vrijdag 12 april 2019

Bakken, terrastegels en flessen water......wat gaan we daar mee doen....


 Uit de wind is het heerlijk lente weer, in de wind is het wat kouder maar buiten is het prachtig! We zijn vanochtend eerst lekker naar Näs gewandeld, onderweg kwamen we nog de familie Kraan tegen, 6 stuks maar liefst. Te ver weg voor een scherpe foto helaas.
Bij Näs was het heerlijk en zo stil. Ik heb er even een korte video van gemaakt, wanneer je het leuk vindt kun je die hier bekijken. Duur: een klein minuutje. Luister vooral ook even naar de stilte!


Tijdens het wandelen kregen we opbouwende gedachten over hoe we mijn meer dan 100 kamerplanten goed door een vakantieperiode heen kunnen krijgen. Vakantie en kamerplanten is namelijk een wat lastige combinatie en het is toch wel de bedoeling dat we in het latere voorjaar en de zomer er eens op uit trekken met de caravan.
dit is niet het water voor een voetbalelftal....
en dit zijn kunststof terrastegels niet voor een terras....
Gerrit had het volgende bedacht..... We kopen een aantal niet te diepe plastic bakken en op de bodem van die bakken leggen we een aantal kunststof terrastegels waar we verhuisdekens omheen gaan vouwen. Die verhuisdekens zijn namelijk grotendeels van katoen en dat heeft weer als eigenschap veel water op te nemen. Vervolgens vullen we de bakken met water tot aan de rand van de verhuisdeken. Bij de bak plaatsen we een waterreservoir dat ervoor moet zorgen dat het niveau van het water op peil blijft. De planten plaatsen we dan op de deken zodat de terracotta potten zich vol zuigen met het water en zo het water af kunnen geven aan het wortelstelsel van de plant.
Dat idee hebben we al wandelend verder uitgedacht tot we er zo enthousiast over werden dat we na de wandeling naar Mariestad zijn gereden om te kijken of we daar ons materiaal konden vinden.
Dat wilde redelijk goed lukken. Bij de Jem och Fix konden we grote plastic bakken kopen, van die bakken die je onder een bed kunt schuiven voor 17.50 euro per stuk.  Echter bij de Dollar Store (een soort van Action) zagen we plastic bakken gemaakt van gerecycled plastic die je kunt gebruiken om je schoenen in te zetten zodat het water niet in de vloer trekt. Die bakken zijn ietsje kleiner maar een stuk goedkopen 4 euro per stuk. 
 Bij diezelfde Dollarstore konden we ook flessen water kopen van 1.5 liter voor 1 euro per stuk. We hebben 10 van die bakken gekocht en 8 flessen water (want we hadden thuis nog 2 flessen van 2 liter) en zo hadden we eigenlijk voor een prikje (tenminste wanneer je het vergelijkt met een officieel bewateringssysteem voor kamerplanten wat bestaat uit allemaal kleine slangetjes met een prijs per meter) het materiaal voor ons bewateringsysteem. De dekens hadden we nog in de kelder liggen.

Het water voor de planten
 Weer thuisgekomen zijn we eigenlijk direct aan de slag gegaan met het inrichten van ons systeem.
Hieronder volgen de stappen, misschien zijn er lezers met hetzelfde probleem (vakantie en kamerplanten) en wij denken dat het goed gaat werken.
let op!

 Met neme een schoenenuitlekbak en twee terrastegels die men in de schoenenuitlekbak legt. Die tegelsl moeten waarschijnlijk voor de pasvorm eventjes worden bijgezaagd met een kleine handcirkelzaag met een zaagblad voor kunststof.


 Na het zagen passen de terrastegels perfect in de schoenenuitlekbak! Het waarom van de terrastegels is dat deze gaan voorkomen dat de kostbare en geliefde planten met hun wortels in het water komen te staan waardoor er wortelrot gaat optreden en de plant gaat sterven. Leg de tegels zo in de bak dat er een gleuf ter breedte van ongeveer 3 a 4 cm overblijft.

 Men vouwe een afgeknipte verhuisdeken om de terrastegels heen aan de lange kant. De onderkant van de verhuisdeken komt dus in het water te liggen waardoor de deken zich volzuigt met water. Het is wijs om de deken voorafgaande aan het vouwen in ruim water te dompelen zodat deze zich kan volzuigen met water.


 Men plaatse een stuk afgezaagd pvc buis boven op de deken op die plek waar ruimte is gelaten tussen de twee terras tegels.
 Men bore gaten net onder de rand van de dop van de fles en men vult deze met water en voegt indien gewenst een beetje mestvloeistof voor hydrocultuur toe aan het water.


Vervolgens plaatse men de fles op zijn kop in de pvc buis met de dop in de gleuf tussen de twee terrastegels die in de schoenenuitlekbak zijn gelegd.
De volgende stap is dat men de bak vulle met water totdat de deken onder water staat. Het water staat dan tot aan de gaten in de fles zodat de fles niet in een keer leegloopt maar drupje voor drupje zijn water gaat afgeven aan de mat. Verdampt er namelijk een drupje dan zakt het niveau van het water in de bak een drupje en trekt er een drupje lucht door de gaatjes in de fles en kan de fles een nieuw drupje water afgeven aan de bak zodat het waterniveau hierin weer op pijl is gekomen en de verhuisdeken  lekker vochtig blijft.

Vervolgens plaatse men de planten op de met verhuisdekens omklede terrastegels. De potten van de planten dienen van terracotta te zijn omdat dit als eigenschap heeft zich vol te zuigen met water en dit water weer afgegeven kan worden aan de wortels van de geliefde planten.



Men diene ervoor te zorgen dat de bodem van de terracotta potten goed plat op de omkleedde terrastegel komt te staan. Elke plant moet zijn eigen ruimte hebben in de bak.
 Men diene planten bij elkaar te groeperen met eenzelfde zon- of schaduwbehoefte. Zo kan elke bak zijn eigen plaats krijgen in de zon, halfzon of schaduw.


Wij hebben op dit moment als proef 6 bakken gevuld. Drie staan er in de keuken (Gerrit en ik hebben nu beiden uitzicht op een groep planten maar niet meer op elkaar) en drie staan er in de kamer. We gaan nu vervolgen of er voldoende water wordt afgegeven aan de planten. af en toe zie ik in de fles in de bak die naast mij staat een luchtbelletje omhoog gaan.

Eigenlijk had ik vanochtend de buurvrouw zullen vragen voor de zorg voor mijn planten tijdens een vakantie. Zij wil dit natuurlijk best voor mij doen. Maar dat gaat voor mij toch wat bezwaarlijk voelen wanneer wij meerdere keren achter elkaar een aantal dagen of weken van huis gaan. En wanneer ik dan vanuit dat bezwaarlijke gevoel eens iemand anders ga vragen dan denkt natuurlijk  de buurvrouw dat ik vind dat zij het niet goed heeft gedaan (zo zit het denken van de mens immers in elkaar, de eerste twijfel is de twijfel over jezelf).
Met dit systeem zijn we 'selfsupporting'. Het vraagt nu even bijna alle planten in terracotta te zetten maar dat is eigenlijk veel beter en ook mooier dan de plastic potten. De zeer waterminnende planten laat ik in de plastic potten staan.

Ik ben heel erg benieuwd hoe dit gaat werken maar het kan bijna niet anders dan dat het werkt.
alle kosten met elkaar voor mijn meer dan 100 kamerplanten zijn 10 keer 40 kronen voor de bakken 8 keer 10 kronen voor de flessen water en 340 kronen voor de terrastegels. Verder moest ik nog voor 12  euro terracotta potten aanschaffen. Totaal aan kosten (400+80+340) 820 kronen is ongeveer 82 euro voor een systeem dat je keer op keer kunt gebruiken. Dan laat ik de kosten van de potten er even buiten omdat deze niet direct deel uitmaken van het bewatering systeem.

Omdat het al half 10 's avonds was voordat we onze proefopstelling klaar hadden en de keuken weer opgeruimd, hebben we het warm eten vandaag even overgeslagen. Nu nog een kopje thee en dan onder de wol!

Ik wens al mijn lezers een goed weekend toe!

Wordt vervolgd.....

8 opmerkingen:

  1. Ingenieus systeem hoor. Goed bedacht. Ben erg benieuwd in hoeveel dagen of weken de fles leeg is. Oftewel, hoe lang jullie op vakantie kunnen. 's Zomers bij hogere temperaturen gaan de flessen wellicht nog ietsje sneller leeg. Maar dan kun je misschien twee flessen plaatsen per bak. Succes met test. We lezen dat graag het resultaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hej Heiko, leuk dat je reageert. De test is nu om te ontdekken hoe lang het duurt voordat de fles leeg is. Maar de eerste keer moeten al die terracotta potten zich vol water zuigen dus dat neemt extra water. Daarna is het kijken hoelang een bak met een fles van 1.5 liter toe kan. In de bak zelf zit overigens ook 1.5 liter dus per bak hebben de planten 3 liter tot hun beschikking. Maar zelf hadden we ook al gedacht in hoogzomer twee flessen in een bak te plaatsen. Dat kan namelijk prima! Zelf zijn we ook erg benieuwd hoe het gaat verlopen.
      Hartelijke groet van ons.

      Verwijderen
  2. Ha, wat leuk! (Ik ging hier eens kijken en kom direct op een technische vernuftigheid die zijn weerga niet kent). Ook bewonderenswaardig hoe de aanvoegende wijs hier consequent is volgehouden bij de beschrijving van de handleiding! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hejsan Sjoukje Hur mår du? Gooi dat mar efkes yn de translate. Wat leuk om wer ris hwat fan dy te hearen. Ja hwat un fernuft hè maai myn planten. We hawwe ut no efkes foar proef stean om te sjen hoe as it sich hald. We hawwe ut noch en bytsje oapast foar planten dy't hwat witer en droeger stean moatte. We hawwe der tige nocht oan sa tegearre. Is by jimme alles goed? Hjer graach wer ris fan dy! Groeten oan Sake!

      groetnis fan Gerrit en my!!

      Verwijderen
    2. Ha Johanna, wat leuk, sa flot alwer in reaksje. Ik tink dat ik ek sûnder Google Translate noch wol wit wat dat betsjut ;-) Ja, superleuk om ris om te strúnen yn jim virtuele libben! It sjocht der echt geweldich út. Ek leuk om tusken de bedriuwen troch te lêzen hoe't it mei jim bern giet; Henk mei Chang, Greetje promovearre en yn Oxford (?-wauw!), Suzanne ek yn Sweden delstrutsen. Ha ik it no goed dat jim dêr no al hinne ferhúze binne? (Ik lies iets oer pensionado's). Echt, prachtich wat jim dêr dogge, en mei sa'n soad oandacht en leafde. Hjir ek alles goed ja. Sake is krekt professor wurden yn Rotterdam (modellearjen fan infeksjesykten) en we binne suver noch wat oan it bekommen fan it leuke feesje. Twa fan ús bern studearje (wiskunde en informatica) en de jongste sit yn de fyfde fan it VWO. Mei my ek alles goed! Kommend wykein, mei peaske, sille we werris yn Dokkum sjen. Wol nuver dat der no oare minsken neist ús heit en mem wenje!

      Verwijderen
    3. It giet jimme goed dus, dat is fijn om te hearen en de jonges wurde al grutte keardels. Tige lokwinske foar Sake maai syn professoraat dat is moai foar him. En do sist nog steeds yn Wageningen, sit der ek nog een professoraat oan te kommen foar dy? Wy wenje sûnt ien jier yn Sweden en binne no pre pensionado's. We fine ut hearlyk om no tiid te hawwen. We hawwe hjir en hearlyk hus, lekker rom en we klusse hjir maai nocht en wille hiel wat ôf. Mochten jimme un de buurt weze kom dan mar ris del om te sjen! Dus Dokkum is foar us ferline tiid mar ik kin me foarstelle dat it foar dy hwat frjemd is dat wy der net mear wenje. Ut hus en de tun, alles sis mar, jocht der no ek hiel oars ut. Wy komme der mar net mear. Maai us bern gjit it gelokkich hiel goed en ja, sa yn my ferhaaltsjes sa op de blog kinst sa no en dan wat lêze oar hun. Hiel leuk om sa efkes kontakt maai enoar te hawwen Sjoukje! Groetnis fan us ek oan jimme heit en mem!

      Verwijderen
    4. Sil ik dwaan Johanna! Ja, dat jim der net mear wenje is foaral konfrontearjend: dat net alles bliuwt sa't it altyd wie. As bern ha je dat net yn'e gaten, as jong folwûksene begjin je der oan te wennen, mar hoe âlder je wurde hoe mear je je realisearje dat dingen foarby gean en dat it dan 'west hat en net wer komt'. Mar dat is ek posityf fansels. De buorlju oan de oare kant fan ús heit en mem binne der no ek net mear dus oan alle kanten straalt de nije tiid ús temjitte ;-) Wat leuk dat jim no de tiid ha foar alles! Ik ha it hjir yn Wageningen echt hiel tige nei myn sin, gean graach nei myn wurk, mar wat jim no dogge soe my ek machtich lykje en mocht om my ek moarn wol gebeure. (Net dat wy dêr de types foar binne mar in minske mei dochs wat dreamje). Dus ik kin my dat goed yntinke. Leuk te witten dat we in kear in doel ha, mochten we ris yn Sweden komme! (Ik ha der noch nea west). Fansels binne jim ek altyd wolkom yn Wageningen, mar dat sil wol net sa gau gebeure. Ha ik jim adres eins? Ik ha leau'k it jier foar foarrich jier in krystkaart stjoerd nei jim adres yn Sweden (hoe kaam ik der oan? Ik wit net mear) mar dy is miskien wol nooit oankommen (dus dan wie dat adres ek net goed). Of no ja, mocht it ooit sa fier komme dan jow ik hjir wol lûd, haha! Klus-ze fierder en goeie peaske.

      Verwijderen
    5. No wit ik niet as't dit nog lest maar dy kaart...Ja dy is oankommen! As't us adres hawwe wolst dan matte we efkes un manier betinke om it adres te kommuniceren. Om dit sa op de blog te setten dat gjit my hwat tefier. Mar dat snapst wol.

      Verwijderen