zaterdag 24 juni 2017

Bezoekje van Jan en Nel en ommetje in de nabije omgeving....


Vandaag is het Midzomerdag of in het Zweeds 'midsommardagen'. Niet lezen als meervoud, nee in het Zweeds maak je het woord bepaald door het lidwoord achter het zelfstandignaamwoord te plaatsen. Dus lees het als de midzomerdag. Het weer (in Zweden is het weer ook een favoriet gespreksonderwerp) is ietsje beter dan gisteren maar het stormt de hele dag en de wind is koud. Het is niet heel aangenaam om buiten te zijn.
Jan en Nel hadden een appje gestuurd. Zij zijn on road met hun camper en bij ons in de buurt en wilden wel eventjes langskomen. Dat vonden wij ook wel een goed plan. We hebben even gekletst en ze hebben onze nieuwe keuken goedgekeurd, dat is nogal wat want Jan is van professie timmerman!! Het was gezellig tijdens de Fika (is koffie met wat lekkers erbij). Om 16.00 uur zijn ze weer vertrokken richting Munkfors. (hier komt nog een foto die ik van Nel haar blog ga halen maar zij is nog niet zover) (overigens met toestemming vooraf). 
foto Nel met toestemming
Foto Nel met toestemming. Voordat je het weet sta je bij Nel op de foto, zelf was ik mijn camera natuurlijk weer vergeten..... Vandaar de lach.
Wij zijn daarna nog een ommetje in de omgeving gaan maken. Eigenlijk zijn we dichtbij huis gebleven. We zijn wat zijpaadjes ingeslagen op de weg naar Svanhult en kwamen veel moois tegen. Zie hieronder een impressie.
Zie het Unden door de bomen heen glinsteren


Weer thuisgekomen hebben we lekker de Karl-Johan opgestookt. Midzomer is dit jaar een koud gebeuren.

En nog even dit...
Enige weken terug was Greetje een poosje bij ons voordat ze naar de VS ging. Zij maakt voor ons een keer Quinoa salade wat wij zeer konden waarderen. Zo zelfs dat wij Theo en Lilian ook een keer uitnodigden om dit bij ons te komen eten in de periode dat Greetje onze keukenprinses was. En natuurlijk ook om even een gezellig momentje met elkaar te hebben!!
Vandaag had ik de moed bij elkaar geschraapt om het zelf een te proberen. De quinoa had ik eerst voor het koken, geroosterd in olijfolie. Verder had ik er diverse soorten groenten in verwerkt met verse kruiden. Gerrit en ik hebben ervan gesmuld. Het was iets anders dan ingelegde haring met aardbeien met zure room met bieslook (zie vorige post) maar toch zeer het eten op de 'midsommardagen' waard!
Nog even voor mijn eigen geheugen:
Quinoa roosteren in olijfolie en dan koken een deel quinoa op twee delen water met een groenten bouillonblokje.
Roerbakken: uitje, champignons, courgette toevoegen 3 teentjes knoflook en diverse kruiden waaronder koriander.
grillen: zoete paprika met thijm
koken: zoete aardappel en groene asperges.
snijden: cherry tomaatjes, zongedroogde tomaatjes, avocado
mengen: beetje olijfolie met sap van twee uitgeknepen limoenen en schepje Tahini met beetje suiker.
Roosteren: zonnebloempitten
Uiteindelijk alles door elkaar mengen en als laatste vlak voor het opdienen een paar handjes vol rucola erdoor.
Heerlijk!

5 opmerkingen:

 1. Jan en Nel weer langs geweest. En jullie op hun blog :-). Geweldige foto's van de omgeving zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je prachtig he, zodra je van de weg afslaat kom je in een sprookjeslandschap terecht zeg ik altijd. Jan en Nel ken ik van de Zweedse les in Leeuwarden, we zaten bij elkaar in de klas.

   Verwijderen
 2. Ha Johanna, dank je wel voor het recept. We gaan het zeker een keer proberen te maken want het was heerlijk. Geniet van al het moois en nog een sprookjesachtige laatste periode in Zweden gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hej Lillian en Theo,
   Jullie zijn ook gearriveerd. Heerlijk zo'n lange tijd voor de boeg te hebben en niets te moeten. Heb het goed daar en geniet samen lekker van de vrijheid.
   smaklig måltid!!
   hartelijke groet Gerrit en Johanna

   Verwijderen