vrijdag 30 maart 2018

De roep van de kraanvogel

Wederom was het vandaag erg mooi weer. Na het ontbijt zijn we gaan wandelen. We hebben de Nolltorp wandeling gedaan. Onderweg kwamen we twee kraanvogels tegen. Ik heb er een korte opname van gemaakt waarop hun indrukwekkende roep zo mooi te horen is. 

De kraanvogel is een grote vogel, groter dan de ooievaar, hij heeft een spanwijdte van 2 tot 2,3 meter waardoor de vlucht majestueus van aanblik is. Het verenkleed is overwegend licht blauwgrijs met op de rug roestkleurige vlekken. De achterkant van de kop is wit terwijl de keel zwart is. Ook boven op de kop bevindt zich een zwart gedeelte met een donkerrode kruin. Kraanvogels zijn actieve vogels die zeer opvallen door hun dans waarmee ze zelfs luidruchtig naar elkaar roepen. Vooral in het voorjaar wanneer wat oudere vogels hun broeddrift tonen, is hun dans bijzonder mooi: tijdens de dans springen de beide vogels met uitgestrekte vleugels om elkaar heen en springen soms enkele meters hoog.
Een kraanvogelpaar maakt een nest in een graspol te midden van een moeilijk bereikbaar moeras. Meestal is er slechts één jong. Het jong verlaat reeds snel het nest, lang voor het kan vliegen, dit om roofdieren zo weinig mogelijk kans te geven. De ouders lopen met het jong rond in de beschutting van een bos en voederen het bij tot het in staat is te vliegen en zelf eten te vinden.

De Zweedse Kraanvogels overwinteren in Spanje en Tunesie. Ze vertrekken zo in oktober naar hun overwinteringsgebieden en keren terug zo ongeveer eind maart begin april.
Thuisgekomen zijn we verder gegaan met schuifpuzzelen, voornamelijk door Gerrit omdat ik druk was met het behangen van de zitkamer. Beiden zijn goed geslaagd. Nu het behangwerk gedaan is kan ik me storten op het maken van de overgordijnen. Dat zal nog wel een klusje worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten