zondag 26 maart 2017

Een mededeling uit het verleden......

Update keuken:

Vol enthousiasme zijn we vanmorgen op deze dag waarop het alweer zomertijd is, weer naar onze keuken vertrokken om ons vandaag te gaan richten op het leggen van de nieuwe vloer. De oude vloer was van donker plastic eiken laminaat echt de meest vreselijke soort die je je maar kon bedenken. Die hadden wij er vorig jaar daarom al uitgehaald om zo te zien wat voor soort vloer er onder het laminaat zou zitten. We hoopten op grenen planken. Die zouden we misschien kunnen afschuren en als vloer kunnen gebruiken.... Onder het oude laminaat vandaan kwam inderdaad een grenen vloer, echter met zoveel beschadigingen dat vlak schuren geen optie bleek te zijn. Dus moesten we ons oriënteren op een nieuwe vloer in onze keuken. Dat was nog een hele puzzel. Grenen planken had natuurlijk gekund maar we hebben die keuze niet gemaakt omdat grenen zacht is en onze honden met hun nagels krassen in het zachte hout maken. We hebben nu een vloer van Tarkett. Licht eiken, een beetje robuust.Vanmorgen zijn we deze klus gestart. Eerst de hele keuken weer opgeruimd en de vloer schoongemaakt en toen los. Het was nog even dubben in welke richting we de nieuwe vloer zouden gaan leggen. Het liefst had ik de planken in de lengterichting (dus in de lengte voor de deur langs) gelegd gezien. Gerrit zag hierin problemen, we zouden dan geen stabiel uitgangspunt voor de vloer hebben omdat we dan in een hoekje zouden moeten beginnen waar leidingen lopen van de radiator. Daarom maar besloten de vloer in de breedte te gaan leggen. De witte achterwand is dan het stabiele uitgangspunt. En hier ligt ie dan de eerste plank. Eindelijk zijn we zover. Het eerste deel van de vloer heeft Gerrit alleen gelegd. Ik heb de blauwe wand nog een overgeschilderd in een net een tintje lichtere kleur. Ik vond het nl net ietsje te donker opgedroogd. Nu is het blauw perfect. Daarna heb ik alle boven en onderplinten in de lakverf gezet. Dat kon vandaag lekker buiten in het zonnetje. Heerlijk!

 Daarna ben ik Gerrit gaan helpen met het leggen van de planken.
In de keuken deden we onder de provisiekast nog een ontdekking. Toen Gerrit de pootjes los zou maken om de vloer ook daar te kunnen leggen, stuitte hij op een geschreven mededeling op de vloer. Aanvankelijk was dat niet goed te lezen. Ik stelde voor er een foto van te maken en ja hoor dat bood uitkomst. Er stond geschreven: ' Eloj Skoog, Svanvik, den 18 juli 1917'.
Dat was een leuke ontdekking!! 100 jaar na dato. Zou het diezelfde Eloj zijn geweest die die fantastische planken wand heeft getimmerd....? Het is nog net geen juli maar wel 2017. 100 jaar, wat een tijd. We vonden het helemaal leuk samen. Nu denk ik, we hadden er zelf ook nog wel iets bij kunnen schrijven. Dat is nu te laat de boodschap uit het verleden ligt nu weer opgeborgen onder onze nieuwe vloer.En zo ziet het er aan het einde van de dag uit. het begint weer wat op een woonvertrek te lijken vind ik. We moeten nog een klein stukje om de nieuwe kachel heen. Dat is wat 'pielen' dus dat doen we morgen wanneer we weer fris van start gaan.

2 opmerkingen: