maandag 22 augustus 2016

Bakken vol uit de struiken en bakken vol uit de lucht en nog wat cijferwerk....

 De strakblauwe hemel van vanochtend deed ons besluiten in de tuin te gaan werken. Dat kon niet direct omdat er eerst enkele andere verplichtingen waren uit te voeren. Zo moesten we naar Karlsborg om het door ons bestelde behang op te halen. Werkelijk heel erg mooi. Heb nu al zin het te gaan plakken echter het is nog niet zover. En we moesten nog eventjes naar de ICA om nieuwe voorraad in te slaan. Maar daarna de tuin in. Te beginnen bij de bessenstruiken. We hebben een rode bes en een blauwe. De rode bes had al heel veel bessen toen wij begin juli weer vertrokken van hier. Dat was toch wat een hard gelach om al die bessen te moeten laten hangen. Echter ze waren nog niet rijp en ik kon ze nog niet verwerken.  Nu we hier weer zijn hangt de struik nog steeds vol bessen en vandaag hebben we ze geplukt. Dat is nog een heel werk en we hebben gemerkt dat het ook op de ouder wordende rug aankomt, dat krom staan bij het plukken. Maar zo gezeten op een emmer gaat het prima. Zo ongeveer 2 kilo hebben we eraf geplukt, en van de blauwe bes ook een schaaltje vol.


 Toen we toch aan het oogsten waren hebben we gelijk ook wat appels geplukt. Ze zien er prachtig uit en direct besloten we vandaag appelmoes te gaan eten. Let wel.... de eerste keer in ons huwelijk dat we als groente uitsluitend appelmoes eten!! Maar goed... gratis en onbespoten... wat wil je nog meer.

Ik heb nu een koelkast vol met rodebessenjam en ook twee potjes blauwebessenjam. En ook nog een grote pot met appelmoes. En dat is allemaal nog een heel werk. Potten opscharrelen en uitkoken, fruit schoonmaken en inkoken met erg veel suiker. Daar gaat ons gezonde eetpatroon. Maar wat is het leuk om zo uit eigen tuin te oogsten en daar ook nog de tijd voor te hebben.
Na het oogsten zouden we verder gaan werken in de tuin. Net toen we bezig waren begon het te hozen. Erg dikke buien, de een na de ander. Zo werd het een huislijk middagje in de keuken. Ik jam en appelmoes koken en Gerrit uitrekenen wat het kost om een hier gekochte auto te importeren in Nederland en hoe de kosten van een nieuwe aangeschafte auto zich verhouden tot de kosten van onze beide oude auto's. De uitkomst van mijn werk is 7 potten jam in de koelkast, die van Gerrit zijn rekenwerk enigszins teleurstellend wanneer je zin hebt in een andere auto.
Tot morgen :)

2 opmerkingen:

  1. Lekker sees die appels en bessen. Se sjochen er erg goed ut. Hoe smaket it?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heerlijk Fem, heit hat al un heale pot jam op en de appelmoes smakke ek erg lekker.

      Verwijderen