zaterdag 9 september 2017

9e van de negende ...

Vandaag zijn we met z'n allen op stap geweest. Het is vandaag de negende van de negende de trouwdag van Henk en Chang. Aanvankelijk was het plan om vandaag naar Göteborg te gaan, echter de weersvoorspellingen waren dermate slecht met 21 mm regen in het verschiet, dat we dit plan hebben laten varen. De weerkaarten gaven voor Örebro de beste kansen op droog weer tussen 12.00 uur en 18.00 uur. Dus Örebro is het geworden. Vanochtend bij het ontbijt bleek dat de verwachting voor Göteborg inmiddels weer was bijgesteld en het daar vanmiddag ook droog en zelfs een beetje zonnig zou zijn. Zo zie je maar weer, je kunt maar beter niet alles vooruit menen te weten.
Örebro bracht ons het slot. Daar waren we al menigmaal langs gelopen maar nog nooit in het slot zelf geweest.
In het midden van de 12e eeuw is het slot als een vestingwerk gebouwd door Koning Magnus Eriksson. Sindsdien heeft het slot verschillende verbouwingen ondergaan en heeft het ook zijn status als verdedigingsvesting verloren. De uiteindelijke vorm heeft het slot in de 16e eeuw gekregen. Sinds 1764 fungeert het slot als de residentie van de landshövding een soort van commissaris van de koning. Het heeft de status van cultuurerfgoed in Zweden sinds 1935.
In het slot bevindt zich geen interieur meer, dit is verloren gegaan. Vaak is er in het slot een tentoonstelling te bezichtigen.
Wij hebben een rondleiding met een gids gedaan. Deze vertelde in het Zweeds en in het Engels. Voor Gerrit en mij was dat perfect. We trachtten eerst het verhaal te volgend in het Zweeds en wat we niet verstonden konden we in het Engels na luisteren. Mooier konden we het niet krijgen. De gids sprak heel duidelijk en tot mijn grote verassing kon ik nu wel 70% verstaan en begrijpen.
De gids met op de achtergrond de meest oostelijke toren.
De entrepoort met de vier gezichten als verdrijvers van slechte geesten
In de entrepoort bevindt zich de toegang tot de gevangenis. Dit is geen weelderig verblijf maar een ruimte onderin de toren, zonder daglicht waar de gevangenen moesten leven op water en het brood dan niemand anders meer wilde eten. Geen luxe dus.
Door de poort gelopen kwamen we op de vierkante binnenplaats uit met in elke hoek een ingang. Op de afbeelding hieronder zie je de ingang voor de koning en de koningin. Je kunt de ingang van de koning onderscheiden van die van de koningin omdat de toegangstrap wat hoger doorloopt.  Dit is omdat de koning in aanzien hoger stond. De hogere trap symboliseert dat. De treden liggen een weinig uit elkaar zodat bij het belopen van de trap door de koning en de koningin het leek alsof zij als engelen naar boven schreden.
De toer bracht ons in de Rijkszaal, de eerste rijkszaal in het land. Deze is op de vierde verdieping waar voorheen het personeel de verblijven had. Mooi te zien zijn er de raambogen met beschilderd plafond. In de Rijkszaal hangen een viertal schilderijen, een van Gustav Vasa, Zweden's meest bekende koning omdat hij Zweden heeft bevrijd van de Denen, eentje van zijn vrouw (hij had er overigens 3) Margareta, die ten tijde van haar huwelijk met de koning zo bang voor hem was dat zij zich had verstopt en nog twee andere schilderijen waarvan een van zijn jongste zoon Karl IX en een van diens zoon Karl VI. Bijzonder is nog dat in het Örebro slot is vastgesteld dat het koningschap overerfbaar zou zijn van vader op zoon.
De naam van de huidige koninklijke familie is overigens niet Vasa. De laatste Vasa koning stief zonder nageslacht.
In de tijd van Napoleon is er een krachtige Franse generaal gekozen als nieuwe koning van Zweden. De reden hiervan was dat men verwachtte dat een krachtige generaal als koning ervoor zou kunnen zorgen dat Zweden verder zou kunnen expanderen. Dat heeft die generaal niet gebracht. Hij was vreedzaam en grondlegger van meer dan 200 jaar vrede in dit land. Zweden heeft dus nu een koningshuis met een franse achternaam 'Bernadotte'.

Terug naar het slot.
Onderstaande foto's zijn overgenomen van Wiki en laten delen van het bewoonde deel van het slot zien.


Nogmaals de entre voor de koning en de koningin. 

Aan de gebruikte stenen kun je de verschillende fasen van de  bouw en verbouw onderscheiden.
Deze foto laat de dikte van de muren van het slot  zien. 

De foto is niet zo prachtig het verhaaltje erbij wel. Dit is  Gustav Vasa, de koning. Hij zou erg dik zijn geweest en erg sterk. Op dit schilderij is zij bovenlijf breed en sterk weergegeven en zie je dat de benen eronder dun maar gespierd zijn. Het zijn niet zijn eigen benen. Die waren te dik en daardoor niet zo mooi meer. Een aantal soldaten werd uitgekozen en moest met blote benen bij de koning komen. Hij koos de mooiste en meest gespierden benen eruit en die werden geschilderd onder zijn zware bovenlijf. De koning heeft geen schoenen aan. Zijn tenen wijzen naar de uitgang. Daar kon je naartoe gaan wanneer je hem niet beviel. 
Dit schrijft Wiki over deze koning: Gustaaf was een raadselachtig persoon die niet alleen als de bevrijder van het land geldt, maar ook als een tiranniek heerster. In 1523 kwam hij aan de macht van een verdeeld land zonder centrale regering. Hij werd de eerst echte autocratische inheemse Zweedse soeverein en was een bekwaam propagandist en bureaucraat die de fundamenten legde voor een efficiënte centrale regering. Hij vestigde een erfelijke monarchie, in plaats van het electorale koningschap waar enkele heersersfamilies traditioneel voor in aanmerking kwamen. Tijdens zijn heerschappij werd het protestantisme geïntroduceerd in het land.



Op de foto's hierboven zie je het mooi sober beschilderde plafond van de kerkzaal in het slot.

Uitzicht vanuit het slot over de binnenstad 
Het raadhuis in de binnenstad
Maquette van het slot gepositioneerd in de binnenstad 
Jongste versie van het slot toen het een vesting was
Eerste aanpassing in 1400
laatste versie 1600

Na het slott hebben we ook nog de Sint Nikolai Kyrka bezocht. Deze was toegankelijk; de toren is in restauratie en stond in de steigers.





Iets meer pracht en praal in deze Lutherse kerk dan in de o zo sobere protestantse kerken in Nederland het land heeft geen beeldenstorm doorgemaakt.


zomaar een binnenplaats in het stadscentrum

Na afloop van deze culturele onderdompeling hebben we nog een wandeling gemaakt door de binnenstad. Terwijl wij verwonderd naar een levend standbeeld stonden te kijken werd Henk uitverkoren voor een poging tot bekering tot de Islam. 



Dit vind ik dan wel weer leuk!
In de plaatselijke boekhandel heb ik het Zweedse standaardwerk  over paddenstoelen aangeschaft.
Met nog een handig boekje over eetbare paddenstoelen

Na dit alles zijn we teruggereden naar Karlsborg waar we als afsluiting van dit kleine feestje met elkaar bij de Thai hebben gegeten. Heerlijk en heel gezellig op de 9e van de 9e een memorabele dag.

3 opmerkingen:

  1. Bij deze een like fan my. Gefeliciteerd henk en chang maai jimme trouwdei. It slot slot sjocht er indrukwekkend ut.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe is het mooglik.Freed op Sneon wiene Wiebe en ik ek yn Örebro
    .Wy ha ek yn it slot west by de tourist info.
    Sels yn de tsjerke.Ik ha in deselfde foto makke.Die mei dat moaie kleurige kleed.
    Wy wiene in wike yn Sweden.Earst nei Hedemora{wiebe hat der in stikje makke foar de L.C. oer de befestiging fan de dominee fan Ryptsjerk dy't hjir hinne gien is.}
    Doe noch nei famyljehus yn Forshult yn Varmland.
    Fia Örebro {nacht yn Klosterhotel} nei fleanfjild Skavsta en no wer yn Ryptsjerk.
    En oanwennich.
    Groetnis Hitty

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Hitty,
      De wrald is lyst dat sjochst mar wer. Prachtich toch dat slot en de tsjerke. Wy hawwe der fan genoten. Jimme wenje yn Ryptsjerk, wy op it stuit yn de Westereeeeen oant wy nei hjir ferhuzje. Dat sil tankem jier plakfine. Eltse kear as we hjir wer wei moatte bin ik unwennich. Bin altyd bliid wanneer we wer oan de goeie side van de dyk ride.
      En ja, dat kleed, dat fun ik sa moai!! Ik sil it stikje fan Wiebe efkes opsikje. Tank foar dyn reaksje.
      Groetnis Johanna

      Verwijderen