vrijdag 1 september 2017

Op stap met de SEAT Leon....

Natuurlijk lezen we hier naast de Zweedse kranten ook de Volkskrant en natuurlijk de Leeuwarder Courant. Terwijl in Nederland blijkbaar de regen bij bakken uit de lucht kwam en sommige mensen er moeite mee hadden droge voeten te houden, hadden wij hier in Zweden prachtig weer. Dat was woensdag. In de nacht van woensdag op donderdag heeft het ook hier flink geregend, echter geen natte voeten, donderdag was enigszins  een donkere dag met nog een staartje regen in de ochtend. Vroeg in de middag zijn Gerrit en ik een lekkere wandeling gaan maken. Doel was wandelen naar Fräckestad. Nu niet denken dat iedereen daar gierig is, nee Fräckestad is een gehucht met ongeveer 5 huizen en een houtzagerij en ligt verborgen in het bos. Heel vroeger heeft hier zelfs een Zweedse prinses gewoond, na haar overlijden is zij begraven in de kerk te Undenäs. Deze kerk is helaas afgebrand en de nieuwe kerk staat een beetje op een andere plek zodat het graf van de prinses nu buiten de kerk is komen liggen. We hebben er al eens om gezocht maar konden het niet vinden. Maar terug naar Fräckestad en onze wandeling daar. We hebben nog even met een schuin oog gekeken naar een huis dat we daar ooit hebben bezichtigd. Eigenlijk waren het er twee. We dachten een voor mijn broer en zijn vrouw en eentje voor ons. Het is em niet geworden daar. Een Noor heeft het huis gekocht voor echt veel meer dan de vraagprijs. Wij hadden het ook niet gekocht, mochten we het hebben kunnen kopen, vanwege de slechte staat van de woningen. De huidige eigenaren zijn er zo ingetrokken en hebben niets aan de huizen veranderd.
Het was een leuk ommetje, en het rook heerlijk fris naar het bos zo na de regenbui. Ik kon de aankomende herfst al ruiken.


 Bovenstaande foto's heb ik een beetje gepimpt waardoor ze wat kleurrijker zijn geworden. Maar je ziet wel dat het geen stralende dag is. Na de wandeling hebben we ons lekker thuis genesteld. Gerrit is gaan lezen, ik ben kanelbullar gaan bakken.
 Verder was iedereen bezig ieder met zijn-haar eigen ding.
Vandaag, vrijdag, is een geheel andere dag. Het weer klaart op, er is blauw aan de lucht en de zon schijnt lekker. Een nazomer dag. Dat is wat opvalt. In vergelijking met Nederland, waar het nog zomerde toen wij vertrokken, is het hier al aan het nazomeren. Het is stil, het ruikt op een bepaalde manier naar natuur die over zijn top heen is, alle kinderen gaan alweer naar school, het gewone leven gaat hier alweer zijn gang.
Vandaag zijn we- Henk en Chang en Gerrit en ik - op stap geweest met Suzanne haar auto. Even uitproberen. Overigens over de auto gesproken.... We hebben onze eerste boete van 6000 SEK al binnen :(  Dat ga ik even uitleggen. Toen we de auto gingen kopen zijn we als eerste naar de verzekering gegaan om te vragen naar een stappenplan. Bij de verzekering werden we niet veel wijzer, daar vertelden ze ons dat we eerst een samordningsnummer moesten hebben voordat we een verzekering konden afsluiten. Dat is verder een heel verhaal waar ik al eens een blog over heb geschreven. We hebben de auto dus eerst op Fredrik zijn naam laten zetten en we zijn nu zover dat Gerrit een Samordingsnummer heeft ontvangen en we de auto op Gerrit zijn naam hebben staan. De auto is dus overgeschreven van Fredrik naar Gerrit. De ingangsdatum met terugwerkende kracht op de dag van aankoop. Trafikstyrelsen (de Zweedse RWD) heeft toen direct onderzocht of Gerrit op de dag van aankoop wel een verzekering had afgesloten op de auto. Wel dat was natuurlijk niet zo omdat dat niet lukte vanwege het ontbrekende samordningsnummer. Geen verzekering (die natuurlijk verplicht is) dan een  boete vanaf het moment van overschrijven (met terugwerkende kracht op de aankoopdatum) tot het moment dat we het bericht ontvingen dat de auto op Gerrits naam is gezet. Dat zijn 8 weken en dat betekent een boete van 6000SEK. In tussentijd stond de auto gedurende die periode op Fredrik's naam en was die door hem gewoon verzekerd.
Maar goed vandaag dus een uitstapje in de nieuwe auto. Dat uitstapje ging niet ver, het plan was even rondstappen in Karlsborg en daarna even naar Forsvik.

 Het grootste deel van de tijd hebben we doorgebracht in 'Karlsborgs fästning'
 Hier de kanonnen, gericht op de Russen, let op het klepje voor de loop met de Zweedse vlag.
 De loppis stond erg duidelijk aangegeven, ik heb em echter niet kunnen vinden.
 En dan zo mooi LAGOM... niet een tuinzitje naar de laatste mode trent, maar gewoon opgeknapte Grythyttan tuinstoelen rond een tafeltje met een zeiltje en een potje bloemen. Dat is Zweden.
 Ook hier aan de straatkant, en dat alles binnen de vesting.
Schatzoeken

Uitzicht over Karlsborg en het Vättern in de verte

Hier moet de translate er even bij om het te kunnen snappen  Zweeds naar Engels gaat het beste.

Vaberget utsiktspunkt
Achter het kleine eilandje op de voorgrond zie je een landtong waarop Karlsborg ligt. Karlsborg ligt ingesloten tussen twee meren. Op de voorgrond is dit het Bottensjön en op de achtergrond het Vättern. Veel water...erg veel water en wat een mooi uitzicht.


Na de vesting hebben we 'gefikkat' (dat is koffie met wat lekkers erbij) bij een prachtig ingerichte konditorij met uitzicht op het Vättern.
Chang's worteltjestaart
 Na de koffie op naar Forsvik. Daar eerst eventjes gekeken naar een caravanstalling voor de winter, maar dat wordt em nog niet denk ik. Daarna een mooie wandeling langs het Götakanal gemaakt. Wat opvalt is de enorme hoeveelheid paddenstoelen die de grond uitschieten. Volgens mij kun je onderstaande paddenstoel beter niet eten. Chang zegt: hoe meer kleuren, hoe meer je ze beter niet kunt eten. Deze grondregel over paddestoelen houd ik me maar aan. Bij mij heeft een paddenstoel al heel snel kleur.

 We hoopten hier de bevers nog even tegen te komen. Helaas...de oude beverburcht was er nog wel maar geen nieuwe werkzaamheden aan de burcht kunnen ontdekken en geen bever gezien deze keer.Vilken fantastisk dag vi hade idag!!


3 opmerkingen:

 1. Fantastisk !! Vooral Karlsborgs fästning. Zijn we nog niet geweest. De rest trouwens ook niet :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt wel de moeite waard om eens te bezoeken. Vooral ook de rondleiding in de fästning.

   Verwijderen
 2. Dit is echt vakantie vieren. Wat een prachtige omgeving.

  BeantwoordenVerwijderen