagen gehad zodat ik sjalen, mutsen en handschoenen helemaal ben vergeten mee te nemen. Nu ik dit berichtje zit te schrijven, zo wat later op de avond, is het buiten -1 graden. Vannacht zal het nog kouder worden. Maar we klagen niet, zo hoort het weer te zijn. Heerlijk! Ook al vriezen de vingers er bijna af. Morgen gaan we naar Skövde en handschoenen en mutsen staan zeker op ons boodschappenlijstje.
Vandaag lekker de gehele dag buiten gewerkt. Nu ook de bladeren in de voortuin opgeruimd. We hebben vandaag zeker wel 15 containers van 300 liter bladeren opgeruimd net zoveel als vorige week zaterdag. Wanneer de wind nu wat gaat liggen hebben we de komende dagen weinig blad in de tuin.

Overigens buiten koud en binnen heerlijk warm. Onze Karl-Johan werkt op top capaciteit en doet het prima. De keuken blijft de gehele dag zo ongeveer op 21 graden Celcius. Gerrit stookt hem een keertje in de ochtend, ongeveer 5 stukjes hout en 's avonds voordat we gaan eten nog een keer. In de tijd daar tussen geeft onze Karl-Johan de verzamelde warmte gelijkmatig af. Onze radiatoren in de keuken blijven koud, die hoeven dus niets te doen. Vaak hebben we de keukendeur ook nog even openstaan zodat de warmte het huis kan intrekken. Een gevolg van het stoken van de Karl-Johan is dat de warmte van de värmepump, die afgesteld staat op 21 graden omdat Suzanne in haar appartement ook warm wil zitten, blijft circuleren. Omdat hier in ons deel van het huis de meeste thermostaatkranen op 13 graden staan wordt de warmte afgegeven in het appartement van Suzanne en in de kelder. In de kelder was het met 18 graden heerlijk warm. Maar natuurlijk ook wat zonde dat daar zoveel warmte naartoe gaat. De oude verwarmingselementen in de kelder hadden geen (thermostaat)kraan zodat we die niet konden regelen. Dat heeft Gerrit nu veranderd. Hij heeft bij de loodgieter een nieuwe kraan gekocht en we hadden er ook nog eentje liggen, die twee kranen zitten nu op de elementen in de kelder zodat we die weer op 13 graden kunnen afstellen.

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldige inhoud over tip over het verbeteren van mijn pijpen thuis, ga zo door!

    BeantwoordenVerwijderen