zaterdag 18 maart 2017

De kennismaking met Karl-Johan


Vrijdag zijn we voor de eerste keer met onze nieuwe auto naar Zweden gereden. Voor de auto een thuisreis, hij komt uit Göteborg. We hebben genoten van de rit en het voelt toch een stuk veiliger zo.
De reis is prima verlopen, we zijn in totaal 12 uren onderweg geweest, alles zat mee, In Puttgarten lag de boot klaar en we hebben onderweg geen gekke dingen meegemaakt.
Het laatste stukje van de reis was opzienbarend. Het begon toen al een beetje te schemeren terwijl we op de 195 langs het Vättern reden. Dat is een weg met langs de waterkant weilanden en dorpjes en aan de andere kant bossen. Terwijl Suzanne reed stak er plotseling vlak voor ons eerst een wild zwijn de weg over en vlak daarna een reusachtige eland. Gelukkig zijn we alert en rijden we niet snel omdat we op deze weg wel vaker wild zijn tegengekomen. Meestal zijn het dan reeën. Een eindje verder zagen we een nog vos in de berm zitten ons aan te kijken en voor dit alles waren we al vijf kraanvogels tegengekomen. We zijn weer in Zweden!! Heerlijk!


In huis wachtte ons natuurlijk een verrassing. In de periode van onze afwezigheid hier heeft de Murare (metselaar) van Din Murare te Skövde onze kakelugn, onze Karl-Johan, opgebouwd. Het hele proces van het opbouwen heeft hij voor ons gefotografeerd en dagelijks kregen we een update, spontaan zonder dat we dit hadden gevraagd.  Echt g e w e l d i g! Karl-Johan stond er dus al een tijdje zonder met hem kennis gemaakt te hebben. Wij waren erg nieuwsgierig! En.... wat is hij wonderschoon. Prachtig en zo mooi gemaakt. De Karl-Johan is ook al gekeurd door de schoorsteenveger en we hebben inmiddels een 'Slutbesked' van Karlsborg kommunen, de gemeente. Karl-Johan stond dus al helemaal klaar om gestookt te worden. Dat gaat allemaal niet zomaar. De eerste vier weken na de bouw mag je niet stoken. Na vier weken is het enige tijd toegestaan tweemaal daags 1 kg hout te verstoken. Daarna vul je hem tweemaal daags helemaal vol. Reden is dat de Karl-Johan langzaam moet drogen. De binnenkant zit namelijk vol met opgemetselde kanalen, 5 stuks. Daar circuleert de warme lucht doorheen. De kakelugn wordt dus door en door warm en straalt deze warmte uit. Wanneer het hout is uitgebrand en er geen vuur meer in zit sluit je de lucht toevoer en de lucht afvoer af en blijft de warmte in de kakelugn zodat deze lang warm blijft. Dit alles maakt het rendement erg hoog. Boven de 90%. We zijn helemaal enthousiast. Het is een aanwinst in ons huis en maakt de keuken erg huislijk en heerlijk warm. Hieronder ziek je wat plaatjes.

Dit is de fundering van de Karl-Johan. De gehele kakelugn weegt nl 1300 kg.

Hier is het onderste deel van de schoorsteen weggebroken. De Karl-Johan moet namelijk zo ver mogelijk in de hoek worden opgebouwd. Hier liep het rookkanaal van de kamin of houtkachel in de kelder. Die hebben we afgekoppeld omdat we uitsluitend gebruik maken van de bergvärme voor het CV systeem.

Dit is een mooi beeld van de kanalen binnenin de kakelugn. In de midden het hoofdkanaal waarin de warme lucht naar boven stijgt. Dan gaat dit vervolgens circuleren door de naastliggende kanalen. Onderin zie je de luchttoevoer vanuit de kelder.
Alle ringen stevig opgemetseld. Dit is de binnenkant van de kakelugn
Omtegeld en met kroon

klaar

klaar 2

De gehele serie foto's van de bouw zijn genomen door Ola Karlen, Din Murare Skövde

Zaterdag is de eerste dag hier. Een beetje een spannende dag. Gerrit en ik zijn een beetje nerveus. We krijgen vandaag bezoek van een jongeman. Die komt natuurlijk niet voor ons... maar het betekent voor ons wel dat we de gehele dag Zweeds moeten praten. Nu hebben we er al een aantal jaren cursus op zitten maar toch... het stroomt nog niet zomaar naar buiten die Zweedse taal. Maar oefening baart kunst en we hebben de gehele dag een Zweedse leermeester bij de hand, wat wil je nog meer. Gelukkig is het heel erg mooi lente weer en kunnen we 's middags lekker eventjes naar buiten. We zijn naar Klintens utsikt geweest, dat is nabij Karlsborg en daarna zijn we aldaar nog even door de vesting gereden.

De 'achtertuin'

Klintens utsikt. Wanneer je goed kijk zie je op de voorgrond een meer, het 'Bottensjön' daarachter zie je een landtong waarop Karlsborg ligt en daarachter bij het lichtere blauw kun je het Vättern zien. Echt enorme watervlakten.

's Avonds hebben Gerrit en ik lekkere Lasagne gemaakt, zo hadden we een heel gezellige dag met elkaar. Fijn om ons verblijf hier zo te starten.

 Morgen maken we een begin met de keuken. Dan verhuizen we de inboedel naar de tussenkamer en strippen we de oude keuken om deze na grondige renovatie deels opnieuw weer op te bouwen met enkele nieuwe elementen. We zijn er klaar voor en hebben er zin in.

4 opmerkingen:

 1. Wat fijn dat jullie weer in Zweden zijn. Leuk om te zien hoe de kakelugn in elkaar word gezet en wat is hij mooi geworden. Veel plezier ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij vinden het ook heerlijk om hier weer te zijn. De kakelugn is fantiastisch! We zijn er erg mee ingenomen. Hij geeft heerlijke stralingswarmte. Nu de rest van de keuken nog.

   Verwijderen
 2. Inderdaad erg leuk om de voortgang van de kakelugn te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vinden wij ook. Helemaal super dat de murare hiervan een foto reportage heeft gemaakt.

   Verwijderen