donderdag 6 juli 2017

aardbeien en växthus....


Vorig jaar hebben we een begin gemaakt met onze groentetuin. Dat is een groot woord want er staat slechts een rabarberplant als groente in onze tuin waarover je  nog kunt discussiëren of het wel een groente is. Behalve die ene rabarberstruik hebben we er ook nog aardbeienplanten in gezet. We hebben gekozen voor planten met lekkere dikke aardbeien. Vorig jaar moesten ze nog aanslaan en is er van oogsten niet zoveel gekomen. Over dit jaar zijn onze verwachtingen hoog gespannen. Watertandend lopen we dagelijks naar onze moestuin. De planten hebben al mooie gebloeid en we zien de vruchten steeds dikker groeien. Het wachten is nu nog op de rode kleur, die al een beetje begint te komen. Echter...een aantal keren wanneer ik van een aardbei dacht die de volgende dag te kunnen plukken bleek me iemand voor te zijn geweest en vond ik die betreffende aardbei met hapjes eruit naast de groente tuin. Ik heb hierover met Gerrit een goed inhoudelijk gesprek gevoerd en daaruit is de beslissing genomen om een net te spannen over de aardbeien. Dat vind ik niet mooi maar ja...de keuze is of mooi en geen aardbeienoogst of niet mooi en lekkere jam in de kast.
Gistermiddag zijn we naar Mölltorp gereden, daar is een tuincentrum, en hebben daar een vijvernet aangeschaft. De aarbeiennetten, die groen van kleur zijn, waren op. Het vijvernet is blauw van kleur, zodat het nog lelijker staat dan verwacht. Goed... mijn moeder zei altijd..'beter een mooie stop dan een lelijk gat'..dus hoppa het vijvernet over de aardbeien.
Ik heb nog geen emmers vol maar intussen heb ik dan toch mijn allereerste aardbei kunnen oogsten. Heb hem persoonlijk zelf geconsumeerd.


Dat smaakte voortreffelijk. Overigens over aardbeien nog een leuke anekdote....
In zweden vind je op dit moment overal kraampjes waar je verse aardbeien kunt kopen. De Zweden zijn echte liefhebbers en ik heb me laten vertellen dat slechts in Belgie de aardbeien lekkerder zijn dan in Zweden. Die aardbeiden kosten ongeveer 25 tot 40 kronen per doosje. Maar dan heb je ook een lekker doosje vol. Op dat doosje staat dan dat die aardbeien komen uit Finnerödja. 
Dit zijn de echte lekkere aarbeien

Wij kennen zelfs mensen die hun route zo verleggen om aardbeien uit Finnerödja te kunnen kopen. Ze schijnen heerlijk te zijn, wellicht net zo lekker als de Belgische. Gerrit en ik hadden al eens stiekum gezocht naar de kwekerijen in Finnerödja, we wonen vlak in de buurt, maar wij konden die niet vinden. Dat vonden we wat vreemd omdat er toch behoorlijke oogsten zouden moeten zijn, gezien al die doosjes aardbeien. Nu hadden wij deze week bij ons aan de keukentafel de graver van de geul voor de waterleiding zitten en bleek dat deze man woont in Finnerödja. Hij was er zelfs geboren en getogen. Dus ik greep mijn kans om te vragen waar toch die aardbeien groeien in Finnerödja. Krijg ik als antwoord (met een lachje) dat er in Finnerödja al meer dan vijftig jaar geen aardbei meer gekweekt wordt. Het zal toch niet zo zijn dat die betreffende aardbeien uit Belgie geïmporteerd worden....?

Mijn eigen aardbeien hoop ik dus binnenkort te kunnen oogsten!

Nu het thema van dit blog deze keer over de moestuin gaat wil ik ook onze plannen voor een växthus benoemen. Deze plannen zijn vorig jaar gesmeed toen Greetje hier was en wij grote stapels tijdschriften getitteld 'Hus och Hem' op een loppis hadden gekocht. Hierin zagen we de mooiste ingerichte växthus(en) staan. Hier enige voorbeelden: 

Dat ziet er toch echt fantastisch uit...zeg nou zelf! Ik snap nu wel waarom men in Zweden een växthus ook wel een lusthus noemt.
Dit jaar heb ik het het onderwerp växthus weer bij Gerrit ter sprake gebracht. Tenslotte moet ik hem toch ook wat enthousiasmeren omdat hij de scheppende kracht is in het geheel. Gisteren reden we door Hjo en plotseling stopte hij de auto en reed hij weer achteruit. Aan de kant van de weg zag hij deze staan.

 Zelf heb ik op internet een site gevonden: Växthusbygge waarop het bouwproces beschreven staat.
We zijn nu zover dat ik op blocket zoek naar oude ramen die gebruikt kunnen worden voor de wanden. Het dak is denk ik een klusje voor de glaszetter...maar in Hjo staat een leuke ijscokraam waar je je gekochte ijsco kunt opeten in een växthus. Daarvan hebben we samen even studie gemaakt. Je kunt een soort T profiel gebruiken waarin je het glas vastzet in rubber.

We komen dus verder in ons proces omtrent het växthus. Het moet nog wat doorgroeien in ons brein, zeg maar Gerrit's brein. Dan komt het wel.
1 opmerking:

  1. Vandaag heb ik weer 3 kilo aardbeien geplukt uit eigen tuin en ze zijn heerlijk. Ik heb de aardbeien in de moestuin helemaal ingepakt in doek want "onze" eekhoorns zijn er ook gek op. Ze eten zelfs de aardbeien op door het doek heen. Sabbelen gewoon net zo lang op het doek totdat de aardbei op is. Of ze bijten gewoon het net of het doek kapot, de schooiers! Achter het huis heb ik ook wat staan en daar heb ik niks omheen, die mogen ze van mij hebben.
    Leuk hé zo´n växthus. Ik heb er geen plaats meer voor, maar ik heb gelukkig de veranda waar ik plantjes uitzaai in bakjes met plastic deksels. Het blijft een leuke hobby!

    BeantwoordenVerwijderen