woensdag 5 juli 2017

Het zat even lekker mee en veel werk aan de winkel.......

Maandag zijn we naar Mariestad geweest met z'n drieën, Gerrit, Suzanne en ik. Doel was naar de bank om te kijken of we voor Suzanne een bankrekening konden openen. Dat gaat tegenwoordig niet zomaar. De regels zijn aangescherpt en we hebben begrepen dat dit te maken heeft met de nieuwe anti-terreur wetgeving van de EU. Op het Zwedenforum komen we regelmatig berichten tegen van mensen die net in Zweden zijn gaan wonen, nog geen persoonsnummer hebben en daardoor veel moeite ondervinden met het openen van een bankrekening. Ons eigen  bankrekening nummer hebben we destijds zomaar kunnen openen.
Dus wij naar de Swedbank, hier eerst een administratieve controle op identificatie voor ons eigen nummer, hierover hadden we nl een brief gekregen, daarna heeft Suzanne gevraagd naar een openen van een bankrekening . Eerst kregen we te horen dat we hiervoor een afspraak moesten maken. In mijn oren klonk dat al een beetje bemoedigend. Het was dus niet direct een  NEE.
Toen Suzanne vroeg of er ook voorwaarden verbonden waren aan het openen van een nummer moest de balie medewerker, die nog in een inwerkperiode zat, zijn chef er even bijroepen. Die mevrouw kwam even rustig bij ons staan en vroeg ons naar de reden voor het willen openen van een rekening. Suzanne vertelde in haar perfecte Zweeds dat ze hier is gaan wonen en zoekende is naar een baan en hiervoor een rekening nodig heeft. Die mevrouw vond dat Suzanne al heel goed Zweeds spreekt en heeft persoonlijk goedkeuring gegeven voor het openen van een rekening. Dat kon toen ook nog eens direct, zodat we niet nog een keer terug hoefden te komen. Helemaal gelukkig vertrokken wij toen weer en hebben we eerst maar eens lekker geluncht om deze slag te vieren.
Ze heeft dan wel geen företag maar een Rivstrart was het zeker wel!!
Ondertussen kreeg ik toen we onderweg waren naar de bank een telefoontje van Jonas. Jonas is van de technische dienst van de KEAB, dat is het bedrijf van de Bredband. Jonas heeft een controle gedaan van de door Gerrit gegraven sleuf en de buis die wij hierin gelegd hebben en dat is blijkbaar goedgekeurd. Jonas vroeg wanneer ze langs konden komen voor het aansluiten van de Fiber Bredband of dat misschien nu direct even kon. Dat laatste kon nu even net niet omdat we in Mariestad waren maar morgen zou wat ons betreft wel kunnen. Daarom vroeg ik aan Jonas of 'imorgon bitti' ook een mogelijkheid was. Ja hoor, 7.00 uur 's morgens zou wel kunnen.....Dat kwam natuurlijk van dat 'bitti' wat 'vroeg'  betekent. Ik zei tegen Jonas dat we er dan wel zijn maar nog niet op ons best of ietsje later ook kon. Ja dat kon ook om half 10. Zo.. dat is een mooie tijd dus maar snel afgesproken. Wij blij... de bredband ging dus door, ook zonder persoonsnummer en zou bovendien snel worden aangesloten. Dat waren op een dag twee successen. Onze dag kon niet meer stuk!
Dinsdagochtend stonden we al vroeg op. Het is namelijk zo dat bij aanvang van ons verblijf hier we de ontdekking deden dat er een kleine breuk was ontstaan in de hoofdwaterleiding voor de watermeter. We hebben daarom contact gezocht met Richard van Hova Rör, het loodgietersbedrijf. Richard heeft de leiding gecontroleerd en aangegeven dat deze vervangen dient te worden omdat de definitieve breuk elk moment zou kunnen doorzetten. Er moest een nieuwe leiding komen vanaf de hoofdkraan bij de weg naar ons huis. Dit betekent graven in de tuin en monteren in de kelder. Dat zou dinsdag allemaal gebeuren. Wij waren al lang blij dat dit op korte termijn kon, juli is nl de vakantiemaand en dan krijg je eigenlijk niks gedaan. Dus vandaar vroeg opgestaan, om half 8 arriveerde de graafmachine al. We hebben gevraagd of de sleuf door de oprit gegraven kon worden omdat we vreesden voor de wortels van onze beuk. Dat kon. Het werd een hele graverij omdat de waterleiding op 1.50 meter diep moet komen liggen. De vorstgrens zit op 70 cm en de rest van de diepte is extra speling op de vorstgrens.

 Eerst wordt ons grind aan de kant geschoven waarna het graven kan beginnen. Dat ziet er dan zo uit.

Tijdens het graven kwamen dan ook nog eens de mannen van de KEAB. Die zijn toch ook nog wel een uurtje bezig geweest met het aansluiten van de Bredband.

 Dat zit nu keurig in het hoekje van de tussenhal, mooi achter het gordijn.
Daar in de diepte ligt de nieuwe leiding voor het water.

 Om twee uur ligt de nieuwe waterleiding er in en kan de sleuf weer gedicht worden.


 Onze oprit is er niet mooier op geworden. Gerrit heeft 's avonds met onze auto eerst de oprit maar wat ingereden om de ergste hobbels te slechten. Ons mooie en dure grus is bijna geheel verdwenen. We zullen opnieuw moeten bestellen. Wat er nog van over is, is nu vermengd met het dikkere grind dat eronder lag. Helaas... het is niet anders. Met onze waterleiding kan nu niks meer gebeuren en dat is een hele geruststelling. Een dikke waardering ook voor Hova Rör, een loodgieter die ons elke keer weer prima helpt in de vakantieperiode met klussen rond leiding en verwarming die wij zelf niet kunnen uitvoeren.

Ondertussen had ik het tuinzitje nog afgeschilderd en dat staat nu mooi fris en blinkend wit in onze tuin. Nog even een foto van voor en na..


Daar kunnen we zo weer lekker in zitten zo aan het einde van de werkdag met een lekker glaasje wijn.

Dinsdagavond toen de meeste reuring voorbij was hebben we nog een lekkere wandeling naar Näs gemaakt om daar de laatste zonnestralen van die dag nog even over het water te zien glinsteren. Op de terugweg heb ik nog een foto gemaakt van de Margrietjes die hier nu aan de wegkant volop in bloei staan. Het ruikt heerlijk langs de wegkant naar alle geurende bloemen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten