zaterdag 1 juli 2017

Van Pytt i panne naar een oude draaibank...

Gisteren was een dag dat Gerrit en ik met dingen bezig zijn geweest die ons die dag niet als een kant en klaar product uit de handen wilden rollen. Om met mezelf te beginnen. Ik ben bezig met het schuren van de stoelen van het buitenzitje. Die wil ik graag wit schilderen. Op zich lukt het schuren wel aardig, al is het een hele klus werk. Op het moment dat ik aan het schilderen toe ben ontdek ik dat ik in plaats van Wijzanol beits, Wijzanol hoogglansverf heb gekocht. Ik wil de stoelen niet in de hoogglans zetten omdat de bank en de tafel al in de beits staan. Dus maar stoppen met de klus en verder niet echt tot iets anders komen. En dan Gerrit, die zou het gras maaien. Dit omdat de loodgieter dinsdag komt voor het aanlegen van een nieuwe waterleidingbuis van de hoofdkraan naar de watermeter. In Nederland is dit een klus voor het netwerkbeheer, in Zweden echter niet, hier valt het onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de woning, wij dus. De oude leiding is geërodeerd en staat op knappen. We moeten dus vervangen. Het maaien van het gras is handig voorafgaande aan de graafwerkzaamheden. Echter de maaier wilde niet opstarten omdat de accu het heeft begeven. Gerrit moest daarom naar Skövde rijden voor het aanschaffen van een nieuwe. Daar een reis naar Skövde een middag vullend programma is, is het grasmaaien is er hierdoor bij in geschoten. 
Gisteravond hebben Fredrik en Suzanne gekookt. Husmanskost bestaande uit 'Pytt i panne' met Zweedse balletjes. Het smaakte voortreffelijk.



Vandaag zijn we de dag gestart met Henk en Chang aan de telefoon. In Belgie was het slecht weer en de buschauffeurs staken er. De staking gaat over een uitblijvende loonsverhoging van 1 %. De regering heeft inmiddels een 1/2 % toegezegd maar de chauffeurs willen 1 %. Henk vindt de regering ook wat krenterig. Van hem zou de halve procent er wel bij mogen. Helaas voor de chauffeurs heeft hij het niet voor het zeggen. Verder hebben we ook nog wat informatie ontvangen van Henk over hoe het in Belgie gaat met de communicatie met instanties of bedrijven. Wanneer je belt over een ontstaan probleempje dan wordt er aan je gevraagd om morgen terug te bellen. Bel je morgen dan wordt er opnieuw gevraagd of je morgen terug kunt bellen. Zo ook de derde keer. Wanneer je aangeeft dat dit advies al drie keer is opgevolgd en je er niet verder mee komt, krijg je als advies een email te sturen. Wanneer er op de verstuurde email geen antwoord komt en je daarover gaat bellen wordt er aan je gevraagd morgen terug te bellen. Ja....daarop hadden Gerrit en ik ook geen adviezen zo op de vroege morgen. Hier in Zweden gaan wij naar de instanties toe en worden we zeer vriendelijk te woord gestaan. We hebben dan gelijk een soort van Utflykt (uitstapje). Verder hebben we ook nog even gepraat over Guns 'n roses. Maar Henk.... Fredrik kan die muziek niet waarderen. 

Omdat ik even geen bruggetje kan maken ga ik nu plotseling over naar het onderwerp feesten!

Dorpsfeesten kennen we in Friesland, misschien ook wel in de rest van Nederland dat weet ik niet zeker. In Zweden is hiervan ook een variant. Vaak heet het dan .....marknad of .....dagarna. Op de puntjes komt dan de naam van het dorp. Dit weekend zijn de Forsvikdagarna, twee dagen, zaterdag en zondag. Dit is elk jaar. Forsvik pakt dan uit met alles wat er te doen is. Het museum is gratis toegankelijk, er is een markt met allerlei kraampjes, een loterij van de Lions met gele eendjes in het water van de sluis en het treintje rijdt er. Forsvik is een soort museum dorp geworden met een sluis in het Götakanal. In dit kanaal is Forsvik het hoogste punt. 
Wij hebben net als in andere jaren een bezoekje gebracht aan de Forsvikdagarna. In tegenstelling tot de voorgaande jaren was het deze keer schitterend weer. Gerrit en ik hebben de fiets gepakt en zijn er naartoe gefietst. We zijn gestart met een fototentoonstelling. Schitterende foto's van allerlei mooie plekjes in dit dorp. Daarna hebben we in een van de fabriekshallen een tentoonstelling bezocht over de geschiedenis van Forsvik en de rol van vrouwen hierin. Dat was een erg leuke tentoonstelling.
De oudste informatie over Forsvik is een document waarin het eigendomsrecht van een molen wordt beschreven. Die molen is van een vrouw. Vanaf dat moment breidt het zich uit.

In de tentoonstelling werd ook iets getoond over het onderwijs. Er stond een oude schoolbank met een klep, zelf heb ik ook nog in een soortgelijke schoolbank gezeten vroeger. Ik opende de klep en ontdekte in het vak een schrijfschrift van Lisa Larsson. Wel die zou van mij een 10 voor schrijven hebben gekregen hoor. Ik heb met bewondering door het schrift gebladerd. 



even op de foto klikken om het goed te kunnen zien.

De naaischool
Daarna zijn we doorgelopen naar de hal waar de Erik Nordeval II is gemaakt, een soort werf voor historische boten. De Erik Nordeval II lag buiten en kon worden bezichtigd. Dat hebben wij al meerdere keren gedaan zodat we dat konden overslaan. Binnen in die hal zagen we dat een begin werd gemaakt met weer een nieuwe boot. Een oudere man begon ons er spontaan over te vertellen. Van onderstaande boot wordt een replica gemaakt.





Je zou kunnen zeggen: 'de kiel is gelegd'

Net als de Erik Nordeval II wordt deze boot volledig volgens de informatie die voorhanden is met oude technieken nagemaakt. Het zal zeker weer een project voor jaren worden. Wij zijn benieuwd.
Als laatste hebben we een bezoekje gebracht aan de Ångslup. Een stoomsloep. Hiervan zijn er ooit twee gemaakt voor de WASA, een Zweedse marineboot. Deze stoomsloep wordt geheel gerenoveerd. 



In dezelfde hal stond ook nog een leuke gerestaureerde vrachtauto.



Voor de liefhebber hieronder nog wat info over de Ångslup.






En als laatste nog een oude draaibank. Vind ik leuk omdat mijn vader ook werkte als draaier.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten