maandag 19 juni 2017

Allsång vid Götakanalen i Karlsborg


De zomer wordt hier in Zweden goed gevierd. In de winter kijkt men uit naar de zomer en Zweden zoeken de zomer ook vaak op door naar warme zonnige landen te gaan in een wintervakantie. Maar nu is het dan zomer in Zweden. Fifty shades of green  hier zou je kunnen zeggen. Volgende week staat  natuurlijk in het teken van Midzomer, een feest dat net zo uitbundig wordt gevierd als het kerstfeest. Vaak is het net als kerst een familie of vrienden feest waarin het barbecuen of grillen de plaats inneemt van het kerstdiner. 
Allsång is eveneens een activiteit die het vieren van de zomer kenmerkt. Bekende en minder bekende artiesten betreden na elkaar het podium in een soort Muziekkapel. In Karlsborg is deze prachtig gelegen aan het Götakanaal. De gehele zondagmiddag was gevuld met muziek. Je kunt gratis aanschuiven met een klapstoeltje en een picknickmand vol met lekkers. Mensen zitten te luisteren, praten zachtjes met elkaar en zoeken de gezelligheid. Min of meer bij toeval kwamen wij hierin terecht. Zonder bovengenoemde attributen zodat wij met onze zondagse korte broek in het gras moesten zitten. Voor ons begon het met volksdansen in klederdracht,


 daarna een koortje dat Zweedse volksliedjes zong,


 daarna een band met als genre Folk.
 We realiseren ons nu dat wij in onze auto de standaard uitrusting moeten aanvullen met twee klapstoeltjes. Ik heb al gezien dat je ze voor een paar euro bij de Dollastore kunt kopen.
Nadat we zo een uurtje hebben genoten van dit volksfeest zijn we gaan wandelen. Eerst even een stukje langs het Götakanaal waaraan in Karslborg dit prachtig van hout opgetrokken hotel staat.

 Aan de andere kant van het kanaal lag ons eigenlijke doel van de wandeling. Een bezoekje aan de haven. Het is namelijk zo dat we nog steeds wikken en wegen  over het wel of niet meenemen van onze Sinnestriel, Grundel van 6.65 meter, naar Zweden. We zijn er erg aan gehecht. Het is een prachtige boot, perfect onderhouden en heerlijk om ermee een dagje op het water te vertoeven. Wij houden erg van zeilen en doen dit al samen sinds onze jeugd. Onderstaande foto is genomen vanaf de GWS steiger bij Grou door mijn vader. We hadden toen de zeilboot, die oorspronkelijk van mijn broer was, samen helemaal opgeknapt. We hadden er een nieuw dek op gezet en de boot helemaal gelakt en geschilderd. Hier zeilden we samen voor de eerste keer in de door ons opgeknapte zeilboot.
De speurtocht in Karlborg ging uit naar het onderzoeken hoe de winterberging hier is georganiseerd. We hebben ontdekt dat elke boot zijn eigen trailer heeft en dat de boot op een terrein in de buitenlucht onder een winterzeil wordt opgeslagen. Wil je een overkapte winterberging dan moet je je boot er heen rijden op de trailer. Dat geeft voor onze Sinnestriel een probleem. Hij is te zwaar voor achter de auto. Bovendien is overkapte winterberging hier schaars.
Onze Sinnestriel is eigenlijk gebouwd voor zeilen in ondiep water. Hier zijn de meren diep en liggen er grote rotspartijen in. De zeilcondities hier voor onze Grundel zijn niet ideaal.
Onze speurtocht gistermiddag heeft ons laten inzien dat het niet handig is onze Sinnestriel naar Zweden te transporteren. Waarschijnlijk gaan we hem in de verkoop zetten. De Sinnestriel zal hier meer zorgen geven dan plezier vermoeden we. Beter is een bootje aan te schaffen dat past bij de watercondities hier.
Overigens het kranen van de boot zou hier prima gaan. Daarvan waren we gistermiddag getuige. Er kwam net een vrachtwagentrailer met een grote kruiser erop die te water gelaten moest worden. Dat ging probleemloos en heel beheerst

 Met al deze nieuwe inzichten zijn we naar huis gegaan en hebben we aan het einde van de middag nog even in de tuin gewerkt. Vorig jaar hebben we een hele heg geplant van Seringen stekken. Deze waren nu overgroeid door Zevenblad. Dat hebben we weggehaald zodat de Seringen weer meer licht en ruimte krijgen om te groeien. Ze doen het nog allemaal en zijn al vele malen groter geworden dan de stekjes van vorig jaar.

Dit is geen Sering maar een Björnbär die we hebben geplant als scheiding tussen onze buurman Björn en ons. We vonden  een Björnbär  wel toepasselijk.
 Ook de andere planten die we vorig jaar hebben aangeplant zijn allen goed aangeslagen. Sommigen staan nu in bloei. Het is goed weer voor de tuin. Af en toe een buitje en overdag een beetje zon. Geen hittegolf hier.
 Zaterdag heb ik de tussenhal geschilderd en behangen. Het resultaat is op onderstaande foto te zien.Geen opmerkingen:

Een reactie posten