dinsdag 13 augustus 2024

Naar Nederland

Het leuke van het in Nederland zijn is natuurlijk om bij onze kinderen te zijn  die daar wonen en familie en vrienden te ontmoeten maar ook dat je weer even onbekommerd kunt praten. Dat niet steeds die interne criticus zich ermee gaat bemoeien wanneer ik iets zeg om dan ongevraagd commentaar te geven over mijn Zweedse mondelinge taalvaardigheid. In Nederland praat ik gewoon voor het lieve vaderland weg. Niet dat ik er de hele dag loop te praten maar een praatje met deze of geen vind ik af en toe wel leuk zo in het Fries.

We staan nu aan de Dokkumer Ee en we hebben tropische temperaturen. Het zweet klotst ons de hele dag onder de oksels en we hebben echt moeite met het op temperatuur houden van Gösta. We dansen met ons buiten meubilair de hele dag rondom 'Bosse' om maar een beetje in de schaduw en in de wind te blijven. Binnen zitten is geen optie omdat de zonnewering de hele dag op maximaal gesloten staat en omdat het er 33 graden C. is.

Maar wat staan we hier heerlijk op de camperplaats 'Aan de Ee' bij Andries en IJkie. Het is een gebruik dat je de ervaren kwaliteit van de camperplaats een beoordeling geeft met sterren tot een maximum van 5 sterren, ik wil er wel 10 geven. Het is niet alleen een mooie plek om te staan zo met uitzicht op de Dokkumer Ee, de sfeer die er heerst door de aanwezigheid en het contact met de beheerders is bijzonder gemoedelijk. Als een huisvader en moeder waken ze over de camperplaats en het welzijn van hun gasten.

het utzicht vanaf de CP

We blijven hier als het kan een aantal dagen staan alvorens we verder afzakken richting zuiden.


Voordat we in NL aankwamen hebben we een tripje gemaakt door zuid Zweden, Denemarken en Duitsland. We hebben een week tijd genomen voor deze reis. 

In Zweden stonden we op de parkeerplaats van het Naturum Hornborgasjön, echt heerlijk en zo stil.


En we stonden een nacht bij het slot te Nääs. Dit slot heeft wat een droevig verhaal. Er was een jong echtpaar een zakenman van goede komaf en een operazangeres, jong en net afgestudeerd. Zij koos voor hem en niet voor het zingen. Ze gingen wonen in het slot dat hij heeft laten bouwen en zij liet inrichten. Toen ze er goed en wel woonden werd zij ernstig en ongeneeslijk ziek. Na een paar jaar kwam ze te overlijden. Hij heeft er de rest van zijn leven alleen gewoond. Hoe triest! Het slot is te bezichtigen. Wij hadden daarvoor geen tijd meenden we. Een andere keer wellicht.







Deze keer hebben we de ferry genomen van Göteborg naar Fredrikshamn in Denemarken. We hebben een dagje doorgebracht in Skagen, dat is zo ongeveer het noordelijkste puntje van Denemarken. Echt heel leuk!

Daar gaan ze....

Skagen


Daarna kwamen we na een aantal dagen aan in Duitsland. De camperplaatsen in Duitsland zijn het beschrijven niet echt waard. Het is dat we een plek hadden voor een overnachting maar meer ook niet. Ik voel me sowieso niet zo happy in Duitsland. Dat kan natuurlijk komen omdat we er de verkeerde keuzes maken maar overal waar wij belanden is het zo stijf en formeel, gestructureerd of beter over gestructureerd. Eén overnachting op een camping kostte ons een half uur wachten voor de balie en dan nog eens 20 minuten inchecktijd waarbij alle mogelijke gegevens van Gerrit en van mij genoteerd moesten worden. Wat doen ze eigenlijk met al die gegevens vraag ik me af. In mijn werk als psycholoog moest ik mijn clienten daarover informeren. Ik heb het nu niet gevraagd omdat we al blij waren een plekje te hebben.

Deze camperplaats in Sybrandahus is daarbij een verademing. Gegevens zijn niet nodig. De beheerder komt gewoon elke avond langs om het stageld te innen. Dat kost hem zo ongeveer een avond want overal maakt hij een praatje. Hij heeft de tijd want het is een gepensioneerd boeren echtpaar dat de camperplaats beheert. Gerrit zei nog tegen hem, 'Je melkt nu geen koeien meer maar campers'. Dat vond hij wel een goeie geloof ik want hij beaamde dat hij nu campers melkt.

Wel we vermaken ons prima. Morgen is de hitte weer voorbij en kunnen we mogelijk ietsje actiever zijn.

Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van Gerrit en mij. Wordt vervolgd.....







 

zaterdag 3 augustus 2024

Östhammar

Ja dat heb je wanneer je er niet toe komt alle dagen een blogje te schrijven, het gevoel dat je heel veel moet of wilt vertellen in één blogpost. Ik heb maar besloten om niet volledig te zijn en globaal er wat hoogtepunten van de afgelopen dagen uit te lichten.

Afgelopen zaterdag was het zomerloppis in Undenäs. Heel erg veel hebben we hier niet van meegekregen. Niet omdat er weinig belangstelling voor was. Nee al vroeg in de ochtend stroomden de parkeerplaatsen vol en al snel moest Gerrit op stap met zijn bokjes om de overkant van onze oprit te blokkeren. 


Wanneer men parkeert tegenover onze oprit kunnen wij namelijk niet meer met de auto van ons erf afkomen. De bokjes deden hun werk prima, de overkant van onze straat bleef geheel autovrij!


Heel jammer dat wij geen tijd hadden voor deze loppis. Anders waren we zeker van de partij geweest want er worden vaak mooie dingen aangeboden, wij gingen echter op reis. 
Nu de altan klaar is bij S en Fr en zij vakantie hebben was het tijd voor het uitstapjes waarvoor ze ons hadden uitgenodigd. Erg leuk!

We maakten een voor ons doen lange reis naar de kuststreek onder Gävle, Östhammar was ons doel. Dat is de omgeving waar Fredrik zijn vroege jeugd heeft doorgebracht. Het is een bijzonder prachtige omgeving zo aan de scherenkust boven Stockholm.


We hadden geluk met het weer, het was heerlijk zonnig en warm. Ook de camping die ze hadden gereserveerd was heerlijk om te verblijven. We maakten mooie wandelingen en leuke uitstapjes en we hadden vele gezellige momentjes.

Het meer waaraan de camping ligt..

de haven bij Öregrund

in het centrum van Öregrund

de klokkentoren

kerk




Bovenstaande foto's zijn genomen tijdens een van onze uitstapjes, we bezochten een oud havensstadje 'Öregrund' waar nog vele pitoreske hoekjes te vinden waren. Erg leuk daar!

Op de camping was een boulebaan aanwezig helemaal compleet met ballen. Nu hebben wij die zelf ook mee en daarmee speelden we 's avonds een potje. We speelden echtpaar tegen echtpaar 😂 De eerst pot wonnen Gerrit en ik, de tweede S en Fr. en de laatste wonnen wij dan weer met een spectaculaire laatste worp van ondergetekende. Ik gooide (bij toeval) precies tussen een bal en het kleine balletje (die tegen elkaar aanlagen) waardoor het kleine balletje wegschoot van alle andere ballen. Na mij moest Gerrit en die kon nog twee keer gooien. Het kon niet missen, wij wonnen, een geniale afsluiting al zeg ik het zelf!!

soms moeten we even meten....

kijk eens hoe sportief :-)

Woensdag ochtend vertrokken we weer. Dit was volgens plan. Net voordag we vertrokken begon het nog even flink te regenen. Afscheid nemen van iets leuks is dan net even een beetje minder moeilijk zo met die regen. We hebben er allemaal van genoten, het waren gezellige dagen.

Eenmaal weer thuis hebben we 's avonds direct de camper uitgepakt en van binnen en buiten schoongemaakt. Binnenkort gaan we weer op stap, we gaan als alles goed gaat, opnieuw pake en beppe worden en nu de tijd vordert, begint het ook al spannend te worden. Daarom willen we Bosse startklaar hebben staan zodat we snel weg kunnen als de tijd daar is.

De volgende dag, je raadt het al, was er veel werk om het huis en in het huis. Nu zijn we weer op orde wat dat betreft.

Gisteren, dat was vrijdag, was het opnieuw prachtig zomerweer. We hebben de fiets gepakt en zijn naar Karlsborg gefietst. Daar hadden we een paar boodschapjes te doen en toen die in de rugzak zaten hebben we nog even bij het Götakanaal gezeten, heerlijk met een ijsje.


Je zou het zo niet zeggen, kijkend naar deze foto maar het was er gezellig druk. Karlsborg is samen met Forsvik en Tiveden wel een van de toeristische trekpleisters hier in onze omgeving.


Zo halverwege de middag zijn we weer naar huis gefietst. 

Vandaag is het zaterdag en hebben we het rustig aan gedaan. Gerrit deed wat klusjes, ik deed wat wasjes en samen hebben we Gösta gewassen en zijn nagels geknipt. Nu nog even tandenpoetsen en dan is hij weer helemaal tip-top.

Ik heb nog wel even een tip voor een mooi vakantieboek. Xoanon van Jan van Aken. Een prachtig boek waarvan het verhaal zich afspeelt in het begin van de vorige eeuw in Constantinopel, de tijd dat de grote oorlog voorbij is en het Ottomaanse rijk verslagen. Het boek bevat twee verhalen in één. Het ene verhaal handelt over een spannende gebeurtenis, het andere verhaal schets de historische context waarin bovengenoemde gebeurtenis plaatsvindt. Heel pakkend allemaal. Gerrit had het boek al gelezen en nu in deze vakantie was het mijn beurt. Ik kon het boek bijna niet wegleggen. Vandaar ook de kleine pauze in de stroom blogjes die ik schrijf. Zoals ik eerder al schreef, een aanrader!!

Wel ik laat het hierbij, tot mijn volgende blogje. Heb het goed en ontvang een warme en vredevolle groet van ons en wordt vervolgd....