vrijdag 15 september 2017

Kållandsö en Läckö slottet


Het vänern is het grootste meer in Zweden, het is eigenlijk bijna meer een soort binnenzee. Wanneer je aan de oever staat kun je de overzijde van het meer niet zien. Lidköping is gelegen aan de zuidpunt van het meer. Even voorbij Lidköping kom je op een schiereiland en wanneer je dan nog eventjes doorrijdt kom je op Kållandsö. Dit is het eiland waarop 'Läckö Slott' is te vinden.


Het is vandaag de derde keer dat we aan dit slot een bezoek brengen. De eerste twee keren was het slot niet geopend voor publiek, vandaag wel.
Het slot heeft een lange geschiedenis die begint in het einde van de 13e eeuw (1298). Een bisschop heeft hier een vesting gebouwd als een beschermd oord voor pelgrims. Deze vesting is in de 15e eeuw geheel afgebrand en door een andere bisschop weer herbouwd. Later, na de reformatie heeft koning Gustav Vasa het slot in eigendom genomen. Het was voor hem niet meer dan een hebbedingetje, hij is er maar tweemaal geweest. In deze periode is het slot ook in verval geraakt. Toen het later in bruikleen werd gegeven aan Graaf Magnus Gabriel De la Gardie als dank voor bewezen goede diensten, heeft het slot zijn huidige vorm gekregen. Een aantal keren is het slot uitgeroepen tot mooiste slot in Zweden.
Wij hebben deze keer een rondleiding met gids kunnen doen. De conclusie was dat dit zeer de moeite waard is. Is de buitenkant van het slot vrij sober, zeker wanneer je er in de winter komt en de temperatuur buiten aanvoelt als -20 en je denkt 'dit heb ik wel gezien', van binnen is er veel te beleven en is de uitleg die je krijgt zeer inhoudelijk. Ik mocht wat foto's nemen en hieronder volgt een impressie.

 Zo is het slot gelegen aan het Vänern op een landtong van het eiland Kållandsö.
Zo ligt het slot bijna in het enorme Vänern

Zo loop je erop toe.
De stallen behorende bij het slot
De toegangspoorten naar het binnenplein
Het recentere deel van het slot met de kerk (links) en de entre naar de tuinen.
Het oude deel gefotografeerd vanaf het binnenplein.
De keuken
In de oude keuken bevinden zich twee kookplaatsen. Een maaltijd bestond dan ook wel uit 40 gerechten.

De kerker
De rijk gedecoreerde 'Kungssalen' of Koningszaal met prachtige plafondschilderingen.

Zijn vrouw
Koning Gustav Vasa

Bij restauratie gevonden wanddecoratie

idem en hier in de originele kleuren
Een tweepersoons toilet
Een kakelugn zoals die ook tegenwoordig nog in gebruik zijn in huizen. Het slot heeft meer  dan 200 van deze kachels.
De foto oogt wat vreemd. Het is echter de eerste versie van behang. Papier dat aan de wand werd gespijkerd om vervolgens met de hand te worden beschilderd.

Doorkijkje door het glas in lood raam.
Plafondschildering in de meditatieruimte
De eetzaal met originele houten vloer en linnenpers
De linnenpers
De twee bustes boven de schouw zijn van de heer en de vrouw des huizes. Magnus Gabriel de la Gardie, een graaf en Maria Eurfrosyne av Pfalz Prinsessa av Sverige. Je ziet dat de buste van de dame iets hoger is dan die van de heer, zij staat dan ook wat hoger in rang en aanzien.

In deze rondleiding zijn we op de tweede verdieping door een aantal ceremoniele zalen en een aantal privé vertrekken geleid . Er is natuurlijk meer in het slot, echter dat is niet meegenomen in de rondleiding. In de zomerperiode zijn op de eerste verdieping en de derde verdieping kunst tentoonstellingen. Wanneer je die bekijkt kun je ook op die betreffende verdiepingen nog rondkijken.

De kerk in het nieuwe deel van het slot
De kerk is mooi geconserveerd. Af en toe worden er nog diensten gehouden. Het orgel is in 1930 gerestaureerd en is ook nu nog in gebruik. bovenop de preekstoel is Maria afgebeeld als zwangere vrouw. Langst de wanden vind je de apostelen met in hun handen het voorwerp waarmee ze zijn gedood. Ondanks de uitgesproken katholieke symboliek is het een protestantse kerk.

Na afloop van de rondleiding was er nog de mogelijkheid om zelf de tuinen te bezichtigen.

Doorkijkje vanuit de tuinen

groente


bloemen


fruit, verpakt in zakjes waarschijnlijk bescherming tegen insekten
Het imposante Vänern als een gladde spiegel met prachtige blauwe lucht.
 Een bezoekje aan Lidköping mag je daarna eigenlijk niet overslaan. Lidköping is een leuke stad, 23.000 inwoners. In vergelijking met Skövde en Mariestad is er wat meer te beleven aan historie, wat rijker aan oude gebouwen en een centrum dat iets levendiger is.
 Aan de waterkant geen grote villawijken maar industrie met een haven. Daarin lag deze prachtige klipper waarmee wij weleens op het Vänern zouden willen zeilen.

We hebben er koffie gedronken in het voormalige raadhuis, midden op het plein in het oude stadscentrum. Aan de wand hingen een aantal leuke schilderijtjes.Het raadhuis zoals het was in de vorige eeuw

 Blijkbaar is het raadhuis ook niet aan brand ontkomen. Ook deze foto hing in het vertrek waar wij koffiedronken.
 Zo ziet het raadhuis er nu uit met in het rechterdeel het restaurant en het linkerdeel de toeristen informatie. Bij de zwarte deuren vind je de zgn ' speakers corner'. Dus mocht je iets te vertellen hebben dan is dit je plek.
We hebben in Lidköping een stadswandeling gemaakt door het oude centrum.


Jammer van die auto's. Mooie houten huizen in dit vriendelijke straatje in het oude stadscentrum. Bijna alle huizen zijn er geel geschilderd.
Prachtige konditorij. In het voorbijgaan rook het er heerlijk en kon ik het niet laten de binnenkant ook even op de foto te zetten.
 Een schoenmaker. Let ook eventjes op het gordijntje boven bij het etalageraam.

 Mocht je van haken houden dan is dit wellicht nog een ideetje?
 Deze prachtige dag hebben we afgesloten in Karlsborg waar we bij Idas Brygga aan het Götakanaal lekker hebben gegeten.
Idas Brygga
 De dag eindigde met dit....
De dag begon met dit...

 En alles wat er tussenin zat heb je nu kunnen lezen :)


P.S. Bij het nalezen van deze blog realiseer ik me dat ik over Lidköping nog iets wil toevoegen. Ik houd namelijk heel erg van mooi porselein servies. Bijzonder mooi vind ik het porselein van Rörstrand. De kleur blauw, het motief en de prachtige afwerking.

De porselein fabriek is van Stockholm via Göteborg in Lidköping terecht gekomen. Hier is ook het Rörstrand center.

3 opmerkingen: