woensdag 6 september 2017

Wat we zoal doen wanneer we niet klussen....

Het is herfst in Zweden!
Dat zie je buiten om je heen. De berken krijgen hun eerste gele bladeren, onze esdoorns beginnen voorzichtig rood te kleuren, de varens worden bruin en het regent. Wat dat betreft hebben we dit jaar weinig geluk met het weer in onze vakantietijd hier. In het voorjaar bleef het lang koud, viel er in Noord Zweden, waar wij overigens niet wonen, zelfs nog sneeuw. In de zomerperiode, toen wij er niet waren, was het warm en droog weer en nu in de nazomer is het al herfst. Konden we in onze eerste week hier af en toe de korte broek nog aan, nu zitten we bij de kachel in een trui met lange mouwen. ' Det är vad det är' zullen de Zweden wel zeggen. Het is wat het is idd en weer heb je niet in de hand.
Onze geplande lange wandelingen vallen dus letterlijk een ietepietje in het water. Omdat we niet de hele dag binnen willen zitten en omdat we het erg leuk vinden zijn Gerrit en ik gisteren een dagje naar Skövde  geweest. We hadden een paar boodschapjes te doen. Bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuw koffiezet apparaat. Onze oude kwam uit Suzanne haar inboedel. Dit apparaat zette op zich goede koffie maar had geen 'auto UIT' knop. Nu vergeten wij regelmatig het apparaat uit te zetten en dan wordt het apparaat heel erg warm. In de oude keuken was dat geen punt omdat we daar een timerfunctie in het stopcontact hadden. Daarmee sloeg het koffiezetapparaat na een uur automatisch uit. Die functie hebben we uit onze nieuwe keuken gelaten waarna we zelf de timer moesten zijn. We hebben gemerkt dat dit tegenvalt. Hier ligt niet ons talent. Daarom nu een nieuwe Melita aangeschaft met 'auto UIT'. Zo hoeven we niet steeds tegen onze eigen tekortkomingen aan te lopen.
Daarna hebben we een bouwmarkt bezocht; Beijer Bygg, volgens mij een onderneming met een Nederlands accentje. Bouwmarkten bezoeken doen we graag. Gisteren hebben we gekeken naar nieuwe tegeltjes voor ons toilet in de hal. Hierin ligt een mozaïek vloer van zwart witte steentjes, die we graag willen laten liggen. We vonden deze gemarmerde Metro tegeltjes wel een goede match. Echter ...het is nog niet zover, deze vakantie gaan we immers NIET klussen!! Kan het even bezinken en hebben we nog wat tijd om ons verder te oriënteren. Mocht het zo zijn dat mijn lezers nog suggesties hebben dan houd ik me aanbevolen. Deze kunnen worden geplaatst in het vakje opmerkingen onderaan dit blog.Verder hebben we in Skövde de gebruikelijke dingen gedaan zoals een broek voor Gerrit kopen in de uitverkoop, koffie drinken met wat lekkers erbij bij Wayns coffee en natuurlijk eventjes naar Clas Ohlson. We hebben ook nog de knop voor de ventilator in de kakelugn bij 'Min murare' opgehaald. Hierover zou hij ons eventjes mailen maar dat was erbij ingeschoten. Min murare, als die bij jou komt dan is het 'Din murare', is een vakman van de bovenste plank en je kunt gezellig met hem praten maar communiceren per email is geloof ik niet helemaal zijn kernkwaliteit. Maar goed...we dachten... niets gehoord dan toch maar even langsgaan om te vragen en ja hoor. Dus die knop kan Gerrit monteren. Daarna weer terug naar huis, waar een ieder de dag hard werkend heeft doorgebracht.

Vandaag, woensdag, hebben we met Henk en Chang een klein uitstapje gemaakt. Eerst naar Granvik, waar we vorig jaar met Suzanne een heerlijke wandeling hebben gemaakt. Dat wandelen ging vandaag niet omdat alles nat is van de regen en het ook erg koud was en Henk geen jas heeft meegenomen.


Ook in Granvik weer veel paddenstoelen. Tevens hebben we er weer een kijkje genomen in de onbemande loppis. Hier stonden ongeveer dezelfde artikelen als vorig jaar en omdat we niet goed konden kiezen en verder ook geen verlangens hadden hebben we ook dit jaar geen aankopen gedaan. Bij het water van het Vättern aangekomen lazen we op het mededelingenbord dat we moesten oppassen voor schieten met scherp! Een deel van het Vättern is militair gebied en vandaag viel ons bezoek aldaar net samen met de tijd dat er geschoten zou worden.
Dat schieten moeten we sowieso in deze periode rekening mee houden...Het jachtseizoen is namelijk weer geopend, maar dat terzijde.


Omdat het erg koud was bij het water zijn we niet lang gebleven en doorgereisd naar Askersund.

Askersund vinden we een leuk stadje!
Vlak bij onze parkeerplaats bij de haven lag dit prachtige schip, een mooie tweemaster met fraaie spiegel. Daar kun je de wereld mee rondzeilen volgens mij.

Onze wandeling door Askersund voerde ons nog langs het oudste huisje. Een van de weinige huisjes overgebleven na de brand (1776) die een deel van het stadscentrum heeft verwoest. Toen al ECO style zou je kunnen zeggen. Mooi zo die schoorsteen op het met gras begroeide dak.

In het centrum zijn we neergestreken bij het lieflijke koffiehuis waar we al een aantal keren vaker zijn geweest. De koffie smaakt er heerlijk evenals dat wat je erbij kunt krijgen. We waren in goed gezelschap, het koningshuis hing bij ons aan de wand!In het koffiehuis hadden we uitzicht op het raadhuis. 
Na de koffie zijn we weer huiswaarts gekeerd langs het prachtige gebied van Tived.1 opmerking:

  1. Ik fyn een donkere voeg by een ljochte tegel net sa mooi. Miskien kinne jimme hjir een alternatief foar betinken.

    BeantwoordenVerwijderen