woensdag 21 maart 2018

Mariestad....en een verzoek voor opname in de folkbokföring......

Vandaag, woensdag 21 maart, zijn Gerrit en ik naar het kantoor van Skatteverket geweest om ons daar te melden met de vraag opgenomen te worden in de folkbokföring. Met opname in de folkbokföring verkrijgen we een persoonsnummer. Dit zou je kunnen vergelijken met het Nederlandse BSN nummer, echter hier in Zweden zijn er veel meer zaken aan dit nummer gekoppeld en heb je het eigenlijk overal voor nodig. Het persoonsnummer gebruik je voor je belastingaanslag natuurlijk, maar het geeft je ook toegang tot de ziektekostenverzekering, je kunt er verzekeringen mee afsluiten en internetaankopen doen en telefoon- of andere abonnementen afsluiten. Zonder dit nummer gaan deze zaken allemaal niet. Geen persoonsnummer betekent in Zweden dat je eigenlijk niet bestaat. Opname in de folkbokföring is voor iedereen die definitief en langdurig in Zweden wil wonen een belangrijke stap. Voor het verkrijgen van een persoonsnummer moet je een aantal documenten overleggen zoals bijvoorbeeld een kopie van de trouwakte, je paspoort natuurlijk, een ziektekostenverzekering voor een jaar met een volledige dekking, aantoonbare inkomsten en-of voldoende eigen vermogen. Wanneer je dit allemaal op orde hebt en het voor de staat duidelijk is dat je in je eigen onderhoud kunt voorzien en een belastingafdracht doet, dus bijdraagt aan het in stand houden van alle voorzieningen door de staat geregeld, dan kun je het persoonsnummer krijgen. We horen en lezen dat voor veel mensen de weg naar het persoonsnummer lang is. Vaak zijn er vele afwijzingen. Dit soort berichten maakt het spannend.
Suzanne is inmiddels zover. Zij heeft hier eerst haar eigen bedrijf op moeten zetten en moest aantonen dat zij opdrachten heeft, rekeningen verstuurt en dus belasting afdraagt. Daarna kreeg zij haar nummer.
Wij hebben de aanvraag vandaag gedaan in Mariestad. Op het kantoor moesten we eerst een nummer trekken, 5 beurten wachten en werden we vervolgens geholpen door een zeer vriendelijke en behulpzame ambtenaar. Van dit hele proces heb ik natuurlijk geen foto's gemaakt, dat is overigens ook niet toegestaan op dit soort locaties. De procedure van de aanvraag nam ongeveer een uur in beslag. Toen alles klaar was heeft ze (de ambtenaar) toegezegd de aanvraag te zullen doorsturen. Mocht het zo zijn dat er aanvullende informatie nodig is dan krijgen wij daarvan bericht. Nu maar duimen.

Na onze missie bij Skatteverket hebben we een wandeling door Mariestad gemaakt.
Mariestad is gesticht in 1583 door Gustav Vasa's zoon hertog Karl, de latere koning Karl IX. Hij vernoemde de stad naar zijn vrouw Maria van Pfalz. Het doel van het vestigen van deze stad was het scheppen van een handelsstad, strategisch gelegen in Noord Västra Götaland, aan het Vänern. Tegenwoordig wonen er ruim16.000 mensen in Mariestad.
Wij zijn even naar de haven gelopen. Het machtige Vänern was zover wij konden zien bevroren. Het is een prachtig gezicht.


In de haven lagen geen boten, op eentje na. Een oude salonboot genaamd 'de Marianne'. Een prachtig rank schip met eikenhouten opbouw in zeer goede staat. 
 Aan het Vänern zijn een aantal luxe appartementencomplexen gebouwd.
 Deze hebben aan de voorkant het prachtige vrije uitzicht over het meer en aan de achterkant het uitzicht over de oude gevangenis (1848). Het nieuwe deel van Mariestad vind ik persoonlijk niet zo spectaculair maar het oude Gamla Stan is erg mooi met de vele houten huizen prachtig gesitueerd rond de domkerk.

foto geleend van internet

De Domkerk was gesloten, een andere keer gaan we deze van binnen bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten