dinsdag 11 juli 2017

Ett skrivbord....

In de tussenhal willen we graag een bureautje plaatsen. Om hier een aantal dingen een plek te kunnen geven. Bijvoorbeeld de printer. Die staat nu maar op de tafel van de eetkamer  en  dat is geen mooi gezicht. Ik zocht al een poosje op blocket naar een klein oud bureau. Die waren wel te vinden maar niet zo in de buurt. Een paar dagen geleden vond ik er eentje in Laxå. Dat is qua afstand te doen dus hierop heb ik geschreven. Lisbeth, zo heet de verkoopster, reageerde vrijwel meteen. Het bureautje was idd nog te koop. Bij interesse moest ze nog wel even vertellen dat in het leer op het bureaublad een vlek zat. Hierover heeft ze nog een foto gestuurd. Hierop was idd te zien dat er nieuwe bekleding van het bureaublad nodig is. Fredrik was al voor ons aan het zoeken geweest. Waar is een nieuw stuk leer te krijgen hier in Zweden, ik zou het niet weten. Gelukkig krijg ik de adressen van Fredrik.
De verkopers wilden het bureau wel bij ons brengen wanneer wij binnen de 5 mil van hun woonplaats woonden. Dat is het geval en dus hebben we een tijd afgesproken in de ochtend.
De verkopers kwamen met auto met een kar er achter, onder de klep lag ons bureau. In een oogwenk hebben we het gezien en een akkoord gegeven op de koop.
We hadden een gelukje vandaag met het bureau. We wilden namelijk graag zien hoe we het leer eraf zouden kunnen krijgen. Hiervoor moest Gerrit onder het bureau plaatsnemen om zo te onderzoeken hoe het leer vast zat. Daarbij ontdekte hij houtstof. We hebben samen wat beter gekeken waar dit vandaan kwam en ja hoor. Houtworm gaten in het hout. Wij verder zoeken en zo vonden we steeds meer houtwormgaten. Ik zei tegen Gerrit, ' snel dit bureau eruit en in de tuin' In ons timmerhouten huis met houten meubels wil ik geen voorwerp met houtworm erin.
 We hebben het bureau helemaal uit elkaar gehaald en zo elk stukje hout onderzocht op gaten. Behalve dan het zijpaneel zaten er in het harde eikenhout geen gaatjes. Het binnenhout was van onbehandeld grenen en daarin zaten ze wel.

 Uiteindelijk zag de binnenkant van het bureau er zo uit.
 Na het demonteren ben ik een stukje gaan schuren en kwam ik tijdens het schuren een dode houtinsect tegen. Zie het zwarte puntje bij Gerrit's vinger.
 Wel leuk is dat er op de onderkant van de lade wat info staat over het bureau.
 Dit bleek een 'dåligt köp på blocket'  te zijn. Helaas......Wat ons nog niet eerder is overkomen. Wat doe je dan...dat is de grote vraag. We zijn eerst maar eens op internet gaan lezen over de houtworm. Gerrit vond iets over verwarmen en koelen. Het verwarmen in een oven op 55C zou ongeveer binnen een half uur gereed zijn. Koelen betekent het geheel in de vriezer plaatsen en 2 weken wachten bij -18 C. Daar ik het niet zie zitten delen van het bureau in mijn oven te plaatsen hebben we onze grote vriezer voor de eerste keer in stelling gebracht en daar de laden en het overige hout in geplaatst. Na twee weken moeten eventueel aanwezige larven doodgevroren zijn. De meest ernstige stukken gaan we vervangen door nieuw hout. Misschien dat we in augustus-september hiermee aan de slag gaan en anders wordt het waarschijnlijk volgend jaar. Overigens hebben we geen gaten gevonden waaruit vers houtstof kwam. Maar er kwam nog wel veel houtstof uit het aangetaste hout wanneer we daarop klopten.
Van het niet aangetaste hout, eiken, hebben we een stukje geschuurd en hier komt mooi hout onder vandaan. Mocht een van de lezers van dit blog artikel ervaring hebben met het bewerken van door houtworm aangetast hout dan hoor ik dit graag. vooralsnog zullen de aangetaste delen een maand in de vriezer liggen bij -18C.

's Avonds zijn we gaan barbecuen. Het was mooi avondweer en we konden lekker buiten zitten. Suzanne en Fredrik hebben de inkopen gedaan. Na een fietstochtje naar Skaga hebben ze de spullen klaargemaakt en hebben we heerlijk gezellig buiten gezeten.
2 opmerkingen:

  1. Ik adviseer it bureau fuort te gooien. Houtworm kin funest weze foar een hus maai een houten constructie. Ik soe dat risico net nimme. Sjocht er fjidder gesellig ut by jimme en de BBQ

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, we nimme dyn advies ten harte. Het skrivbord sit voorlopig in de grutte vriezer by -18C mei de klep goed ticht en de workmate op it deksel om de vriezer goed ticht te halden. Der bliuwt it sa een moane lang lizzen.

      Verwijderen