dinsdag 13 augustus 2024

Naar Nederland

Het leuke van het in Nederland zijn is natuurlijk om bij onze kinderen te zijn  die daar wonen en familie en vrienden te ontmoeten maar ook dat je weer even onbekommerd kunt praten. Dat niet steeds die interne criticus zich ermee gaat bemoeien wanneer ik iets zeg om dan ongevraagd commentaar te geven over mijn Zweedse mondelinge taalvaardigheid. In Nederland praat ik gewoon voor het lieve vaderland weg. Niet dat ik er de hele dag loop te praten maar een praatje met deze of geen vind ik af en toe wel leuk zo in het Fries.

We staan nu aan de Dokkumer Ee en we hebben tropische temperaturen. Het zweet klotst ons de hele dag onder de oksels en we hebben echt moeite met het op temperatuur houden van Gösta. We dansen met ons buiten meubilair de hele dag rondom 'Bosse' om maar een beetje in de schaduw en in de wind te blijven. Binnen zitten is geen optie omdat de zonnewering de hele dag op maximaal gesloten staat en omdat het er 33 graden C. is.

Maar wat staan we hier heerlijk op de camperplaats 'Aan de Ee' bij Andries en IJkie. Het is een gebruik dat je de ervaren kwaliteit van de camperplaats een beoordeling geeft met sterren tot een maximum van 5 sterren, ik wil er wel 10 geven. Het is niet alleen een mooie plek om te staan zo met uitzicht op de Dokkumer Ee, de sfeer die er heerst door de aanwezigheid en het contact met de beheerders is bijzonder gemoedelijk. Als een huisvader en moeder waken ze over de camperplaats en het welzijn van hun gasten.

het utzicht vanaf de CP

We blijven hier als het kan een aantal dagen staan alvorens we verder afzakken richting zuiden.


Voordat we in NL aankwamen hebben we een tripje gemaakt door zuid Zweden, Denemarken en Duitsland. We hebben een week tijd genomen voor deze reis. 

In Zweden stonden we op de parkeerplaats van het Naturum Hornborgasjön, echt heerlijk en zo stil.


En we stonden een nacht bij het slot te Nääs. Dit slot heeft wat een droevig verhaal. Er was een jong echtpaar een zakenman van goede komaf en een operazangeres, jong en net afgestudeerd. Zij koos voor hem en niet voor het zingen. Ze gingen wonen in het slot dat hij heeft laten bouwen en zij liet inrichten. Toen ze er goed en wel woonden werd zij ernstig en ongeneeslijk ziek. Na een paar jaar kwam ze te overlijden. Hij heeft er de rest van zijn leven alleen gewoond. Hoe triest! Het slot is te bezichtigen. Wij hadden daarvoor geen tijd meenden we. Een andere keer wellicht.







Deze keer hebben we de ferry genomen van Göteborg naar Fredrikshamn in Denemarken. We hebben een dagje doorgebracht in Skagen, dat is zo ongeveer het noordelijkste puntje van Denemarken. Echt heel leuk!

Daar gaan ze....

Skagen


Daarna kwamen we na een aantal dagen aan in Duitsland. De camperplaatsen in Duitsland zijn het beschrijven niet echt waard. Het is dat we een plek hadden voor een overnachting maar meer ook niet. Ik voel me sowieso niet zo happy in Duitsland. Dat kan natuurlijk komen omdat we er de verkeerde keuzes maken maar overal waar wij belanden is het zo stijf en formeel, gestructureerd of beter over gestructureerd. Eén overnachting op een camping kostte ons een half uur wachten voor de balie en dan nog eens 20 minuten inchecktijd waarbij alle mogelijke gegevens van Gerrit en van mij genoteerd moesten worden. Wat doen ze eigenlijk met al die gegevens vraag ik me af. In mijn werk als psycholoog moest ik mijn clienten daarover informeren. Ik heb het nu niet gevraagd omdat we al blij waren een plekje te hebben.

Deze camperplaats in Sybrandahus is daarbij een verademing. Gegevens zijn niet nodig. De beheerder komt gewoon elke avond langs om het stageld te innen. Dat kost hem zo ongeveer een avond want overal maakt hij een praatje. Hij heeft de tijd want het is een gepensioneerd boeren echtpaar dat de camperplaats beheert. Gerrit zei nog tegen hem, 'Je melkt nu geen koeien meer maar campers'. Dat vond hij wel een goeie geloof ik want hij beaamde dat hij nu campers melkt.

Wel we vermaken ons prima. Morgen is de hitte weer voorbij en kunnen we mogelijk ietsje actiever zijn.

Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van Gerrit en mij. Wordt vervolgd.....







 

3 opmerkingen:

  1. Dag Johanna en Gerrit,

    Leuke trip hebben jullie gemaakt! Dat gedeelte over Duitsland is heel herkenbaar ervoer ik vorig jaar ook. Toen zijn we een keertje in de zomervakantie naar Oostenrijk en Duitsland geweest. Oostenrijk was prachtig, maar in Duitsland stonden we bij een stuwmeer.
    In Zweden zijn we gewend dat we overal wel een plekje kunnen vinden om in een meer te kunnen zwemmen. In Duitsland was dit een stuk lastiger: overal stonden huizen met hekken om het meer en het gedeelte waar je kon zwemmen was ook afgesloten en moest je contant betalen om het terrein op te komen. Nee, als we naar Zweden gaan of terug komen dan graag zo snel mogelijk door Duitsland heen.

    Heel veel plezier nog in Nederland!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Wilfred, Leuk dat je reageert. Al die jaren dat we naar Zweden en terug onderweg waren gingen wij ook het liefst in een paar uurtjes door Duitsland heen. Nu hebben we echter meer tijd en hoeven we niet meer zo te 'stressen'. We nemen nu voor het tweede jaar de tijd voor onze reis maar idd net als je schrijft is het zoeken van Kampeerplaatsen tot nu toe een teleurstelling voor ons. Er zullen best wel mooie plekjes zijn maar wij hebben ze nog niet gevonden. We weten nu echter wel waarom die Duitsers zo graag naar Zweden gaan. Daar kun je heerlijk kamperen :-)
    Zijn jullie al met vakantie en zo ja waar gaat de reis naartoe?
    Groet, Johanna

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We zijn net weer een paar weken terug uit Zweden. Dit jaar voor het eerst met z'n drieën (onze 3 dochters zijn dit jaar niet mee) en dit keer voor het eerst met de boot van Kiel naar Göteborg. Eénmaal op de boot was dat heerlijk ontspannend maar om daar op tijd te komen was nog wel even stressen.

    We gaan meestal twee weken in de zomervakantie. Dit jaar ook: omdat we met de boot naar Göteborg zijn gegaan hebben we de eerste week in een mooi boerderijtje in de buurt van Fjällbacka doorgebracht. De tweede week in Skåne in de buurt van Höör zodat we op de terugweg niet zo veel kilometers meer hoeven te maken. We vinden het strand (Julebodastranden) aan de Oostzee kust altijd zo mooi.

    Dus voor ons zit het er al weer op. Nog een fijne tijd hier in Nederland. Gelukkig is het iets aan het afkoelen.

    Groetjes,
    ../Wilfred

    BeantwoordenVerwijderen